A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az akkumulátoros kerékpárokat, robogókat és kertigépeket valószínűleg nem fogjuk használni a téli időszakban, és ha azt szeretnénk, hogy a következő szezonban is kifogástalanul működjenek, akkor érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra.

Egy lítium akkumulátor általában 800-1500 töltési ciklust bír ki, és a becsült élettartama kb. 5 év. Ezt azonban jelentősen befolyásolja az, hogy a felhasználó hogyan használja, tölti és tárolja az akkumulátort. Mivel a lítium akkumulátorok ára viszonylag magas, így mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelően használjuk azokat. A szakszerűtlen használat pillanatok alatt teljesen tönkre teheti az akkumulátort, vagy megrövidítheti az élettartamát. De ha megfelelően járunk el a használata során, akkor bizonyos esetekben sokkal tovább szolgálhat a becsült életartamánál.

A téli időszakra töltse fel a fűnyíró lítium akkumulátorát 75%-ra, és tárolja azt otthonában szobahőmérsékleten.

Létezik egy olyan tévhit, miszerint az akkumulátort érdemes többször is teljesen feltölteni és lemeríteni, mert így a teljes kapacitását ki tudjuk használni. Ez igaz volt a régebbi típusú Ni-Cd akkumulátorok esetében, viszont a modern lítium akkumulátorokra ez egyáltalán nem igaz, sőt a mélykisülés káros hatással van azokra. Ráadásul, ha a lítium akkumulátor cellájának feszültsége egy bizonyos határ alá csökken, az helyrehozhatatlanul meghibásodik. A legtöbb lítium akkumulátor BMS (Battery Management System) elektronikával van felszerelve, amely figyeli az egyes cellák töltöttségi szintjét. A BMS automatikusan le tudja választani az akkumulátorcellákat, ha azok a megengedett határérték alá csökkennek, vagy túllépik a biztonságos hőmérsékletet használat vagy töltés közben. Azonban a legjobb elektronika sem tudja megvédeni az akkumulátor celláit a nem megfelelő használattól.

A lítium akkumulátorok tartalmaznak egy BMS áramkört, amely figyeli az egyes cellák feszültségét, és szabályozza a töltést és a kisütést.

Alaposan figyeljen a hőmérsékletre

Soha ne hagyja az akkumulátort a napon vagy hőforrások közelében. Például, ha egy forró nyári napon épp végzett a kerékpározással, és szeretné feltölteni a kerékpár akkumulátorát, előbb hagyja azt lehűlni valahol az árnyékban normál szobahőmérsékletre. Hasonlóképpen járjon el abban az esetben is, ha például akkumulátoros hómarója van. Használat után hagyja a hideg akkumulátort szobahőmérsékleten felmelegedni néhány óráig, mielőtt a töltőhöz csatlakoztatná.

Hogyan járjon el hosszú távú tárolás esetén?

A lítium akkumulátoroknak nem tesz jót, ha hosszú ideig teljesen fel vannak töltve. Tehát egy hosszú távú tárolás esetén, például télen, az optimális töltöttségi szint nagyjából a maximális kapacitásuk 75%-a. Az akkumulátort tárolja otthon szobahőmérsékleten, és többször is ellenőrizze, hogy kellően fel van-e töltve. Ha lehetséges, válassza le az akkumulátort azokról az eszközökről, amelyeket árammal látja el. Sajnos minden akkumulátor típus az úgynevezett önkisülés betegségben szenved, és még használaton kívül is fokozatosan csökken az akkumulátor feszültsége. Az önkisülés a lítium akkumulátorok esetében szinte elhanyagolható, viszont egyes olcsóbb akkumulátoroknál a BMS egység felvesz egy kis mennyiségű áramot, és emiatt néhány hét alatt annyira lecsökkenhet a feszültség a cellákban, hogy meghibásodhatnak. Ha az ellenőrzés során azt tapasztalja, hogy a feszültség alacsony, töltse fel újra az akkumulátort a maximális kapacitásának 75 százalékára.

Egy ólomsavas akkumulátor esetében szintén releváns a szobahőmérsékleten való tárolás, viszont ezt a típusú akkumulátort eltárolás előtt teljesen fel kell tölteni.

 

 

 

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…