Hogyan öntözzük a pázsitot egyszerűen és hatékonyan

18. 04. 2023

Hogyan öntözzük a pázsitot egyszerűen és hatékonyan

Valószínűleg mindenki számára nagyon zavaró, amikor valamilyen munkának több órát vagy napot szentel és végül az összes erőfeszítése kárba vész.  

Szép és sűrű pázsitot termeszteni nem egyszerű munka, és egy hosszantartó szárazság mindent tönkre tehet. Ezért nagyon fontos az öntözés. A pázsit kerti slaggal való öntözése nem túl hatékony és kényelmes megoldás, főleg, ha egy nagyobb területről van szó. Ilyen esetben érdemesebb öntözőrendszert használni.

Napjainkban elég népszerűek a felszíni öntözőrendszerek, mivel nem kell a beszerelésükkel foglalkozni és könnyen mozgathatók. Egyszerűen helyezze őket a pázsitra, csatlakoztasson hozzájuk egy tömlőt, és engedje meg a vizet. Az egésznek az egyetlen hátulütője az, hogy a tömlőt minden használat után fel kell tekerni, mivel, ha huzamosabb ideig kihúzva hagyjuk a pázsit besárgulhat alatta.  

A földalatti öntözőrendszerekre még mindig úgy gondolnak az emberek, hogy valami drága és nehezen telepíthető dologról van szó. Ez viszont nem egészen igaz. A telepítésük viszonylag egyszerűen megoldható, ráadásul anélkül, hogy csillagászati összeget költenénk erre. Közepes méretű, 300-500 m2 területű pázsitokhoz, egy vagy két szórófej is elegendő. Az egész telepítés körülbelül egy délutánt vesz igénybe, és utána soha többé nem kell a tömlőt feltekernie.

A HECHT 02677 pop-up kiemelkedő szórófej nyugalmi állapotban nem sokkal emelkedik ki a talajból, így gyakorlatilag láthatatlan, és a fűnyírónak sem lesz útban. A víz nyomásának hatására a szórófej kiemelkedik, és a fúvóka a beállított szögben kezdi el permetezni a vizet, megfelelő víznyomás mellett akár 11 méterre is.

Ha csak egy vagy két szórófejet kíván használni, a telepítés viszonylag egyszerű. Először is ellenőrizni kell, hogy elég erős-e a nyomás és az átfolyás a vízellátó rendszerben ahhoz, hogy mindkét szórófejet egyszerre tudja használni.

Ha a nyomás nem elegendő, akkor a szórófejeket külön-külön, kell csatlakoztatni és használni. Az öntözéshez használjon PE tömlőt, és ne felejtsen el leeresztő szelepet tenni a tömlő végére. A leeresztő szelep biztosítja azt, hogy a tömlőben ne maradjon víz, és télen ne repedjen meg a fagy hatására. Ha több szórófejes rendszert szeretne összeállítani, jobb, ha a tervezést szakemberre bízza. A víznyomás kiszámítása az áramlási veszteség függvényében meglehetősen bonyolult, és ha rosszul tervezi meg a rendszert, előfordulhat, hogy nem fog működni.

Az öntözést szükség szerint manuálisan is elindíthatja, de léteznek programozható egységek is, amiken beállíthatja az öntözés megkezdésének időpontját. Egyszerűen rögzítse az egységet a csaphoz, és csatlakoztassa hozzá az öntözőrendszert. A legmodernebb, de egyben a legdrágább módszer is a vezérlőegység használata, ami beállított időpontokban képes kinyitni és elzárni több öntözési kör szelepét, de azt is figyelembe veszi, hogy mikor esett utoljára stb.

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…