Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi sütemények és a lakásban díszelgő fenyő illata hozzák majd meg. Az évnek ebben az időszakában sorban nyílnak a karácsonyi vásárok a városokban, és megkezdődik a karácsonyfák árusítása. De mikor vásároljunk karácsonyfát, és hogyan tároljuk azt karácsonyig?

Az ebben az időszakban megvásárolható fenyőket, az esetek többségében kifejezetten arra a célra termesztik, hogy karácsonyfaként díszelegjenek a lakásokban. Tehát nem olyan fákról van szó, amelyeket erdőkből vágnak ki, károsítva ezzel a természetet. A karácsonyra termesztett fenyőket jó előre kivágják, hogy időben eljussanak a boltokba vagy az árusokhoz. Ezek a fák általában gond nélkül túlélik az ünnepi időszakot ezért felesleges az utolsó pillanatig várni a vásárlással. Az árusítás kezdetekor sokkal nagyobb a választék, mint közvetlenül karácsony előtt. Az utolsó napokban már csak a maradékból lehet válogatni, és nem biztos, hogy megtaláljuk a megfelelőt.

Ahhoz, hogy a fa sokáig kitartson, érdemes lehet alkalmazni a következő tippeket. Tegyük a fát egy hűvös, sötét helyre. Semmikép se tegyük az erkélyre, ahová nappal odasüt a nap. Ideális például egy fűtetlen pince. Vágjunk le egy kicsit a fa törzsének az alsó részéből, és helyezzük a fát vízbe. Friss vágással a fa jobban felszívja a vizet. Speciális tápoldat segítségével meghosszabbíthatjuk a fa általános frissességét. A tápoldatot a karácsonyfa talpban lévő vízhez is hozzáadhatjuk.

Mikor díszítsük fel a fát?

A hagyomány szerint a karácsonyfát 24-én reggel kell feldíszíteni. Ma már azonban nem szokatlan, hogy egyes családok jóval karácsony előtt elkezdik a díszítést. A karácsonyfa díszítése fontos része a karácsonyi hagyományoknak. Régebben egy meghitt családi programnak számított. Manapság már sajnos az emberek nagyrésze csak sietve díszíti fel a fát a karácsonyi rohanás közepette. A karácsonyfa korai feldíszítésnek általában az az oka, hogy a gyerekek alig várják ezt az eseményt. Azonban minél hamarabb hozzuk be a fát a melegbe, annál hamarabb fog kiszáradni.

 

A hagyomány szerint a karácsonyfát vízkereszt napján, azaz január 6-án kell lebontani.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…