Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni kezd. Mindig lelkesen veszem elő a fűnyírót, és fűnyírás után nem győzök gyönyörködni abban, hogy a szép egyenletes pázsit milyen tökéletes megjelenést biztosít a kertnek. 

Sajnos pont a tavasz az az évszak, amikor olyan gyorsan nő a fű, hogy három nap után úgy néz ki, mintha nem is nyírták volna. Tehát újra elő kell venni a fűnyírót, majd a következő három nap után újra és így tovább. Be kell vallanom, hogy ez a tavaszi lelkesedés általában csak néhány hétig tart, és a fűnyírás gyakorisága idővel csökken, ezáltal a pázsit is megszűnik tökéletesnek lenni. Legalábbis korábban ez így volt. 

Mindig is szerettem volna egy robotfűnyírót, de a magas árak és a hatékonyságukkal szembeni bizalmatlanságom elriasztottak a vásárlástól. A végső döntés azonban akkor született meg, amikor először láttam egy robotfűnyírót működés közben egy barátomnál. Elsősorban a pázsit minősége volt az, ami meggyőzött.

Idén már a harmadik szezonját húzza a kertben a saját robotfűnyíróm, ami az előző két évben igazi áldás volt a pázsitnak, és engem is megszabadított néhány gondtól. 

Elsősorban nagyon nagy segítség az, hogy nem kell füvet nyírnom, és ezáltal sokkal több időm marad más tennivalókra. Úgy állítottam be a robotfűnyírót, hogy heti 3 alkalommal nyírja le a füvet.

A robotfűnyíró következő hatalmas előnye, hogy alig kell trágyáznom a pázsitot, ami a gyakori fűnyírásnak köszönhető. Minden nyírásnál csak néhány millimétert nyír le fűből, és ezek a kis fűdarabok lehullanak a talajra, ahol gyorsan kiszáradnak, és természetes trágyaként szolgálnak. Ennek köszönhetően a levágott fű összegyűjtésével sem kell foglalkoznom.

Továbbá, a gyakori nyírás által a pázsit sokkal ellenállóbb lesz. Ha nem lenne ilyen rendszerességgel nyírva, akkor a fű hosszabbra nőne, ezért többet kellene belőle visszanyírni. Ez a pázsit alsó részét közvetlen napfénynek tenné ki, amihez nem szokott hozzá, és ez megégetheti a pázsitot.

Fontos megemlíteni azt is, hogy az ilyen gyakori automata fűnyírás esélyt sem ad a gyomnak. Természetesen előfordulhat, hogy itt-ott megjelenik néhány, de azokat elég csak kézzel kiásni, a lyukat beszórni fűmaggal, majd betemetni azt földdel. A sűrű, erős pázsit nem enged be sok gyomot, és ennélfogva pénzt is takarítok meg a különféle gyomirtó szereken, ráadásul a környezet is kímélem.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenem a robot által keltett enyhe zajt. Ez valójában csak egy halk zümmögés, amire valószínűleg senki sem fog panaszkodni. Körülbelül olyan zajos, mint a méhek tavasszal, amikor egy virágzó fára szállnak.

És ne feledkezzünk meg az egyszerű karbantartásról sem. Én csak annyit teszek, hogy szezononként néhányszor megfordítom, és megtisztítom az alját a fűtől, illetve szezononként egyszer új késeket veszek bele.

Mostanra már csak azt bánom, hogy nem vettem meg korábban…

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…