Hogyan csalogassunk a beporzókat a kertünkbe?

28. 04. 2023

Hogyan csalogassunk a beporzókat a kertünkbe?

Sokszor megfeledkezünk arról, hogy a jó terméshez nem elég minőségi tápanyaggal ellátott talajt biztosítani a növényeknek, és megvédeni azokat a kártevőktől és betegségektől. A gyümölcsfák, cserjék és egyes zöldségek nem hoznak termést beporzók nélkül, ezért minden kertésznek az érdeke, hogy bevonzza azokat a kertjébe.

A beporzók kulcsszerepet játszanak a pollen átvitelében egyik virágról a másikra, ezzel lehetővé téve a magvak és gyümölcsök kialakulását. A természetben sokféle beporzó létezik, de az utóbbi években számuk jelentősen csökkent. Ennek a csökkenésnek az oka például a táj változásai, az intenzív mezőgazdasági termelés, a növényvédő és gyomirtó szerek használata, valamint a klímaváltozás.

Gondolta volna, hogy a virágágyás nemcsak esztétikai elem? A virágos növények ültetése kiváló módja annak, hogy beporzókat vonzzunk a kertünkbe. Célszerű különböző időpontokban virágzó növényeket ültetni, hogy a beporzók számára folyamatos táplálékforrást biztosítsunk a szezon során.

A beporzók bevonzásának másik módja a rovarhotelek kialakítása a kertben. Ezek a rovarhotelek különféle beporzóknak nyújtanak menedéket, például poszméheknek, méheknek és darazsaknak. Ezek a rovarok nemcsak beporzóként munkálkodnak a kertünkben, hanem a káros rovarok irtásában is segítenek.

Az utolsó tippünk a növényvédő és a gyomirtó szerek használatának minimalizálása, ugyanis ezek a vegyszerek káros hatással vannak a beporzókra.

Egyes növényi kivonatok, mint például a fokhagymaolaj vagy a teafaolaj, természetes növényvédő szerként működnek. Nagy előnyük, hogy a permetezésük során nem kell tartani a mérgek belélegzésétől.

Termesszünk olyan növényeket, amelyek elriasztják a kártevőket. Egyes növények olyan illóolajokat vagy kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek bizonyos típusú rovarokat taszíthatnak. Ide tartozik például a menta, fokhagyma, petrezselyem, levendula stb.

A gyomokat érdemes gyomirtó szerek használata helyett kézzel eltávolítani. A mulcsozás megvédi a talajt a kiszáradástól, és csökkenti a gyomok növekedését. A szerves mulcs a rothadása során tápanyagot is juttat a talajba. Egy ágaprító segítségével könnyedén leapríthatjuk a lehullott ágakat, és felhasználhatjuk azokat a mulcsozás során. Ezáltal pénzt takaríthatunk meg a mulcs vásárlásán.

A természettel való küzdelem egy előre elvesztett csatát jelent, és ez ugyanúgy vonatkozik a kertünkre is. Ha egy jól kiegyensúlyozott kertet hozunk létre, az sok problémával egyedül is megbirkózik.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

24. 05. 2023

Ha talaj feletti medencét szeretne felállítani a kertjében, figyelembe kell vennie néhány alapvető dolgot. A medence…

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

23. 05. 2023

A medencevíz tisztán tartásához nélkülözhetetlen a megfelelő vízforgató és a medence vegyszerek használata. A…

Néhány érdekesség az elektromos robogókról

Néhány érdekesség az elektromos robogókról

11. 05. 2023

Gondolkodott már valaha azon, hogy miért csak az elmúlt néhány évben lettek felkapottak az elektromos robogók, miközben…

Amit a medencehasználatról érdemes tudni

Amit a medencehasználatról érdemes tudni

10. 05. 2023

Itt a május, nemsokára beköszönt hozzánk a nyár, és a kertekben a medencék kerülnek a figyelem középpontjába. Ha idén…