Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

Hova nem való a robotfűnyíró?

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a rendszeres fűnyírás is egy nagyon időigényes feladat. Egy év alatt akár több tucat órát is eltölthetünk fűnyírással. Ezt az időt másképp is kihasználhatjuk, ha a munkát egy robotfűnyíróra bízzuk, ami gondoskodik helyettünk a gyepről.

A robotfűnyírók csak az elmúlt években kezdtek egyre gyakrabban megjelenni a kertekben, ezért sokakban még mindig van némi bizalmatlanság a megbízhatóságukkal és a fűnyírás minőségével kapcsolatban.

Pedig egy robotfűnyíró tökéletesen képes gondoskodni a gyepről. Legfőbb előnye, hogy hetente többször is képes lenyírni a füvet. Minden fűnyírásnál csak néhány millimétert vág le a gyep tetejéből, ezáltal a gyep hossza nem fog jelentősen ingadozni. Ennek köszönhetően a gyepet nem éri olyan sokkhatás, mint a ritkább gyakoriságú nyírásoknál, amelyeknél sokkal többet kell lenyírni a fű hosszából.

A robotfűnyíró további előnye, hogy mulcsozza is a gyepet. A levágott fűdarabok lehullanak a talajra, ahol természetes trágyaként funkcionálnak tovább. Így a levágott fű összegyűjtésével sem kell foglalkoznunk.

A modern robotfűnyírók akár egy több zónára osztott telket is képesek tökéletesen lenyírni. Egyes robotfűnyírók például úgy is beállíthatók, hogy először a ház előtti gyepet nyírják le, majd egy meghatározott útvonalon áthaladnak a ház mögötti területre, és ott is elvégzik a feladatukat.

A robotfűnyírók alapmodelljei általában egy egyszerű, de nagyon megbízható vezetékes határoló rendszert használnak a kertben való tájékozódáshoz. Ez a robotfűnyíró számára egy láthatatlan határként működik, amit nem tud átlépni. A határoló vezetéket a fűnyíró a töltőbázis megtalálásához is használja. A vezeték telepítése egyszerű, csak rögzítsük a talajhoz a rögzítő cölöpök segítségével a gyep kerületének mentén. Ha el akarjuk kerülni, hogy a vezeték valamilyen oknál fogva megsérüljön, akkor azt néhány centiméterrel a föld alá helyezzük el.

Hol akadhat el egy robotfűnyíró?

A robotfűnyírók viszonylag kis méretű kerekekkel rendelkeznek, ezért sík felületet igényelnek. Tehát egy olyan területen, ahol például autónyomok vagy kutya által ásott lyukak vannak, valószínűleg nem fog boldogulni. A legtöbb fűnyíró nem tud megbirkózni a lejtős területekkel sem, ahol a lejtés 20°-nál (35%-nál) nagyobb.

Ha tehát nincs a kertünkben ilyen jellegű akadály, akkor nincs okunk tovább várakozni a vásárlással. Csak válasszuk ki a megfelelő teljesítménnyel rendelkező robotfűnyírót, és bízzuk rá a munkát. A pázsitunk sokkal sűrűbb és szebb lesz, nekünk pedig több időnk marad a további tennivalókra.

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…