Hogyan kell télen tárolni az akkumulátoros készülékeinket

04. 01. 2022

Hogyan kell télen tárolni az akkumulátoros készülékeinket

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyertek az akkumulátoros gépek. A karbantartásuk és az üzemeltetésük sokkal egyszerűbb, mint a bonyolult belsőégésű motoros gépeké. Ennek ellenére az akkumulátoros segítőtársainknak is szüksége van a gondoskodásra.

 

Akkumulátorok

A lítiumos akkumulátorok egyre kedvezőbb áron kaphatók, szemben a korábbi évekkel, de még mindig az akkumulátorok jelentik az akkumulátoros kerti szerszámok jelentős költséghányadát. Az akkumulátorok hosszú évekig szolgálhatnak, de nem hanyagolhatók el. Semmiképp se hagyja a fagyban vagy a nedves környezetben, vagy ellenkezőleg a napon vagy valahol a forróságban. A lítiumos akkumulátoroknak elsősorban a magas hőmérséklet árt a legtöbbet, ha viszont ólmos akkumulátorral táplált szerszámai vannak, akkor az alacsony hőmérséklet a legrosszabb nekik. Az akkumulátorok ideális tárolási hőmérséklete az állandó szobahőmérséklet. Az ólmos akkumulátorokat teljesen feltöltve tárolja. Télen is ellenőrizze néhányszor, szükség esetén pedig töltse fel. A lítium akkumulátorokat viszont elég kb. 3/4 töltöttséggel tárolni. A lítium akkumulátorok ugyanis kevésbé hajlamosak az önkisülésre, ezért az akkumulátor pár hónapig tárolható különösebb nehézség nélkül is. De még így is ajánlott az ellenőrzése legalább egyszer.

 

Akkumulátoros szerszámok

A téliesítés előtt minden akkumulátort alaposan tisztítson meg, és zsírozza be a mozgó részeit. A fűnyíróknál ellenőrizze a hajtás huzaljait, hogy nem kapta-e meg a rozsda, amit kezelhet konzerváló olajjal, és egyúttal biztosítja a bowdenek sima mozgását. Zsírozza be a kerekeket, ellenőrizze és éleztesse meg a késeket. Tisztítsa ki a kés körüli szerkezetet, a kidobó alagutat, a szellőzőket. Alaposan takarítsa ki a fűgyűjtő kosarat is, hogy jól átjárhassa a levegő.

Minden akkumulátoros gépnél tisztítsa meg a szellőző nyílásokat a burkolaton, ahonnan az elektromotor a hűtését kapja.

A süvényvágónál tisztítsa meg és olajozza be a késeket.

A szegélyvágónál ellenőrizze a damilfejet. Ez egy kopóeszköz, ami időnként teljes cserére szorul.

A láncfűrészeknél ellenőrizze a vezetőlécet és a láncot is. Ha szükséges, cserélje újra, a láncot éleztesse meg vagy szintén cserélje ki. A láncvezető lécet bezsírozva tárolja, száraz helyen, külön a fűrésztől. Becsavarhatja például olajos rongyba, ami óvja a korróziótól. Ha biológiai bázisú olajat használ a léckenésre, öntse ki, és a tartályba töltsön például egy kis motorolajat, majd forgassa meg párszor a láncot, hogy az olaj eljusson a szivattyúba, ahonnan kinyomja a bioolajat. A biológiai olajok ugyanis korlátozott élettartamúak, és hajlamosak a lebomlásra. Bizonyos esetekben teljesen megdermedhetnek és eltömítik a rendszert.

Ehhez hasonlóan konzerválja a többi kerti technikát és munkagépet.

A gépeket tárolja száraz helyen, hiszen a nedvesség sokat árthat az elektromos alkatrészeknek, a hálózatnak és a kapcsolók érintkezőinek.

 

A végére egy fontos jótanács:

Ha gépek téliesítése előtti ellenőrzéskor derül ki, hogy ki kell cserélni egy alkatrészt, soha ne hagyja a következő szezon elejére. Szinte egészen biztos, hogy akkor nagy lesz a kereslet a pótalkatrészek iránt, és nagyon valószínű, hogy hiány alakulhat ki, így nem kapható azonnal.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Mi a különbség a légkondicionáló és a léghűtő közt?

Mi a különbség a légkondicionáló és a léghűtő közt?

09. 06. 2022

Valószínűleg mindannyian egyetértünk abban, hogy a nyári melegben a legjobb, ha valahol a víz mellett töltjük az időt…

Készítse fel az e-kerékpárját a szezonra

Készítse fel az e-kerékpárját a szezonra

26. 04. 2022

Készítse fel az e-kerékpárt a szezonra! Köszöntse a szép időt egy e-kerékpár nyergéből. Ne felejtse el megfelelően…

Spóroljon az energiájával egy benzinmotoros önjáró fűnyíróval

Spóroljon az energiájával egy benzinmotoros önjáró fűnyíróval

11. 04. 2022

Takarítson meg energiát egy benzimotoros fűnyíróval. Volt már lehetősége önjáró benzines fűnyíróval lenyírni füvet,…