Hogyan óvjuk fűnyírónkat

13. 10. 2021

Hogyan óvjuk fűnyírónkat

A benzinmotoros fűnyíró kiváló, de aránylag bonyolult gép. A hosszú éveken át megbízható működéséhez sok gondoskodást és megfelelő karbantartást igényel. Elég gyakran fordul elő viszont, hogy a fűnyíró első és egyben utolsó karbantartása a kicsomagolás, az összeszerelés és az üzemanyagok feltöltése. Talán érdekes lehet, hány fűnyíró használó kezdi el keresni a használati utasítást, ha gondja van a géppel. De ez talán már túl későn érkezik.

Valószínűleg senkinek sem jutna eszébe teljes gázzal hajtani egy új autóval a kiszögelésekkel, éles sziklákkal tarkított mezei úton. Az új fűnyírót eközben hasonló igénybevételnek teszik ki.   

Bár a hagyományos forgó fűnyíró kizárólag a gyep vágó fenntartására szolgál, egyáltalán nem szokatlan, hogy akadnak, akik a nyomvályús utak rendszertelen gyepét nyírja, ahol a kések a legjobb esetben is csak a fűcsomók gyökérzetének ütköznek. Rosszabb esetben alaposan nekiütköznek a talajnak vagy akár a köveknek is. Kezdetben még úgy tűnhet, hogy a robusztus fűnyírónak nem jelenthet gondot az ilyen kezelés, és a károk eleinte csak a késeken látszanak, viszont az apró ütések, amelyek a késen át a motor tengelyébe is átkerülnek, eleinte kisebb sérüléseket, végül azonban a motor teljes károsodását okozhatják. Az ütések megsértik a motor csapágyat, egyúttal egy kissé meghajolhat a bütyköstengely, ami megbontja a kiegyensúlyozottságát. Ennek következtében rezgések keletkeznek a működésben, és tovább károsítják a csapágyakat, amelyek sérülése csak fokozza a bajt. Ezzel tulajdonképpen be is zárul az okok és a következmények sorozata. A magasabb rezgés révén fokozódik a sérülés, amely még tovább fokozza a rezgést. Kezdetben ez csupán annyiban kellemetlen, hogy a rezgéseket a fogantyúba és a kézre viszik át, egy bizonyos idő után a kasza veszít a teljesítményéből, rosszul indul, és rosszul vág. Az egyik napon majd nem indítható be, végül következik a megállapítás, hogy a motorjavítás költsége megegyezik egy új fűkasza árával.

Bármilyen meglepő is, a motor élettartama egyenes arányban csökken a sérült és kiegyensúlyozatlan késsel, amely szintén a rezgések forrása lehet. A késnek ezért mindig egyenesnek, élesnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie. A késélezést bízza szakemberre. Ha az élezését egyedül végzi, járjon el úgy, hogy ha felfüggeszti a kés középső furatán keresztül, a süllyedő részét élezze egészen addig, amíg vízszintbe nem kerül.

A fűnyíró gyors amortizálódásának újabb módja a motorolaj csere elhanyagolása. A működés során a motorból az olajba a surlódás következtében kis fémreszelékek - mikrorészecskék távoznak. Az olaj korlátozott élettartamú, így idővel veszít a kenőképességéből. A régi, fémreszelékkel telítődött olaj csiszoló pasztává válik, ami fokozatosan csiszolgatja a csapágyat, a hengerfalakat, a dugattyút és a dugattyúgyűrűket. A motor növekvő hézagjának következménye a fokozódó rezgés és a kopás hatványozottan növekszik. Szélsőséges esetben a hézagoknál olajszivárgás áll be, és ha nem tölti után időben, a motor minden bizonnyal besül. Az olajat ezért javasoljuk legalább évente 1-szer cserélni, de fontos, hogy a használati idényben ellenőrizze a szintjét is.

Gyakran merül feledésbe vagy alábecsült az üzemanyag minősége is. A fűnyíróba mindig kiváló minőségű és friss benzint töltsön. A benzinbe már évek óta adagolnak biológiai összetevőket, ami nagyon gyorsan lebomlik. Aki már használt olajsütőt, észrevehette, hogy a falán zsíros máz ülepszik le, amely lényegében semmivel sem oldható fel, és mechanikusan is csak nehezen távolítható el. Úgyszólván a korszerű üzemanyagok biológiai összetevői is hasonlóan viselkednek. A levegőn megkötik a nedvességet, fokozatosan kemény zselés anyaggá válnak, ami eltömíti a karburátor járatait. Kezdetben ez csak a motor csökkenő teljesítményén, nehéz indításán, hullámzó fordulatszámán érzékelhető, de végül egyáltalán nem indítható be. Az így eltömődött karburátor tisztítása gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás, egyszerűbb a teljes cseréje. A fűnyíróba ezért soha ne használjon egy évet álló, rosszul záródó kannában tárolt üzemanyagot. Tél előtt inkább eressze ki a tartályban maradt üzemanyagot, és ha lehetséges, tegye ugyanezt a karburátorral is. Ha a karburátornak nincs leeresztő csavarja, indítsa be a fűnyírót, és hagyja, hogy kiégesse a maradék üzemanyagot.

Bár még számos módon tehető tönkre egy fűnyíró, de legalább szót ejtettünk a károsodás legfontosabbak okairól.

Hogyan ne ártsunk a fűnyírónak, és növeljük a maximálisra az élettartamát?

 • Az új fűnyírónál mindig olvassa el a használati utasítást. Ez fontos információkat tartalmaz, amit ne becsüljön alá.
 • Csak egyenes és karbantartható felületet kaszáljon, az egyenetlen bevetett területeknél fennáll a veszélyes, hogy a kés beakad valamibe, ezért itt inkább szegélyvágót alkalmazzon.
 • Ne becsülje alá a rendszeres ellenőrzést és az olajcserét.
 • Csak minőségi üzemanyagot használjon.
 • Ellenőrizze, tisztítsa ki vagy cserélje a levegőszűrőt.
 • Tartsa síkban, élesen és kiegyensúlyozva a kést.
 • A fűnyírót a használat után alaposan tisztítsa meg.
 • Soha ne billentse oldalra vagy előre, hogy az olaj ne fusson oda, ahová nem kellene futnia.
 • Ne feledje rendszeresen kenni a külső mozgó alkatrészeket, például kerékcsapágyakat, huzalokat, stb.
 • Ha a kaszáláskor valami szokatlan tapasztal, például szokatlan hangot észlel, a motor veszít a teljesítményéből, hullámzik a fordulatszáma, inkább állítsa le a kaszát, és ellenőriztesse szakszervizben.
 • Soha ne végezzen egyedül javításokat, kivéve, ha valóban tudja, mit kell tennie.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Készítse fel az e-kerékpárját a szezonra

Készítse fel az e-kerékpárját a szezonra

26. 04. 2022

Készítse fel az e-kerékpárt a szezonra! Köszöntse a szép időt egy e-kerékpár nyergéből. Ne felejtse el megfelelően…

Spóroljon az energiájával egy benzinmotoros önjáró fűnyíróval

Spóroljon az energiájával egy benzinmotoros önjáró fűnyíróval

11. 04. 2022

Takarítson meg energiát egy benzimotoros fűnyíróval. Volt már lehetősége önjáró benzines fűnyíróval lenyírni füvet,…