Védjük meg a pázsitot a kerti tipegők segítségével

05. 01. 2023

Védjük meg a pázsitot a kerti tipegők segítségével

Az ősz és a tél a legmegterhelőbb időszakok a pázsit számára. Hazánkban az utóbbi években a telek viszonylag melegek voltak. Többnyire esős idő volt és ha hullott egy kis hó az is gyorsan elolvadt. A sáros talajban gyorsan ösvények taposódnak és a pázsit, amelyik ebben az időszakban gyakorlatilag nem nő, nem tudja helyreállítani a sérült területeket.

Néha viszont elkerülhetetlen, hogy rá lépjünk a pázsitra és tavasszal a sérülések nagyon nehezen állnak helyre. A nedves pázsittól és sáros talajtól cipője koszos lehet vagy akár be is ázhat. Ráadásul egy csúszós pázsiton sétálni nem a legveszélytelenebb. De mit tegyünk, ha nem szeretnénk hosszú járdákat építeni a kert körül? A kerti tipegők jelenthetik a megoldást, amiket viszonylag gyorsan körbenő a pázsit, így nem zavaróak túlságosan. Mivel be vannak ágyazva a talajba, nem fognak problémát okozni a fűnyírónak és a járdaszegélyekkel sem kell bajlódnunk.

Valószínűleg a legjobb választás erre a célra a beton járdalap, ami gyakorlatilag több évig is kitart és nem igényel semmilyen jellegű karbantartást. Ha nem szeretne járdalapot vásárolni, viszonylag egyszerűen elkészítheti azokat akár otthon is. Nem kell mást tenni, mint például lécekből megfelelő formát készíteni és egy betonkeverővel összekeverni a betont majd beleönteni az előkészített formába és hagyni megszáradni. A házi készítésű kerti tipegők előnye, hogy szabadjára engedheti a fantáziáját és bármilyen formát létrehozhat, amilyen másnak még nincs.

Készíthet akár fa dekorációval ellátott járdalapokat is. Szüksége lesz hozzá egy szép textúrájú deszkára, amit drótkefével szükséges óvatosan megcsiszolni, hogy a felületének műanyag hatása legyen. A deszkát kezeljük le lakkal és hozzunk létre körülötte egy formát lécekből. Töltsük meg a formát poliuretán gumival és hagyjuk kikeményedni. Kikeményedés után óvatosan távolítsuk el a deszkát és a kapott poliuretán formát ismételten felhasználhatjuk a járdalapok öntésére.  

A járdalapoknak nem muszáj klasszikus szürke színűeknek lenniük. Különféle festékek állnak rendelkezésre a piacon, amelyek olyan színűvé varázsolják a járdalapokat, amilyet csak szeretnénk és így könnyedén összehangolhatjuk azokat a kertünk színeivel.

A kő kerti tipegők is nagyon szépek, mert természetes hatásúak, viszont magasabb áron kaphatóak. Arra kell odafigyelni a kő kerti tipegők választásánál, hogy olyat válasszunk, amelyik kevésbé csúszós. Ami még problémát okozhat az a kőnek a felülete, ami ha nem teljesen lapos/egyenes akkor a fűnyíró nehézségekbe ütközhet.

A fa kerti tipegők is szépek lehetnek, de sajnos az élettartalmuk korlátozott. Amiket viszont mindenféleképpen érdemes elkerülni, azok a régi vasúti talpfák, ugyanis ezeket általában mérgező anyagokkal impregnálják, amelyek beszennyezhetik a talajt és a vizet.  

Helyezze a tipegőt a pázsitra, és óvatosan jelölje meg a körvonalát ásóval vagy lapáttal. A megjelölt helyen távolítsa el a pázsitot és a talajt a tipegő vastagságának megfelelő mélységig. Fedje le az alját egy réteg finom homokkal. A tipegő behelyezése után gumikalapáccsal óvatosan (hogy ne repedjen el) ütögesse meg azt, hogy szépen beágyazódjon a talajba. A megfelelően behelyezett tipegő, nem billeghet és a talaj felszínével egy szintben kell lennie.

És mikor kell elkezdeni a kerti tipegők építést? Az ideális időpont a kora tavasz, mielőtt elkezdené a sérült pázsit helyreállítását.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…