Hogyan készítsük fel a melegházat az új szezonra lépésről lépésre

12. 04. 2023

Hogyan készítsük fel a melegházat az új szezonra lépésről lépésre

A tavasz beköszöntével, egy új növénytermesztési időszak kezdődik a melegházban. A melegház előkészítése fontos szerepet játszik a növénytermesztés folyamatában. Ebben a cikkben ezzel kapcsolatban adunk néhány hasznos tippet.

Tisztítsa meg a melegházat

Mielőtt elkezdené felkészíteni a melegházat az új szezonra távolítsa el a tavalyi szezonból megmaradt növények és levelek maradványait, és tisztítsa meg az ablakokat a portól és szennyeződésektől. A melegház belsejét, ecet és víz keverékével, vagy valamilyen erre a célra alkalmas, speciális tisztítószerrel érdemes kitakarítani.

Csináljon egy ellenőrzést

Az új szezon megkezdése előtt érdemes megvizsgálni a melegház állapotát. Ellenőrizze, hogy az ablakok rendben vannak-e, és hogy a melegház egyes részei alaposan csatlakoztatva vannak-e egymáshoz. Ha sérült alkatrészeket talál, fontos megjavítani vagy kicserélni azokat.

Készítse elő az ágyásokat

Az ágyásokat úgy készítse elő, hogy azok a lehető legmegfelelőbbek legyenek a növények számára. Ha ládákban/dobozokban termeszti a növényeket, érdemes új földet használni. Ha az ágyás közvetlenül a talajban van, akkor azt műtrágyával vagy komposzttal dúsíthatja. Az ásásban és a talajlazításban egy elektromos vagy akkumulátoros kapálógép lehet a segítségére. Ügyeljen arra, hogy a talaj laza és légáteresztő legyen, hogy a növények gyökerei megfelelően növekedhessenek. Ne feledje, hogy a melegházban lévő talajt tanácsos legalább 5 évente és legalább 15 cm mélységig teljesen kicserélni.

Telepítsen öntözőrendszert

Fontos gondoskodni arról, hogy a melegházban lévő növények elegendő vizet kapjanak. Ha nincs ideje a rendszeres öntözésre, akkor egy automata öntözőrendszer lehet a megoldás. A melegházakban kétfajta öntözőrendszert érdemes használni. Az egyik a csepegtető, a másik pedig a földbe helyezett, dréncsöves rendszer, amelyek csak a növények alatti talajt öntözik. Ennek köszönhetően a növényeket nem éri termikus sokk, ami akkor következik be, amikor a felmelegedett melegházban, jéghideg víz éri a növények leveleit. Ne feledje azt sem, hogy a melegházban termesztett növényeknek több vízre van szükségük, mint a szabadtérieknek.

Döntse el, mit szeretne termeszteni

Még a szezon kezdete előtt érdemes átgondolni, mit szeretne az adott évben termeszteni. Vegye figyelembe, hogy a termeszteni kívánt növényeknek milyen a talaj-, víz- és fényigényük. Jól gondolja át, hogyan veti el a növényeket, hogy ne árnyékolják egymást, és hogy milyen sorrendben fogja azokat betakarítani. Például salátát nyugodtan vethet a paradicsom közé, mert mire a paradicsom megnő, a saláta már rég be lesz takarítva.

 

A melegház és az termesztési terv elkészültével ideje elkezdeni a vetést, és figyelni a növények növekedését. Fontos megjegyezni, hogy a melegház valójában mesterséges légkör, ezért óvatosnak és következetesnek kell lenni a növények gondozásában. Jó tervezéssel és előkészítéssel Ön is egészséges zöldségeket termeszthet.

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…