Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

17. 08. 2023

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

Valószínűleg a háztartások nagyrésze rendelkezik legalább egy locsolótömlővel, főleg, ha kertes házakról van szó. A locsolótömlőt nem feltétlenül csak a növények öntözésére lehet használni, hanem például magasnyomású mosókhoz, biciklik és más járművek mosásához, a terasz locsolásához, a medence feltöltéséhez, vagy csak egy kis nyári szórakozáshoz.

De semmi sem tart örökké, és ugyan úgy, mint minden másnak, a tömlőknek is korlátozott az élettartamuk. Még a legjobb minőségű tömlőt is ki kell cserélni egy idő után, viszont nem szükséges az első repedés láttán fejvesztve rohanni egy újért.

Sokan azt gondolják, hogy elég a repedést betekerni egy kis szigetelőszalaggal, és a probléma meg van oldva. Aki már próbálta ezt a trükköt, az jól tudja, hogy a szigetelőszalag nem képes visszatartani a víznyomást, vagy ha mégis, akkor ez csak egy átmeneti megoldás, mert nagyon hamar újra szivárogni fog a víz. Szóval mit is lehet tenni?

Két megoldás is létezik erre a problémára. Az első a locsolótömlő toldó. Egyszerűen csak el kell vágni a tömlőt a sérülés két végénél, és eltávolítani a sérült részt. Ezután a tömlő két vágott végét be kell helyezni a toldóba, és rögzíteni azokat a toldón lévő szorítógyűrűk segítségével.

A második megoldás első lépése szintén a sérült rész eltávolítása. Viszont ebben az esetben a sérült rész eltávolítása után a tömlő két vágott végére gyorscsatlakozókat kell elhelyezni. Ugyanolyan gyorscsatlakozókról van szó, mint amilyennel a vízvezetékhez van csatlakoztatva a tömlő. Ezután egy összekötő csatlakozó segítségével rögzíteni kell egymáshoz a két gyorscsatlakozót. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a tömlő két része bármikor könnyedén széthúzható. Minél hosszabb a tömlő, annál kisebb a víznyomás a tömlő végén. Tehát ha a kert végében kell a növényeket öntözni, akkor valószínűleg a megjavított tömlő mindkét részére szükség lesz. Ha azonban például egy sáros kerékpárt kell megmosni, akkor érdemes a tömlőt széthúzni, és csak az egyik részét használni. Így magasabb lesz a víznyomás, és könnyebb lesz eltávolítani a sarat és az egyéb szennyeződésket.

A tömlőkhöz hasonlóan a különféle csatlakozók és tartozékok is korlátozott élettartamúak, és egy idő után a víz ezekből is elkezdhet szivárogni. Elég kellemetlen, amikor locsolópisztoly csatlakozójából szivárog a víz, és több jut belőle a nadrágunkra és a cipőnkbe, mint magára az ágyásra. Azonban még ebben az esetben sem szükséges rögtön csatlakozót cserélni. A legtöbb esetben elég megvásárolni egy tömítőgyűrű-készletet, és kicserélni a csatlakozókon lévő tömítőgyűrűket.

A locsolótömlő gyakran elhanyagolt kiegészítő a kertben, amire csak akkor figyelünk, ha meghibásodik. A tömlő élettartama azonban évekkel meghosszabbítható, egy kis odafigyeléssel. Fontos például a megfelelő tárolás. Télen mindenképp érdemes olyan helyen tárolni, ahol nem fagy meg.

Megfelelő odafigyeléssel és időnkénti karbantartással a tömlő és a tartozékok megbízhatóan fognak minket szolgálni éveken át.

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…