Miért zöldül be a medence vize?

14. 06. 2023

Miért zöldül be a medence vize?

A medencevíz bezöldülése nem ritka probléma, aminek a kialakulásában nagy szerepet játszik a változékony időjárás. A viharos napokon a szél sok szennyeződést juttat a medencébe, az eső pedig csökkenti a medence vizének pH-értékét, és ezáltal csökken a vegyszerek hatékonysága. A viszonylag magas hőmérséklet, a víz alacsony pH-értéke és a szennyeződések hatására, a medence falán zöld alga réteg képződhet. Az emberek többsége ilyenkor klór hozzáadásával próbálja megoldani a problémát. Sajnos ettől a víz még zöld marad, ráadásul erősen klórszagú is lesz.

A medencevíz pH-értéke egy fontos tényező, amit gyakran alábecsülnek. A medencevíz tisztán tartásához elengedhetetlen a semleges pH fenntartása, amely körülbelül 7-7,4. Ha a pH alacsonyabb vagy magasabb, a klór hatékonysága gyorsan csökken. Például, ha a víz pH-ja 7,5, ami épphogy csak meghaladja az ajánlott értéket, a tabletták hatékonysága 40%-ra csökken. Hogy a víz így is tiszta maradjon, dupla mennyiségű klórt kell hozzáadni. Ebben az esetben a kisebb probléma a medencére fordított költségek megemelkedése, a nagyobb probléma pedig az, hogy erős szagú klóraminok keletkeznek a vízben, amelyek irritálják a szemet és a bőrt.

Hogyan állítsuk helyre a medence vizét?

Először is a víz pH-ját 7 és 7,4 közötti értékre kell beállítani, ideális esetben 7,2-re. Egy pH mérő segítségével könnyedén ellenőrizhetjük ezt az értéket. Különböző típusú mérők léteznek. Leggyakrabban vagy tesztcsíkokkal találkozhatunk, amelyek a víz pH-értéke szerint változtatják a színüket, vagy olyan készlettel, aminél a vizet egy ampullába töltjük, hozzáadunk néhány csepp oldatot, majd összehasonlítjuk a víz színét a mellékelt értékjelölő skálán található színekkel.

Ha sikerült megállapítani a víz pH értékét, állítsuk be azt az erre a célra készült készítmények segítségével. A megfelelő pH-érték a tiszta medencevíz alapja. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, nincs értelme a vízminőség további beállításával próbálkozni.

Végül egy háló vagy porszívó segítségével tisztítsuk meg a vizet a szennyeződésektől, és figyeljünk oda vízforgató helyes működésére.  

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…