A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt, hogy felkészüljünk a közelgő szezonra.

Ha ősszel nem vettük félvállról a gépek és szerszámok téliesítését, akkor nagy valószínűséggel nem vár minket semmilyen kellemetlen meglepetés. Azonban mindenképp érdemes időben ellenőrizni a szerszámokat és gépeket, hogy ne az utolsó pillanatban fedezzük fel az esetleges hibákat.

A tavasz első napjain a szervizek általában megtelnek szezonális kerti gépekkel, amelyek a hosszú téli leállás után meghibásodnak. Ennek több oka is lehet. Például a régi üzemanyag, amely eltömítette az üzemanyagrendszert, vagy a tulajdonosok által az utolsó pillanatban nem megfelelően elvégzett karbantartás és javítás. Gyakran előfordul, hogy az akkumulátorok adják meg magukat a nem megfelelő tárolás és a keményebb fagyok hatására.

Egyszóval különféle kellemetlenségek várhatnak minket a téli leállás után. Elő kellene készítenünk az ágyásokat, de a kapálógép nem indul. A fű a kertben egyre csak nő, de a fűnyíró sztrájkol. Elég kellemetlenek az ilyen és ehhez hasonló szituációk, és már csak hab a tortán, amikor a szervízben bejelentik, hogy a mi gépünk csak több nap múlva kerül sorra a rengeteg munka miatt.

Csakhogy a kert nem vár. A fű és a sövény vidáman nőnek, és a virágágyásokat is el kell készíteni, hogy időben el tudjuk kezdeni a vetést és az ültetést.

Hogyan kerüljük el a kellemetlen meglepetéseket?

Az első lépés, hogy a gépeket időben és alaposan ellenőrizzük. Ha ősszel nem cseréltünk motorolajat, akkor most itt az ideje. Ellenőrizzük és szükség esetén cseréljük ki a légszűrőket. Továbbá ellenőrizzük, hogy a fűnyírókések elég élesek-e, és nem koptak-e el annyira, hogy cserére szorulnak. Ne feledkezzünk meg a kábelekről és huzalokról sem. Kenjük meg a mozgó alkatrészeket, és bizonyosodjunk meg arról, hogy nem súrlódnak és könnyedén mozognak. Próbáljuk meg beindítani a motort, és figyelmesen hallgassuk a járását. Győződjünk meg arról, hogy a motor simán jár és nem hallható semmilyen kopogás.

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…