Hogyan tároljuk télen a kerti gépeinket?

14. 11. 2022

Hogyan tároljuk télen a kerti gépeinket?

Végéhez közeledik az idei kerti szezon, és garázsokban, ólakban pihennek majd azok a gépek, amelyek egész évben olyan jól szolgáltak bennünket. Ahhoz azonban, hogy jövőre is ilyen megbízhatóan szolgáljanak, legalább az alap karbantartást el kell végezni. A karbantartás egy része biztosan elhalasztható tavaszra. Ideális esetben például a motorolaj cseréje, ami tavasszal friss lesz, és télen nem szívja fel feleslegesen a nedvességet. De soha ne halasszon el néhány karbantartási lépést.

A leggyakoribb hiba, ami tavasszal sok gondot okoz, hogy az üzemanyag a tartályban marad. Annak ellenére, hogy ezt a szabályt évek óta ismételgetjük, még mindig ez a leginkább alul értékelt lépés, és sokan télen is hagynak üzemanyagot a tankban. Nem ritkán hallunk olyan sóhajokat, hogy a régi fűrész vagy fűnyíró gyakorlatilag évekig kitartott karbantartás nélkül, és az újat az első tél után nem lehetett elindítani. Valóban az új gépek rossz felépítésének köszönhető?

Azokban az időkben, amikor a benzin benzin volt, gyakori volt, hogy egy téliesített motorkerékpár, fűnyíró vagy más motoros gép túlélte a telet a tankban, tavasszal pedig az első "rántásra" nehézség nélkül beindult a motor. A modern üzemanyag azonban biológiai adalékanyagot tartalmaz - etanolt. Sajnos több rossz tulajdonsága is van.

A benzin viszonylag gyorsan elpárolog, az etanol viszont nagyon jól megköti a levegő nedvességét. Mi történik egy olyan karburátorban, amelyet több hétig etanolos benzinnel hagynak? A benzin elkezd elpárologni, az etanol és a víz viszont iszapképződni kezd, amely fokozatosan megkeményedik, és az üzemanyagcsatornák falára tapad. Kezdetben valószínűleg csak az üzemanyag áramlást csökkenti és kisebb lesz a motor teljesítménye, ingadoznak a fordulatok, rosszul indul és magától leáll. Egy idő után azonban a karburátor eltömődik, így nem tudja elindítani a motort. Egy ilyen karburátor tisztítása nehéz, néha lehetetlen, és nincs más hátra, mint a karburátor teljes cseréje.

A műanyagokat az etanol feloldhatja. Ez mindenféle problémát okoz a törékeny és repedezett üzemanyag-vezetékeknél, de a legtöbb gondot a nagy fordulatszámú, membrános karburátoros kétütemű motoroknál okozza. A karburátor működéséhez a membránnak meg kell őriznie rugalmasságát. Amikor azonban a membrán megkeményedik és törékennyé válik a bioalkohol hatására, szó szerint szétesik az első indítási kísérletnél.

De azért, hogy ne csak a biokomponenst okoljuk, hasonló problémákat gyakran okoznak olyan agresszív adalékanyagok, amelyeket egyes gyártók a minőségi üzemanyagokhoz adnak. Az üzemanyagcsöveket, tömítéseket vagy membránokat is marathatják.

A legegyszerűbb módja annak, hogy ne rövidítsük le feleslegesen a karburátorok élettartamát, ha leengedjük az üzemanyagot a tartályból és elindítjuk a motort. Hagyja járni a motort, amíg az üzemanyaghiány miatt le nem áll, így elhasználja a karburátorban maradt üzemanyagot. Az úszós karburátoroknál a leeresztő csavarral engedje le az utolsó maradékokat, fújja át a levegőt a membrános porlasztókon.

Találkozhat olyan véleményekkel, hogy a száraz membrán gyorsan elveszíti rugalmasságát. Bár ebben nem vagyok teljesen biztos. Egyrészt a membránokat általában több évig alkatrészként tárolják a raktárakban anélkül, hogy kárt okoznának. Ráadásul a szárazság sokkal kevésbé károsítja őket, mint a bioalkohol vagy az agresszív adalékanyagok.

Végül, de nem utolsósorban gondolni kell a kétütemű motorok benzinnel kevert olajának korlátozott élettartamára is. Nem titok, hogy a benzinben lévő olaj fokozatosan elveszíti kenőképességét, ezért a kevert üzemanyag-keverék hosszabb tárolása nem javasolt. A biokomponens tovább gyorsítja az olaj fagyáspontjának elvesztését. Ezért mindig csak annyi keveréket keverjen össze, amennyit felhasznál, és a benzint és az olajat külön tárolja.

Ha azonban télre szeretné tárolni a gépet, és a benzint több hónapig a kannában tárolná, jobb, ha azonnal felhasználja, például az autóban, és tavasszal vásároljon friss benzint.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Barkácsolás a lakásban: Hogyan szereljünk fel egy kis műhelyt

Barkácsolás a lakásban: Hogyan szereljünk fel egy kis műhelyt

22. 03. 2023

Ha Ön is szeret barkácsolni, de sajnos korlátozott a férőhelye mert egy kisebb a lakásban éli mindennapjait, akkor se…

A tavasz már az ajtón kopogtat! Ön készen áll?

A tavasz már az ajtón kopogtat! Ön készen áll?

08. 03. 2023

A tavasz az az évszak, amikor a kertészek újra munkába állnak, és elkezdenek készülni az új szezonra. Íme néhány tipp a…

A láncfűrész története

A láncfűrész története

11. 01. 2023

Mi a különbség a professzionális és a hobbifűrész között? A hobbifűrészekről gyakran azt állítják, hogy gyengébb…

Védjük meg a pázsitot a kerti tipegők segítségével

Védjük meg a pázsitot a kerti tipegők segítségével

05. 01. 2023

Az ősz és a tél a legmegterhelőbb időszakok a pázsit számára. Hazánkban az utóbbi években a telek viszonylag melegek…