A láncfűrész kiválasztása

03. 10. 2022

A láncfűrész kiválasztása

Az egyik módja annak, hogy sok pénzt takarítson meg a fűtésen, ha saját tűzifát készít. Ma már nem probléma a vágott és aprított fa vásárlása, de ennek ára akár többszöröse is lehet ahhoz képest, mennyit fizet a saját készítésű fáért. De megfelelő fűrész nélkül ez nem megy.

A jelenlegi piacon különféle típusú láncfűrészekkel találkozhat, amelyek mind a hajtás típusában, mind a láncvezető teljesítményében vagy hosszában különböznek egymástól. De melyik fűrészt válassza az igényeinek megfelelően?

Mindenekelőtt érdemes alaposan átgondolni, hogy a fűrészt csak alkalmi vágásra használja-e, vagy rendszeresen nagy mennyiségű tűzifa elkészítésére használja az egész télre. Azt is mérlegelni kell, hogy a fűrészt csak a kertben használjuk, vagy időnként kimegyünk vele például az erdőbe úgynevezett saját termelésre.

Ha csak néhány fahasábot vágunk ki a kertben a kandalló alkalmi tüzére, akkor a leggyengébb, akár 2000 W teljesítményű elektromos fűrész is elegendő. Közepes mennyiségű fához válasszon erősebb fűrészt, ideális esetben 2400 W teljesítménnyel. Az elektromos fűrészek alapvető előnye, hogy viszonylag csendesek, és nem zavarja túlzott zajjal a szomszédokat. Nem elhanyagolható az egyszerű kezelés és karbantartás sem. Nem kell beindítani, üzemanyagot tölteni, karburátort állítani, szűrőt, gyertyát cserélni... Valójában csak a láncot kell élezni, kenni kell olajat és tisztán tartani a fűrészt. Viszont vágni csak ott lehet, ahol a tápkábel elér, és a fűrész maximális teljesítményét az elektromos hálózat jellemzői korlátozzák.

Akkumulátoros fűrésszel könnyedén vághat néhány fahasábot a kandallóhoz. Karbantartása és működése egy elektromos fűrészéhez hasonlítható, de a teljesítményt és a használat időtartamát az akkumulátor korlátozza. A fűrész típusától és kapacitásától függően néhány tíz perctől egy óráig képes működtetni a fűrészt. Ezután fel kell töltenie vagy cserélnie kell egy feltöltöttre. A megoldás az, hogy legyen legalább egy pár akkumulátor, ahol egyszerre lehet használni az egyiket és tölteni a másikat. Ezután gyakorlatilag folyamatosan használhatja a fűrészt. Az akkumulátoros fűrész előnye, hogy halk, nem korlátozza a tápkábel, így ki lehet velem menni az erdőbe és vágni pár darabot, az erősebbek gyengébb fát is ki tudnak vágni. Ha a drága lítium akkumulátorok vásárlásán szeretne spórolni, akkor mindenképpen érdemes olyan fűrészt venni, amely kompatibilis az úgynevezett akkuprogramok valamelyik akkumulátorával. Akkor csak egy-két akkumulátorra van szüksége.

Ha rendszeresen nagy mennyiségű fát vág ki például egy kazánhoz, vagy kimegy az erdőbe saját termelésre, akkor egy klasszikus benzinmotoros láncfűrészt válasszon. Az elektromos fűrészekhez képest a motor teljesítménye páratlan. Ezért a láncfűrészek hosszabb láncvezetővel szerelhetők fel, és sokkal gyorsabban vághatók, mint az elektromosak. Egy 40-50 cm3-es motoros fűrésszel is ki lehet vágni, hasítani egy gyengébb fát az erdőben. Ennek ára azonban a nagyobb tömeg, a magas zajszint és a bonyolultabb üzemeltetés és karbantartás. A modern benzines fűrészek számos kiegészítővel rendelkezhetnek. Az alap egy kiváló minőségű rezgéscsillapító rendszer, amely minimalizálja a rezgések átvitelét a motorról a fogantyúra. Szintén az alap a hidegindítások során a szivató illetve az automatikus lánckenés.

Ha egész nap a kertben vág láncfűrésszel, valószínűleg a környékbeli szomszédokat fogod ellenségessé tenni. A maximális sebességre felhajtott fűrész csikorgása sok méterre elhallatszik. Ha sűrű lakóparkban élünk, érdemes néha elgondolkodni, hogy ne legyen benzines fűrészünk, főleg erdei munkához, a kertben pedig a jószomszédi viszony részeként érdemes elsősorban elektromos fűrészt használni. A munka valószínűleg egy kicsit lassabb lesz, de az elektromos fűrészek általában könnyebbek, mint a benzinesek, így a lassabb munka is kevésbé megerőltető lehet.

Fűrész vásárlásakor fontos gondolni a védőfelszerelésekre. A benzinmotorosnak mindenképp megéri a fülvédő (fejhallgató), és nem szabad megfeledkezni a szemvédelemről sem.

A rönktartó állványok is növelik a vágást. Ez nem csak egy klasszikus bak lehet, amiben azonban gyakran kell tartani a fát, az utóbbi időben egyre népszerűbbek az önzáró állványok. Ezekben a rönköket vagy gerendákat saját súlyuk tartja szorosan, így teljes mértékben a vágásra koncentrálhat.

Szerző: PST

Kapcsolódó kategóriák

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…