A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban fontos szerepet játszik a fűnyíró, aminek egy nagyobb kert/udvar esetében rengeteg munkája van a szezon során. Ezért fontos, hogy a fűnyírót megfelelően előkészítse a téli pihenőre. Ha elhanyagolja az előkészítést, az megnehezítheti a tavaszi üzembehelyezést és felesleges szervizlátogatásokhoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében, összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket, amik segíthetnek elkerülni az esetleges problémákat az új szezon kezdetekor.

 

1. Tisztítsa meg a fűnyírót

Mielőtt elrakná a fűnyírót a téli időszakra, gondosan tisztítsa azt meg. Ha épp használta a gépet, akkor a tisztítás megkezdése előtt hagyja kihűlni. Távolítsa el a füvet, a szennyeződéseket és az egyéb törmeléket a fűnyíró házból és a kidobónyílásból. Legyen különösen óvatos a kés körüli terület tisztítása során, hogy elkerülje a felesleges sérüléseket. A kerekek tisztításáról se feledkezzen meg, és alaposan ürítse ki a fűgyűjtő kosarat is.

Ha a fűnyíró tisztításához vizet használ, akkor ügyeljen arra, hogy a motort ne érje víz, mert meghibásodhat! A tisztítás után hagyja a fűnyírót alaposan megszáradni a korrózió elkerülése érdekében.

TIPP: A fűnyírót soha ne fordítsa az oldalára, és ne állítsa fel úgy, hogy az eleje a föld felé nézzen, mert a motorolaj nem kívánt helyekre szivároghat át.

 

2. Kés

A téli időszak előtti utolsó fűnyírást jól megélezett és kiegyensúlyozott késsel végezze el, hogy a vágás egyenletes legyen – így a gyep könnyebben áttelel. Ha a kés nincs megfelelően megélezve és kiegyensúlyozva, a fűnyíró megsérülhet. Javasoljuk, hogy a kés élezését és kiegyensúlyozását hivatalos szervizben végeztesse el.

 

3. Ne hagyjon üzemanyagot a tartályban

Az új E10-es benzin nagyobb mennyiségű biokomponenst tartalmaz, ezért a téli időszakra le kell engedni a tartályból, pl. a HECHT 5011 szerviz készlet segítségével. Bizonyos mennyiségű üzemanyag továbbra is a rendszerben marad, ezért érdemes a gépet elindítani, és addig járatni, amíg az üzemanyagrendszer teljesen kiürül és a gép leáll.

TIPP: Az utolsó fűnyírás előtt csak annyi üzemanyagot töltsön bele, amennyit a munka elvégzése során el is használ.

 

4. Cserélje ki az olajat

Az olajcsere is egy szükséges lépés a téli tárolás előtt. Ebben az esetben is segítségére lehet a HECHT 5011 szerviz készlet, amivel könnyedén leengedheti a motorolajat. A HECHT fűnyírókhoz használjon HECHT 4T négyütemű motorokhoz tervezett olajat. Ez sokkal könnyebb indítást biztosít az első használat során az új szezonban.

 


 

5. Ellenőrizze a légszűrőt

A fűnyíró azon gépek közé tartozik, amelyek használat közben elég sok port termelnek, és ezért szükséges a légszűrőt ellenőrizni. A habos légszűrők kézzel moshatók, viszont nagyobb eltömődés esetén érdemes a szűrőt kicserélni. Az eljárás pontos menetét a mellékelt használati útmutatóban találja.

 

6. Ellenőrizze a gyújtógyertyát

Amennyiben a gyújtógyertyán lerakódást/szennyeződést talál, cserélje azt ki– a csere pontos folyamatát a gép használati útmutatójában, a Karbantartás résznél találja.

 

7. Tárolja száraz helyen

Az összes szükséges művelet elvégzése után a fűnyírót tiszta, száraz helyen, üzemi helyzetben tárolja. Ez megakadályozza az esetleges korróziót. Amennyiben a fűnyíró elektromos indítással rendelkezik, abban az esetben válassza le az indítórendszer akkumulátorát, és tárolja olyan helyen, ahol nem éri fagy.

 

TIPP: Az ólom-savas akkumulátorokat 100%-ra, a lítium akkumulátorokat pedig a maximális kapacitásuk háromnegyedére érdemes feltölteni tárolás előtt. Ez meghosszabbítja az élettartamukat.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

29. 09. 2023

Az ősz egy elbűvölő évszak, amikor a fák és a bokrok levelei gyönyörű színekben pompáznak. A tél felé közeledve a…

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…