Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és kiegyensúlyozott étrend nagyon fontos kedvenceink egészsége szempontjából. Minden ember más módon eteti négylábú barátját, és gyakran hosszú viták folynak arról, hogy melyik étrend a megfelelő.

Manapság egyre többen választják a szárazeledeleket, amelyekben többé-kevésbé szinte minden fontos tápanyag megtalálható. Találhatunk azonban a piacon olyan szárazeledeleket is, amelyek csak minimális tápértékkel rendelkeznek, viszont az áruk nagyon kecsegtető.

Ezért nagyon fontos figyelmesen elolvasni az eledelek összetételét, és a csomagolásokon feltüntetett ajánlott napi adagokat is megéri összehasonlítani. Az alacsonyabb tápértékű, gyengébb minőségű eledelek napi adagolása magasabb lehet, mint a jobb minőségű eledeleké. Ennek az az oka, hogy a gyengébb minőségű eledelek gyakran nagyobb mennyiségű emészthetetlen alapanyagot tartalmaznak. A magasabb adagolásnak köszönhetően a szárazeledel gyorsabban elfogy, és már vehetjük is a következőt. Tehát lényegében nem is annyira költséghatékony az olcsóbb eledelt választani. Bár a kis kedvencünket eltelíti, de ahhoz, hogy elegendő tápanyaghoz jusson, többet kell fogyasztania belőle, ami csak azt fogja eredményezni, hogy gyakrabban fog üríteni.

Gyakran találkozhatunk azzal a véleménnyel, hogy a kutya húsevő, ezért a farkashoz hasonlóan az étrendje főleg húsból kell, hogy álljon. Azonban az elmúlt több ezer év alatt a kutyák annyit változtak, hogy mára már mindenevőknek tekinthetők, és kiegyensúlyozott állati és növényi táplálékra van szükségük.

Egyes állateledel gyártók univerzálisként forgalmazzák a kutya- és macskaeledeleket, mint ha minden fajtájú kutya és macska számára megfelelőek lennének. De egy tapasztaltabb gazdi valószínűleg tudja, hogy ez nem ilyen egyszerű. A megfelelő eledel kiválasztásakor figyelembe kell venni például az állat korát és méretét. Egy kölyökkutyának és egy felnőtt kutyának teljesen más tápanyagokra van szüksége, és a falatok mérete sem egy elhanyagolható tényező.

Az eledel kiválasztásakor fontos figyelembe venni a kutya aktivitási szintjét is. Nyilvánvaló, hogy egy kevésbé aktív kutyának és egy állandóan mozgásban lévő kutyának, teljesen mások az igényei. A vemhes és szoptató szukáknak speciális eledelre van szükségük a kölykök egészséges fejlődése érdekében.

Hasonló módszerrel kell eledelt választani a macskák számára is.

A megfelelő táplálkozás számos egészségügyi probléma, például elhízás, vesebetegség, szívbetegség és cukorbetegség megelőzésében is segíthet.

Alkalmanként kiegészíthetjük kedvencünk étrendjét, de fontos, hogy ezt körültekintően, a táplálkozási igényeinek és egészségügyi állapotának figyelembevételével tegyük. Mindig győződjünk meg arról, hogy négylábú barátunk étrendje kiegyensúlyozott, és tartsuk be az ajánlott adagolást.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…