Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi sütemények és a lakásban díszelgő fenyő illata hozzák majd meg. Az évnek ebben az időszakában sorban nyílnak a karácsonyi vásárok a városokban, és megkezdődik a karácsonyfák árusítása. De mikor vásároljunk karácsonyfát, és hogyan tároljuk azt karácsonyig?

Az ebben az időszakban megvásárolható fenyőket, az esetek többségében kifejezetten arra a célra termesztik, hogy karácsonyfaként díszelegjenek a lakásokban. Tehát nem olyan fákról van szó, amelyeket erdőkből vágnak ki, károsítva ezzel a természetet. A karácsonyra termesztett fenyőket jó előre kivágják, hogy időben eljussanak a boltokba vagy az árusokhoz. Ezek a fák általában gond nélkül túlélik az ünnepi időszakot ezért felesleges az utolsó pillanatig várni a vásárlással. Az árusítás kezdetekor sokkal nagyobb a választék, mint közvetlenül karácsony előtt. Az utolsó napokban már csak a maradékból lehet válogatni, és nem biztos, hogy megtaláljuk a megfelelőt.

Ahhoz, hogy a fa sokáig kitartson, érdemes lehet alkalmazni a következő tippeket. Tegyük a fát egy hűvös, sötét helyre. Semmikép se tegyük az erkélyre, ahová nappal odasüt a nap. Ideális például egy fűtetlen pince. Vágjunk le egy kicsit a fa törzsének az alsó részéből, és helyezzük a fát vízbe. Friss vágással a fa jobban felszívja a vizet. Speciális tápoldat segítségével meghosszabbíthatjuk a fa általános frissességét. A tápoldatot a karácsonyfa talpban lévő vízhez is hozzáadhatjuk.

Mikor díszítsük fel a fát?

A hagyomány szerint a karácsonyfát 24-én reggel kell feldíszíteni. Ma már azonban nem szokatlan, hogy egyes családok jóval karácsony előtt elkezdik a díszítést. A karácsonyfa díszítése fontos része a karácsonyi hagyományoknak. Régebben egy meghitt családi programnak számított. Manapság már sajnos az emberek nagyrésze csak sietve díszíti fel a fát a karácsonyi rohanás közepette. A karácsonyfa korai feldíszítésnek általában az az oka, hogy a gyerekek alig várják ezt az eseményt. Azonban minél hamarabb hozzuk be a fát a melegbe, annál hamarabb fog kiszáradni.

 

A hagyomány szerint a karácsonyfát vízkereszt napján, azaz január 6-án kell lebontani.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…