Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

17. 08. 2023

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

Valószínűleg a háztartások nagyrésze rendelkezik legalább egy locsolótömlővel, főleg, ha kertes házakról van szó. A locsolótömlőt nem feltétlenül csak a növények öntözésére lehet használni, hanem például magasnyomású mosókhoz, biciklik és más járművek mosásához, a terasz locsolásához, a medence feltöltéséhez, vagy csak egy kis nyári szórakozáshoz.

De semmi sem tart örökké, és ugyan úgy, mint minden másnak, a tömlőknek is korlátozott az élettartamuk. Még a legjobb minőségű tömlőt is ki kell cserélni egy idő után, viszont nem szükséges az első repedés láttán fejvesztve rohanni egy újért.

Sokan azt gondolják, hogy elég a repedést betekerni egy kis szigetelőszalaggal, és a probléma meg van oldva. Aki már próbálta ezt a trükköt, az jól tudja, hogy a szigetelőszalag nem képes visszatartani a víznyomást, vagy ha mégis, akkor ez csak egy átmeneti megoldás, mert nagyon hamar újra szivárogni fog a víz. Szóval mit is lehet tenni?

Két megoldás is létezik erre a problémára. Az első a locsolótömlő toldó. Egyszerűen csak el kell vágni a tömlőt a sérülés két végénél, és eltávolítani a sérült részt. Ezután a tömlő két vágott végét be kell helyezni a toldóba, és rögzíteni azokat a toldón lévő szorítógyűrűk segítségével.

A második megoldás első lépése szintén a sérült rész eltávolítása. Viszont ebben az esetben a sérült rész eltávolítása után a tömlő két vágott végére gyorscsatlakozókat kell elhelyezni. Ugyanolyan gyorscsatlakozókról van szó, mint amilyennel a vízvezetékhez van csatlakoztatva a tömlő. Ezután egy összekötő csatlakozó segítségével rögzíteni kell egymáshoz a két gyorscsatlakozót. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a tömlő két része bármikor könnyedén széthúzható. Minél hosszabb a tömlő, annál kisebb a víznyomás a tömlő végén. Tehát ha a kert végében kell a növényeket öntözni, akkor valószínűleg a megjavított tömlő mindkét részére szükség lesz. Ha azonban például egy sáros kerékpárt kell megmosni, akkor érdemes a tömlőt széthúzni, és csak az egyik részét használni. Így magasabb lesz a víznyomás, és könnyebb lesz eltávolítani a sarat és az egyéb szennyeződésket.

A tömlőkhöz hasonlóan a különféle csatlakozók és tartozékok is korlátozott élettartamúak, és egy idő után a víz ezekből is elkezdhet szivárogni. Elég kellemetlen, amikor locsolópisztoly csatlakozójából szivárog a víz, és több jut belőle a nadrágunkra és a cipőnkbe, mint magára az ágyásra. Azonban még ebben az esetben sem szükséges rögtön csatlakozót cserélni. A legtöbb esetben elég megvásárolni egy tömítőgyűrű-készletet, és kicserélni a csatlakozókon lévő tömítőgyűrűket.

A locsolótömlő gyakran elhanyagolt kiegészítő a kertben, amire csak akkor figyelünk, ha meghibásodik. A tömlő élettartama azonban évekkel meghosszabbítható, egy kis odafigyeléssel. Fontos például a megfelelő tárolás. Télen mindenképp érdemes olyan helyen tárolni, ahol nem fagy meg.

Megfelelő odafigyeléssel és időnkénti karbantartással a tömlő és a tartozékok megbízhatóan fognak minket szolgálni éveken át.

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

17. 08. 2023

Valószínűleg a háztartások nagyrésze rendelkezik legalább egy locsolótömlővel, főleg, ha kertes házakról van szó. A…

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

07. 08. 2023

Ha kertes házban éli az életét, akkor valószínűleg Ön számára is nélkülözhetetlen egy fűnyíró. Ha az első fűnyíróját…