Hogyan csalogassunk a beporzókat a kertünkbe?

28. 04. 2023

Hogyan csalogassunk a beporzókat a kertünkbe?

Sokszor megfeledkezünk arról, hogy a jó terméshez nem elég minőségi tápanyaggal ellátott talajt biztosítani a növényeknek, és megvédeni azokat a kártevőktől és betegségektől. A gyümölcsfák, cserjék és egyes zöldségek nem hoznak termést beporzók nélkül, ezért minden kertésznek az érdeke, hogy bevonzza azokat a kertjébe.

A beporzók kulcsszerepet játszanak a pollen átvitelében egyik virágról a másikra, ezzel lehetővé téve a magvak és gyümölcsök kialakulását. A természetben sokféle beporzó létezik, de az utóbbi években számuk jelentősen csökkent. Ennek a csökkenésnek az oka például a táj változásai, az intenzív mezőgazdasági termelés, a növényvédő és gyomirtó szerek használata, valamint a klímaváltozás.

Gondolta volna, hogy a virágágyás nemcsak esztétikai elem? A virágos növények ültetése kiváló módja annak, hogy beporzókat vonzzunk a kertünkbe. Célszerű különböző időpontokban virágzó növényeket ültetni, hogy a beporzók számára folyamatos táplálékforrást biztosítsunk a szezon során.

A beporzók bevonzásának másik módja a rovarhotelek kialakítása a kertben. Ezek a rovarhotelek különféle beporzóknak nyújtanak menedéket, például poszméheknek, méheknek és darazsaknak. Ezek a rovarok nemcsak beporzóként munkálkodnak a kertünkben, hanem a káros rovarok irtásában is segítenek.

Az utolsó tippünk a növényvédő és a gyomirtó szerek használatának minimalizálása, ugyanis ezek a vegyszerek káros hatással vannak a beporzókra.

Egyes növényi kivonatok, mint például a fokhagymaolaj vagy a teafaolaj, természetes növényvédő szerként működnek. Nagy előnyük, hogy a permetezésük során nem kell tartani a mérgek belélegzésétől.

Termesszünk olyan növényeket, amelyek elriasztják a kártevőket. Egyes növények olyan illóolajokat vagy kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek bizonyos típusú rovarokat taszíthatnak. Ide tartozik például a menta, fokhagyma, petrezselyem, levendula stb.

A gyomokat érdemes gyomirtó szerek használata helyett kézzel eltávolítani. A mulcsozás megvédi a talajt a kiszáradástól, és csökkenti a gyomok növekedését. A szerves mulcs a rothadása során tápanyagot is juttat a talajba. Egy ágaprító segítségével könnyedén leapríthatjuk a lehullott ágakat, és felhasználhatjuk azokat a mulcsozás során. Ezáltal pénzt takaríthatunk meg a mulcs vásárlásán.

A természettel való küzdelem egy előre elvesztett csatát jelent, és ez ugyanúgy vonatkozik a kertünkre is. Ha egy jól kiegyensúlyozott kertet hozunk létre, az sok problémával egyedül is megbirkózik.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…