Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

24. 05. 2023

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

Ha talaj feletti medencét szeretne felállítani a kertjében, figyelembe kell vennie néhány alapvető dolgot. A medence épségének hosszútávú megőrzéséhez nélkülözhetetlen egy jó alap és egy kiváló minőségű alátétfólia. Ezek nélkül könnyedén megtörténhet, hogy a feltöltött medencét le kell majd engednie, és ki kell egyenlítenie az alatta lévő talajt. Ebben a cikkben bemutatunk néhány fontos lépést, amelyek segítenek megfelelő alapot készíteni egy talaj feletti medencéhez.

 

  1. A megfelelő hely kiválasztása:

Az első lépés a megfelelő hely kiválasztása a medence elhelyezésére. Olyan területet kell választania, amely elég nagy, és megfelelő stabilitást biztosít a medencének. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek a közelben olyan fák, amelyekről levelek, por, pollen vagy más szennyeződés kerülhet a medencébe. Fontos, hogy a medence kellően napos helyen legyen, ahol semmi sem árnyékolja be.

  1. A választott terület kijelölése:

A megfelelő hely kiválasztása után fontos a medence körvonalának a kijelölése. Kör alakú medence esetében, ez könnyedén elvégezhető egy zsinór és egy hosszabb szög segítségével. A szöget szúrja le annak a helynek a közepére, ahova a medencét szeretné felállítani, majd rögzítse hozzá a zsinórt, ami legyen egy picit hosszabb a medence sugaránál. Ezután a megfeszített zsinórral, egy körzőhöz hasonlóan, jelölje ki a medence körvonalát. Fontos, hogy valamivel nagyobbnak kell lennie, mint a medence.

  1. Az alap elkészítése:

Az alap elkészítését kezdje azzal, hogy a medence körvonalán belül eltávolít körülbelül 10-15 centiméternyi talajt. Mindenképpen távolítson el minden olyan növényzetet, amelyek negatívan befolyásolhatják a talaj egyenletességét. 

  1. Az alap kiegyenlítése és megszilárdítása:

A talajfelszín eltávolítása után az alapot ki kell egyenlíteni, és meg kell szilárdítani. Nagyon fontos, hogy a felület tökéletesen vízszintes legyen, különben az egyik oldalra összpontosuló víz deformálná a medencét. A talaj kiegyenlítését annak megszilárdítása követi. Ne feledje, hogy a feltöltött medence súlya alatt idővel megsüllyed a talaj, és így a felszínre kerülhetnek az addig föld alatt lévő kövek vagy gyökerek. Ezért célszerű lehet a végső felületet egy réteg kavics nélküli, szitált homokkal kiegyenlíteni.

  1. Geotextília alátét használata:

A medence védelmének további növelése érdekében, az előkészített alapra helyezzen egy geotextília alátétet úgy, hogy az lefedje az egész medence alatti területet. A geotextília segít elválasztani a medencét a talajtól, és megakadályozza, hogy a hegyes tárgyak kilyukasszák a medencét.

  1. Végső ellenőrzés:

A medence felállítása előtt végezze el a talaj végső ellenőrzését. Ellenőrizze annak egyenletességét és szilárdságát. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek olyan egyenetlenségek, amelyek befolyásolhatják a medence stabilitását. Ezután megkezdheti medence felállítását a gyártó utasításai szerint.

És végül nem marad más hátra, mint élvezni a medence hűvös vízét a saját kertjében.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…