Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

24. 05. 2023

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

Ha talaj feletti medencét szeretne felállítani a kertjében, figyelembe kell vennie néhány alapvető dolgot. A medence épségének hosszútávú megőrzéséhez nélkülözhetetlen egy jó alap és egy kiváló minőségű alátétfólia. Ezek nélkül könnyedén megtörténhet, hogy a feltöltött medencét le kell majd engednie, és ki kell egyenlítenie az alatta lévő talajt. Ebben a cikkben bemutatunk néhány fontos lépést, amelyek segítenek megfelelő alapot készíteni egy talaj feletti medencéhez.

 

  1. A megfelelő hely kiválasztása:

Az első lépés a megfelelő hely kiválasztása a medence elhelyezésére. Olyan területet kell választania, amely elég nagy, és megfelelő stabilitást biztosít a medencének. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek a közelben olyan fák, amelyekről levelek, por, pollen vagy más szennyeződés kerülhet a medencébe. Fontos, hogy a medence kellően napos helyen legyen, ahol semmi sem árnyékolja be.

  1. A választott terület kijelölése:

A megfelelő hely kiválasztása után fontos a medence körvonalának a kijelölése. Kör alakú medence esetében, ez könnyedén elvégezhető egy zsinór és egy hosszabb szög segítségével. A szöget szúrja le annak a helynek a közepére, ahova a medencét szeretné felállítani, majd rögzítse hozzá a zsinórt, ami legyen egy picit hosszabb a medence sugaránál. Ezután a megfeszített zsinórral, egy körzőhöz hasonlóan, jelölje ki a medence körvonalát. Fontos, hogy valamivel nagyobbnak kell lennie, mint a medence.

  1. Az alap elkészítése:

Az alap elkészítését kezdje azzal, hogy a medence körvonalán belül eltávolít körülbelül 10-15 centiméternyi talajt. Mindenképpen távolítson el minden olyan növényzetet, amelyek negatívan befolyásolhatják a talaj egyenletességét. 

  1. Az alap kiegyenlítése és megszilárdítása:

A talajfelszín eltávolítása után az alapot ki kell egyenlíteni, és meg kell szilárdítani. Nagyon fontos, hogy a felület tökéletesen vízszintes legyen, különben az egyik oldalra összpontosuló víz deformálná a medencét. A talaj kiegyenlítését annak megszilárdítása követi. Ne feledje, hogy a feltöltött medence súlya alatt idővel megsüllyed a talaj, és így a felszínre kerülhetnek az addig föld alatt lévő kövek vagy gyökerek. Ezért célszerű lehet a végső felületet egy réteg kavics nélküli, szitált homokkal kiegyenlíteni.

  1. Geotextília alátét használata:

A medence védelmének további növelése érdekében, az előkészített alapra helyezzen egy geotextília alátétet úgy, hogy az lefedje az egész medence alatti területet. A geotextília segít elválasztani a medencét a talajtól, és megakadályozza, hogy a hegyes tárgyak kilyukasszák a medencét.

  1. Végső ellenőrzés:

A medence felállítása előtt végezze el a talaj végső ellenőrzését. Ellenőrizze annak egyenletességét és szilárdságát. Ügyeljen arra, hogy ne legyenek olyan egyenetlenségek, amelyek befolyásolhatják a medence stabilitását. Ezután megkezdheti medence felállítását a gyártó utasításai szerint.

És végül nem marad más hátra, mint élvezni a medence hűvös vízét a saját kertjében.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…