Védje meg szerszámait

03. 04. 2023

Védje meg szerszámait

Sok helyen olvashatunk arról, hogy mennyire fontos a kerti gépek és eszközök ápolása. Az egyszerűbb kéziszerszámokról viszont gyakran megfeledkeznek, pedig azok is nélkülözhetetlenek a kertben és a műhelyben is.

Tartsa a szerszámokat szárazon

Biztos mindenkivel megtörtént már, hogy munka közben lerakott valahova egy ásót vagy egy lapátot és megfeledkezett róla. Akinek gyereke van, valószínűleg talált már az udvaron néhány eldobott szerszámot, amellyel a gyerek a barkácsolási tehetségét fejlesztette. Ha többször tesszük ki nedvességnek a szerszámot, akkor a fém részeken korrózió alakulhat ki, ami egy lapát vagy egy kalapács esetében valószínűleg nem nagy probléma és viszonylag könnyen eltüntethető. Ha azonban a szerszámnak fa nyele van, az a nedvesség hatására megrepedhet. Ha csak finom repedések vannak a felületen, ebben az esetben elég lecsiszolni csiszolópapírral és lekezelni lenolajjal. Ha azonban nagyobb repedés keletkezik rajta, érdemes azonnal kicserélni. Egy ilyen nyél nem csak a kezeit sértheti meg, hanem ha munka közben teljesen eltörik, akkor akár súlyosabb sérüléseket is okozhat.

Ha drótkefével távolítaná el a rozsdát a szerszámokról, ne felejtse el a védőszemüveget. A keféből könnyedén kirepülhet egy drót, ami a szemébe kerülve elég nagy kellemetlenségeket tud okozni. A kesztyű magától értetődő.

Sokan nem tudják, hogy az olyan eszközöket, mint a lapát, ásó és kapa, szezononként legalább egyszer élezni kell. Élezés előtt viszont szükséges a szerszámokat alaposan megtisztítani.

A megtisztított szerszámokat olajjal érdemes konzerválni a rozsda ellen. Gyakran ajánlják a WD-40-et, de ez sajnos szennyezi a virágágyások talaját. Ezért jobb valamilyen környezetbarát olajat használni, amely gyorsan ártalmatlan komponensekre bomlik a talajban.

Fontos a megfelelő tárolás

A nedves pincében vagy kint a teraszon tárolt szerszámok valószínűleg nem lesznek hosszú életűek. Természetesen egy száraz garázs, műhely vagy fészer ideálisak lehetnek a szerszámok tárolására. Kínálatunkban különféle kerti házak is megtalálhatóak, amelyek közvetlenül a talajhoz rögzíthetőek anélkül, hogy bonyolult padlószerkezetre lenne szükség. Az ilyen házak előnye a könnyű és gyors összeszerelés. A szerszámai még nagyobb biztonságban lesznek, ha felakasztja azokat a falra, vagy felrakja egy polcra. Ha szeretné a szerszámokat szépen és egyszerűen tárolni, használhatja például a M9GLC szerszámtartónkat.

 

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

29. 09. 2023

Az ősz egy elbűvölő évszak, amikor a fák és a bokrok levelei gyönyörű színekben pompáznak. A tél felé közeledve a…

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…