A tavasz már az ajtón kopogtat! Ön készen áll?

08. 03. 2023

A tavasz már az ajtón kopogtat! Ön készen áll?

A tavasz az az évszak, amikor a kertészek újra munkába állnak, és elkezdenek készülni az új szezonra. Íme néhány tipp a tavaszi felkészüléshez:

1. Ellenőrizze a szerszámait: Ellenőrizze a kerti szerszámok állapotát és tisztítsa meg azokat. Fontos, hogy élesek legyenek, hogy gyorsan és hatékonyan tudjon dolgozni. Ellenőrizze a lapátokat, ásókat és kapákat. Ha szükséges, élezze meg azokat, ezután könnyebben behatolnak majd a talajba.

2. Ellenőrizze a kerti gépeket: Nézze meg, hogy rendben van-e a fűkasza, fűszegélynyíró, kultivátor, gyepszellőztető és az egyéb gépek. Előfordulhat, hogy néhány kisebb problémát saját maga is meg tud oldani, de ha szerviztechnikusra van szükség, most itt az ideje a gép javításának és beállításának. Ilyenkor a szervizek nem annyira frekventáltak, mint a főszezonban, így nem kell sokat várni a javításra.

3. Tisztítsa meg kertjét: Tisztítsa meg kertjét a lehullott levelektől és ágaktól, amelyek a tél során felhalmozódtak. Távolítson el minden olyan törmeléket is, amely akadályozhatja a növény növekedését.

4. A talaj előkészítése: Készítse elő a talajt úgy, hogy készen álljon az új növényekre. Boronálja le az ágyásokat, adjon hozzá szerves trágyát és meszet. Ha lehetséges, adjon hozzá komposztot is.

5. Tervezze meg kertjét: Gondolja át, mit szeretne ebben a szezonban termeszteni, milyen új növényeket szeretne ültetni, és hogy az elmúlt szezonból mely növények voltak sikeresek, és melyek nem.

6. Pótolja a magokat: Vásároljon magokat az idén termeszteni tervezett növényekhez és zöldségekhez. Az előző szezonból megmaradt magokat érdemes ellenőrizni. Így elkerülheti a csalódást, ha vetés után nem kelnének ki. Öntsön pár darab magot nedves pépre, vattára vagy esetleg egy nedves papírtörlőre, és helyezze azokat meleg, sötét helyre. Ha nem csíráznak ki a magfajtának megfelelő időben, vagy a magok csak egy része csírázik ki, érdemes új magot vásárolni.

7. Ültessen és vessen a megfelelő időben: A szezont kezdje a korai termények, például a borsó, bab vagy a retek vetésével. Fontos, hogy legyen türelmes, és ne vesse el a magokat túl korán, amikor a talaj még hideg. Egyes növényeket cserépbe vagy ládába is el lehet vetni/ültetni, és amíg a külső hőmérséklet nem válik kedvezőbbé, addig a házunkban vagy egy üvegházban gondozhatjuk azokat. Később át ültethetjük ezeket a növényeket egy ágyásba. Ez jelentősen felgyorsítja a betakarítást.

8. Pázsit gondozása: Ha van pázsitja, fontos a tél utáni előkészítés. Távolítsa el a régi fűréteget és a gyomot. Márciusban, amint a pázsit a hóolvadás vagy a csapadék után már nem vizes, szellőztesse át, adjon hozzá műtrágyát, és vesse be a pázsit csupasz területeit fűmaggal.

9. Kártevők és betegségek elleni védekezés: Ne feledje, hogy az új szezonnal új kártevők és betegségek jönnek. Óvatosan távolítson el minden hulladékot, amely penészt és betegségeket rejthet magában. Rendszeresen ellenőrizze növényeit, alkalmazzon megelőző intézkedéseket, és ha fertőzött növényeket talál, azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a további terjedés megakadályozása érdekében.

10. Ellenőrizze a kerti bútorokat: Nézze meg, hogy a kerti bútorok sértetlenül megúszták-e a telet. Tisztítsa meg azokat és húzza meg a csavarokat. Ha szükséges, vigyen fel a bútorokra egy új festékréteget. Ha a bútor túlságosan sérült és elhasználódott, jobb, ha újat vesz. Ne feledje, hogy egy törött szék vagy pad is súlyos sérüléseket okozhat.

Ne feledje, hogy a kert tavaszi előkészítése fontos lépés a sikeres szezonhoz. Ha alaposan felkészül a tavaszra, akkor nyáron gyönyörű és gyümölcsöző kertje lesz tele növényekkel.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

11. 07. 2024

Valószínűleg nem állítunk hazugságot, ha azt mondjuk, hogy a szúnyogok a legidegesítőbb élőlények hazánkban.…

Hogyan melegítsük fel a medence vizét hatékonyan?

Hogyan melegítsük fel a medence vizét hatékonyan?

26. 06. 2024

A medence vizének felmelegítése jelentősen meghosszabbíthatja a fürdő szezont. A megfelelő vízhőmérséklet sokkal…

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…