Miért zöldül be a medence vize?

14. 06. 2023

Miért zöldül be a medence vize?

A medencevíz bezöldülése nem ritka probléma, aminek a kialakulásában nagy szerepet játszik a változékony időjárás. A viharos napokon a szél sok szennyeződést juttat a medencébe, az eső pedig csökkenti a medence vizének pH-értékét, és ezáltal csökken a vegyszerek hatékonysága. A viszonylag magas hőmérséklet, a víz alacsony pH-értéke és a szennyeződések hatására, a medence falán zöld alga réteg képződhet. Az emberek többsége ilyenkor klór hozzáadásával próbálja megoldani a problémát. Sajnos ettől a víz még zöld marad, ráadásul erősen klórszagú is lesz.

A medencevíz pH-értéke egy fontos tényező, amit gyakran alábecsülnek. A medencevíz tisztán tartásához elengedhetetlen a semleges pH fenntartása, amely körülbelül 7-7,4. Ha a pH alacsonyabb vagy magasabb, a klór hatékonysága gyorsan csökken. Például, ha a víz pH-ja 7,5, ami épphogy csak meghaladja az ajánlott értéket, a tabletták hatékonysága 40%-ra csökken. Hogy a víz így is tiszta maradjon, dupla mennyiségű klórt kell hozzáadni. Ebben az esetben a kisebb probléma a medencére fordított költségek megemelkedése, a nagyobb probléma pedig az, hogy erős szagú klóraminok keletkeznek a vízben, amelyek irritálják a szemet és a bőrt.

Hogyan állítsuk helyre a medence vizét?

Először is a víz pH-ját 7 és 7,4 közötti értékre kell beállítani, ideális esetben 7,2-re. Egy pH mérő segítségével könnyedén ellenőrizhetjük ezt az értéket. Különböző típusú mérők léteznek. Leggyakrabban vagy tesztcsíkokkal találkozhatunk, amelyek a víz pH-értéke szerint változtatják a színüket, vagy olyan készlettel, aminél a vizet egy ampullába töltjük, hozzáadunk néhány csepp oldatot, majd összehasonlítjuk a víz színét a mellékelt értékjelölő skálán található színekkel.

Ha sikerült megállapítani a víz pH értékét, állítsuk be azt az erre a célra készült készítmények segítségével. A megfelelő pH-érték a tiszta medencevíz alapja. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, nincs értelme a vízminőség további beállításával próbálkozni.

Végül egy háló vagy porszívó segítségével tisztítsuk meg a vizet a szennyeződésektől, és figyeljünk oda vízforgató helyes működésére.  

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

17. 08. 2023

Valószínűleg a háztartások nagyrésze rendelkezik legalább egy locsolótömlővel, főleg, ha kertes házakról van szó. A…

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

07. 08. 2023

Ha kertes házban éli az életét, akkor valószínűleg Ön számára is nélkülözhetetlen egy fűnyíró. Ha az első fűnyíróját…