Hogyan kell télen tárolni az akkumulátoros készülékeinket

04. 01. 2022

Hogyan kell télen tárolni az akkumulátoros készülékeinket

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyertek az akkumulátoros gépek. A karbantartásuk és az üzemeltetésük sokkal egyszerűbb, mint a bonyolult belsőégésű motoros gépeké. Ennek ellenére az akkumulátoros segítőtársainknak is szüksége van a gondoskodásra.

 

Akkumulátorok

A lítiumos akkumulátorok egyre kedvezőbb áron kaphatók, szemben a korábbi évekkel, de még mindig az akkumulátorok jelentik az akkumulátoros kerti szerszámok jelentős költséghányadát. Az akkumulátorok hosszú évekig szolgálhatnak, de nem hanyagolhatók el. Semmiképp se hagyja a fagyban vagy a nedves környezetben, vagy ellenkezőleg a napon vagy valahol a forróságban. A lítiumos akkumulátoroknak elsősorban a magas hőmérséklet árt a legtöbbet, ha viszont ólmos akkumulátorral táplált szerszámai vannak, akkor az alacsony hőmérséklet a legrosszabb nekik. Az akkumulátorok ideális tárolási hőmérséklete az állandó szobahőmérséklet. Az ólmos akkumulátorokat teljesen feltöltve tárolja. Télen is ellenőrizze néhányszor, szükség esetén pedig töltse fel. A lítium akkumulátorokat viszont elég kb. 3/4 töltöttséggel tárolni. A lítium akkumulátorok ugyanis kevésbé hajlamosak az önkisülésre, ezért az akkumulátor pár hónapig tárolható különösebb nehézség nélkül is. De még így is ajánlott az ellenőrzése legalább egyszer.

 

Akkumulátoros szerszámok

A téliesítés előtt minden akkumulátort alaposan tisztítson meg, és zsírozza be a mozgó részeit. A fűnyíróknál ellenőrizze a hajtás huzaljait, hogy nem kapta-e meg a rozsda, amit kezelhet konzerváló olajjal, és egyúttal biztosítja a bowdenek sima mozgását. Zsírozza be a kerekeket, ellenőrizze és éleztesse meg a késeket. Tisztítsa ki a kés körüli szerkezetet, a kidobó alagutat, a szellőzőket. Alaposan takarítsa ki a fűgyűjtő kosarat is, hogy jól átjárhassa a levegő.

Minden akkumulátoros gépnél tisztítsa meg a szellőző nyílásokat a burkolaton, ahonnan az elektromotor a hűtését kapja.

A süvényvágónál tisztítsa meg és olajozza be a késeket.

A szegélyvágónál ellenőrizze a damilfejet. Ez egy kopóeszköz, ami időnként teljes cserére szorul.

A láncfűrészeknél ellenőrizze a vezetőlécet és a láncot is. Ha szükséges, cserélje újra, a láncot éleztesse meg vagy szintén cserélje ki. A láncvezető lécet bezsírozva tárolja, száraz helyen, külön a fűrésztől. Becsavarhatja például olajos rongyba, ami óvja a korróziótól. Ha biológiai bázisú olajat használ a léckenésre, öntse ki, és a tartályba töltsön például egy kis motorolajat, majd forgassa meg párszor a láncot, hogy az olaj eljusson a szivattyúba, ahonnan kinyomja a bioolajat. A biológiai olajok ugyanis korlátozott élettartamúak, és hajlamosak a lebomlásra. Bizonyos esetekben teljesen megdermedhetnek és eltömítik a rendszert.

Ehhez hasonlóan konzerválja a többi kerti technikát és munkagépet.

A gépeket tárolja száraz helyen, hiszen a nedvesség sokat árthat az elektromos alkatrészeknek, a hálózatnak és a kapcsolók érintkezőinek.

 

A végére egy fontos jótanács:

Ha gépek téliesítése előtti ellenőrzéskor derül ki, hogy ki kell cserélni egy alkatrészt, soha ne hagyja a következő szezon elejére. Szinte egészen biztos, hogy akkor nagy lesz a kereslet a pótalkatrészek iránt, és nagyon valószínű, hogy hiány alakulhat ki, így nem kapható azonnal.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Barkácsolás a lakásban: Hogyan szereljünk fel egy kis műhelyt

Barkácsolás a lakásban: Hogyan szereljünk fel egy kis műhelyt

22. 03. 2023

Ha Ön is szeret barkácsolni, de sajnos korlátozott a férőhelye mert egy kisebb a lakásban éli mindennapjait, akkor se…

A tavasz már az ajtón kopogtat! Ön készen áll?

A tavasz már az ajtón kopogtat! Ön készen áll?

08. 03. 2023

A tavasz az az évszak, amikor a kertészek újra munkába állnak, és elkezdenek készülni az új szezonra. Íme néhány tipp a…

A láncfűrész története

A láncfűrész története

11. 01. 2023

Mi a különbség a professzionális és a hobbifűrész között? A hobbifűrészekről gyakran azt állítják, hogy gyengébb…

Védjük meg a pázsitot a kerti tipegők segítségével

Védjük meg a pázsitot a kerti tipegők segítségével

05. 01. 2023

Az ősz és a tél a legmegterhelőbb időszakok a pázsit számára. Hazánkban az utóbbi években a telek viszonylag melegek…