A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban fontos szerepet játszik a fűnyíró, aminek egy nagyobb kert/udvar esetében rengeteg munkája van a szezon során. Ezért fontos, hogy a fűnyírót megfelelően előkészítse a téli pihenőre. Ha elhanyagolja az előkészítést, az megnehezítheti a tavaszi üzembehelyezést és felesleges szervizlátogatásokhoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében, összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket, amik segíthetnek elkerülni az esetleges problémákat az új szezon kezdetekor.

 

1. Tisztítsa meg a fűnyírót

Mielőtt elrakná a fűnyírót a téli időszakra, gondosan tisztítsa azt meg. Ha épp használta a gépet, akkor a tisztítás megkezdése előtt hagyja kihűlni. Távolítsa el a füvet, a szennyeződéseket és az egyéb törmeléket a fűnyíró házból és a kidobónyílásból. Legyen különösen óvatos a kés körüli terület tisztítása során, hogy elkerülje a felesleges sérüléseket. A kerekek tisztításáról se feledkezzen meg, és alaposan ürítse ki a fűgyűjtő kosarat is.

Ha a fűnyíró tisztításához vizet használ, akkor ügyeljen arra, hogy a motort ne érje víz, mert meghibásodhat! A tisztítás után hagyja a fűnyírót alaposan megszáradni a korrózió elkerülése érdekében.

TIPP: A fűnyírót soha ne fordítsa az oldalára, és ne állítsa fel úgy, hogy az eleje a föld felé nézzen, mert a motorolaj nem kívánt helyekre szivároghat át.

 

2. Kés

A téli időszak előtti utolsó fűnyírást jól megélezett és kiegyensúlyozott késsel végezze el, hogy a vágás egyenletes legyen – így a gyep könnyebben áttelel. Ha a kés nincs megfelelően megélezve és kiegyensúlyozva, a fűnyíró megsérülhet. Javasoljuk, hogy a kés élezését és kiegyensúlyozását hivatalos szervizben végeztesse el.

 

3. Ne hagyjon üzemanyagot a tartályban

Az új E10-es benzin nagyobb mennyiségű biokomponenst tartalmaz, ezért a téli időszakra le kell engedni a tartályból, pl. a HECHT 5011 szerviz készlet segítségével. Bizonyos mennyiségű üzemanyag továbbra is a rendszerben marad, ezért érdemes a gépet elindítani, és addig járatni, amíg az üzemanyagrendszer teljesen kiürül és a gép leáll.

TIPP: Az utolsó fűnyírás előtt csak annyi üzemanyagot töltsön bele, amennyit a munka elvégzése során el is használ.

 

4. Cserélje ki az olajat

Az olajcsere is egy szükséges lépés a téli tárolás előtt. Ebben az esetben is segítségére lehet a HECHT 5011 szerviz készlet, amivel könnyedén leengedheti a motorolajat. A HECHT fűnyírókhoz használjon HECHT 4T négyütemű motorokhoz tervezett olajat. Ez sokkal könnyebb indítást biztosít az első használat során az új szezonban.

 


 

5. Ellenőrizze a légszűrőt

A fűnyíró azon gépek közé tartozik, amelyek használat közben elég sok port termelnek, és ezért szükséges a légszűrőt ellenőrizni. A habos légszűrők kézzel moshatók, viszont nagyobb eltömődés esetén érdemes a szűrőt kicserélni. Az eljárás pontos menetét a mellékelt használati útmutatóban találja.

 

6. Ellenőrizze a gyújtógyertyát

Amennyiben a gyújtógyertyán lerakódást/szennyeződést talál, cserélje azt ki– a csere pontos folyamatát a gép használati útmutatójában, a Karbantartás résznél találja.

 

7. Tárolja száraz helyen

Az összes szükséges művelet elvégzése után a fűnyírót tiszta, száraz helyen, üzemi helyzetben tárolja. Ez megakadályozza az esetleges korróziót. Amennyiben a fűnyíró elektromos indítással rendelkezik, abban az esetben válassza le az indítórendszer akkumulátorát, és tárolja olyan helyen, ahol nem éri fagy.

 

TIPP: Az ólom-savas akkumulátorokat 100%-ra, a lítium akkumulátorokat pedig a maximális kapacitásuk háromnegyedére érdemes feltölteni tárolás előtt. Ez meghosszabbítja az élettartamukat.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Élvezze medencéje kényelmét gondtalanul!

Élvezze medencéje kényelmét gondtalanul!

19. 07. 2024

Azzal valószínűleg mindenki egyetért, hogy egy medence sokkal élvezhetőbbé teheti a forró nyári napokat. Felmerülhet…

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

11. 07. 2024

Valószínűleg nem állítunk hazugságot, ha azt mondjuk, hogy a szúnyogok a legidegesítőbb élőlények hazánkban.…

Hogyan melegítsük fel a medence vizét hatékonyan?

Hogyan melegítsük fel a medence vizét hatékonyan?

26. 06. 2024

A medence vizének felmelegítése jelentősen meghosszabbíthatja a fürdő szezont. A megfelelő vízhőmérséklet sokkal…

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…