Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

11. 07. 2024

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

Valószínűleg nem állítunk hazugságot, ha azt mondjuk, hogy a szúnyogok a legidegesítőbb élőlények hazánkban. Magyarországon és a környező országokban a szúnyogcsípés általában csak viszketéssel jár. Világviszonylatban azonban a szúnyogok sajnos elég sok halálestért felelnek.

Világszerte körülbelül 3000 szúnyogfaj létezik, Magyarországon pedig körülbelül 50 őshonos fajjal találkozhatunk. A leggyakoribb szúnyog a dalos szúnyog, amely csak ritkán terjeszt betegségeket. Azonban az éghajlatváltozásnak, trópusi hőségeknek és az árvizeknek köszönhetően előfordulhat, hogy a szúnyogcsípések egyre veszélyesebbek lesznek, ezért jobb megelőzni azokat.

Az első lépés a szúnyogok szaporodásának megakadályozása. Fontos tudni, hogy a petékből kikelő szúnyoglárvák fejlődéséhez a víz nélkülözhetetlen, tehát nem szabad olyan helyeket kialakítanunk, ahol összegyűlhet a víz. Gyakran elég nekik egy ponyva is, amely gyűrődéseiben megáll az esővíz. Az esővizes hordókat és tartályokat mindenképp fedjük le, így megakadályozhatjuk, hogy a nőstény szúnyogok petéket rakjanak azokba.

Ezenkívül alkalmazhatunk még egy egyszerű trükköt is, aminek annyi a lényege, hogy egy kis étolajat kell öntenünk a vízbe. Az étolaj a víz felszínén marad, és megakadályozza, hogy a lárvák lélegezni tudjanak. Szerencsére az étolaj az öntözés során nem károsítja a növényeket.

Ha van egy kerti tavunk, akkor abban érdemes lehet néhány halat tartani. A tó vonzóbb lesz a szúnyogok számára, a halak pedig elpusztítják a lárvákat.

Jó hír, hogy a modern LED izzók fénye nem olyan vonzó a szúnyogok számára, mint a klasszikus régi izzóké. Tehát ha este szeretnénk megvilágítani a teraszt, akkor mindenképp jobb ötlet LED-izzókat használni.

A rossz hír viszont az, hogy a szúnyogok számára a legnagyobb csábítást maga az ember jelenti. Az emberi leheletben lévő szén-dioxid egy olyan iránytű, ami alapján a szúnyogok megtalálják az áldozatukat. Ezenkívül megérzik az emberi izzadság szagát is, és vonzza őket a testhő. Ha a természetben szeretnénk kirándulni, akkor az egyetlen megoldás a megfelelő öltözék és a különböző szúnyogriasztó permetek.

Az esti, kültéri összejöveteleknél érdemes lehet szúnyogriasztó spirálokat vagy gyertyákat használni, amelyek meggyújtva szúnyogokat zavaró esszenciákat bocsátanak ki magukból. A terasz vagy a pergola mellé olyan virágokat is ültethetünk, amelyek természetes illatukkal riasztják el a szúnyogokat. Ilyenek például a levendula, a citromfű, a körömvirág, a macskamenta, a borsmenta vagy a bazsalikom.

Léteznek különféle szúnyogirtó lámpák is, amelyek ultraibolya fénnyel csalogatják magukhoz a szúnyogokat, majd elektromos kisüléssel elégetik, vagy egy ventilátor segítségével egy gyűjtőtartályba szívják őket. Használatuknak van azonban egy negatív oldala is, mivel a szúnyogokon kívül sok más, gyakran hasznos rovart is bevonzanak.

A szúnyogirtó lámpák hatékonysága más szempontból is vitatható, ugyanis néha előfordulhat, hogy az ember csábítóbb célpont lesz a szúnyogok számára, mint a lámpa. Ezért jobb a rovarokat elriasztani, mint feleslegesen odavonzani őket.

A legjobb módja az otthonunk védelmének a szúnyoghálók használata. Manapság már többféle szúnyoghálót is kaphatunk a boltokban. Némelyik gyakorlatilag láthatatlan, és öntapadós tépőzárral könnyedén rögzíthető az ablakkerethez. A lakásban is használhatunk különféle párologtatókat és illóolajokat, amelyek elriasztják a szúnyogokat. Fontos azonban, hogy olyanokat válasszunk, amelyek természetes alapanyagokból készültek, hiszen nem lenne a legegészségesebb vegyi anyagokat párologtatni a lakásunkban.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

11. 07. 2024

Valószínűleg nem állítunk hazugságot, ha azt mondjuk, hogy a szúnyogok a legidegesítőbb élőlények hazánkban.…

Hogyan melegítsük fel a medence vizét hatékonyan?

Hogyan melegítsük fel a medence vizét hatékonyan?

26. 06. 2024

A medence vizének felmelegítése jelentősen meghosszabbíthatja a fürdő szezont. A megfelelő vízhőmérséklet sokkal…

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…