Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

24. 05. 2023

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

Ha talaj feletti medencét szeretne felállítani a kertjében, figyelembe kell vennie néhány alapvető dolgot. A medence épségének hosszútávú megőrzéséhez nélkülözhetetlen egy jó alap és egy kiváló minőségű alátétfólia. Ezek nélkül könnyedén megtörténhet, hogy a feltöltött medencét le kell majd engednie, és ki kell egyenlítenie az alatta lévő talajt. Ebben a cikkben bemutatunk néhány fontos lépést, amelyek segítenek megfelelő alapot készíteni egy talaj feletti medencéhez.

 

  1. A megfelelő hely kiválasztása:

Az első lépés a megfelelő hely kiválasztása a medence elhelyezésére. Olyan területet kell választania, amely elég nagy, és megfelelő stabilitást biztosít a medencének. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek a közelben olyan fák, amelyekről levelek, por, pollen vagy más szennyeződés kerülhet a medencébe. Fontos, hogy a medence kellően napos helyen legyen, ahol semmi sem árnyékolja be.

  1. A választott terület kijelölése:

A megfelelő hely kiválasztása után fontos a medence körvonalának a kijelölése. Kör alakú medence esetében, ez könnyedén elvégezhető egy zsinór és egy hosszabb szög segítségével. A szöget szúrja le annak a helynek a közepére, ahova a medencét szeretné felállítani, majd rögzítse hozzá a zsinórt, ami legyen egy picit hosszabb a medence sugaránál. Ezután a megfeszített zsinórral, egy körzőhöz hasonlóan, jelölje ki a medence körvonalát. Fontos, hogy valamivel nagyobbnak kell lennie, mint a medence.

  1. Az alap elkészítése:

Az alap elkészítését kezdje azzal, hogy a medence körvonalán belül eltávolít körülbelül 10-15 centiméternyi talajt. Mindenképpen távolítson el minden olyan növényzetet, amelyek negatívan befolyásolhatják a talaj egyenletességét. 

  1. Az alap kiegyenlítése és megszilárdítása:

A talajfelszín eltávolítása után az alapot ki kell egyenlíteni, és meg kell szilárdítani. Nagyon fontos, hogy a felület tökéletesen vízszintes legyen, különben az egyik oldalra összpontosuló víz deformálná a medencét. A talaj kiegyenlítését annak megszilárdítása követi. Ne feledje, hogy a feltöltött medence súlya alatt idővel megsüllyed a talaj, és így a felszínre kerülhetnek az addig föld alatt lévő kövek vagy gyökerek. Ezért célszerű lehet a végső felületet egy réteg kavics nélküli, szitált homokkal kiegyenlíteni.

  1. Geotextília alátét használata:

A medence védelmének további növelése érdekében, az előkészített alapra helyezzen egy geotextília alátétet úgy, hogy az lefedje az egész medence alatti területet. A geotextília segít elválasztani a medencét a talajtól, és megakadályozza, hogy a hegyes tárgyak kilyukasszák a medencét.

  1. Végső ellenőrzés:

A medence felállítása előtt végezze el a talaj végső ellenőrzését. Ellenőrizze annak egyenletességét és szilárdságát. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek olyan egyenetlenségek, amelyek befolyásolhatják a medence stabilitását. Ezután megkezdheti medence felállítását a gyártó utasításai szerint.

És végül nem marad más hátra, mint élvezni a medence hűvös vízét a saját kertjében.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

17. 08. 2023

Valószínűleg a háztartások nagyrésze rendelkezik legalább egy locsolótömlővel, főleg, ha kertes házakról van szó. A…

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

07. 08. 2023

Ha kertes házban éli az életét, akkor valószínűleg Ön számára is nélkülözhetetlen egy fűnyíró. Ha az első fűnyíróját…