Hogyan öntözzük a pázsitot egyszerűen és hatékonyan

18. 04. 2023

Hogyan öntözzük a pázsitot egyszerűen és hatékonyan

Valószínűleg mindenki számára nagyon zavaró, amikor valamilyen munkának több órát vagy napot szentel és végül az összes erőfeszítése kárba vész.  

Szép és sűrű pázsitot termeszteni nem egyszerű munka, és egy hosszantartó szárazság mindent tönkre tehet. Ezért nagyon fontos az öntözés. A pázsit kerti slaggal való öntözése nem túl hatékony és kényelmes megoldás, főleg, ha egy nagyobb területről van szó. Ilyen esetben érdemesebb öntözőrendszert használni.

Napjainkban elég népszerűek a felszíni öntözőrendszerek, mivel nem kell a beszerelésükkel foglalkozni és könnyen mozgathatók. Egyszerűen helyezze őket a pázsitra, csatlakoztasson hozzájuk egy tömlőt, és engedje meg a vizet. Az egésznek az egyetlen hátulütője az, hogy a tömlőt minden használat után fel kell tekerni, mivel, ha huzamosabb ideig kihúzva hagyjuk a pázsit besárgulhat alatta.  

A földalatti öntözőrendszerekre még mindig úgy gondolnak az emberek, hogy valami drága és nehezen telepíthető dologról van szó. Ez viszont nem egészen igaz. A telepítésük viszonylag egyszerűen megoldható, ráadásul anélkül, hogy csillagászati összeget költenénk erre. Közepes méretű, 300-500 m2 területű pázsitokhoz, egy vagy két szórófej is elegendő. Az egész telepítés körülbelül egy délutánt vesz igénybe, és utána soha többé nem kell a tömlőt feltekernie.

A HECHT 02677 pop-up kiemelkedő szórófej nyugalmi állapotban nem sokkal emelkedik ki a talajból, így gyakorlatilag láthatatlan, és a fűnyírónak sem lesz útban. A víz nyomásának hatására a szórófej kiemelkedik, és a fúvóka a beállított szögben kezdi el permetezni a vizet, megfelelő víznyomás mellett akár 11 méterre is.

Ha csak egy vagy két szórófejet kíván használni, a telepítés viszonylag egyszerű. Először is ellenőrizni kell, hogy elég erős-e a nyomás és az átfolyás a vízellátó rendszerben ahhoz, hogy mindkét szórófejet egyszerre tudja használni.

Ha a nyomás nem elegendő, akkor a szórófejeket külön-külön, kell csatlakoztatni és használni. Az öntözéshez használjon PE tömlőt, és ne felejtsen el leeresztő szelepet tenni a tömlő végére. A leeresztő szelep biztosítja azt, hogy a tömlőben ne maradjon víz, és télen ne repedjen meg a fagy hatására. Ha több szórófejes rendszert szeretne összeállítani, jobb, ha a tervezést szakemberre bízza. A víznyomás kiszámítása az áramlási veszteség függvényében meglehetősen bonyolult, és ha rosszul tervezi meg a rendszert, előfordulhat, hogy nem fog működni.

Az öntözést szükség szerint manuálisan is elindíthatja, de léteznek programozható egységek is, amiken beállíthatja az öntözés megkezdésének időpontját. Egyszerűen rögzítse az egységet a csaphoz, és csatlakoztassa hozzá az öntözőrendszert. A legmodernebb, de egyben a legdrágább módszer is a vezérlőegység használata, ami beállított időpontokban képes kinyitni és elzárni több öntözési kör szelepét, de azt is figyelembe veszi, hogy mikor esett utoljára stb.

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…