A láncfűrész története

11. 01. 2023

A láncfűrész története

Mi a különbség a professzionális és a hobbifűrész között? A hobbifűrészekről gyakran azt állítják, hogy gyengébb minőségűek, könnyebben meghibásodnak, élettartamuk pedig viszonylag korlátozott a felépítésükhöz használt rossz minőségű anyagok miatt. Tényleg így van? Néhány évvel ezelőtt megkeresett minket egy vásárló, aki egy HECHT 954 láncfűrészt vásárolt, és elmesélte annak történetét:

 

Évek óta dolgozom fakitermelőként, így a láncfűrész a mindennapjaim része. Ezért van két professzionális láncfűrészem az egyik konkurens cégtől. Az egyiket a munkám során használom, a másik pedig tartalékban van, ha az első meghibásodna és javításra szorulna. Egyszer viszont előfordult, hogy amikor a főfűrész a szervizben volt, a tartalék is meghibásodott. Ezért azonnal elkezdtem valami olcsó megoldást keresni, hogy folytatni tudjam a munkámat. Ekkor akadt meg a szemem a HECHT fűrészen, ami a két profi fűrészem árának csak a töredékébe került. Igaz kicsit nehezebb volt és a jelzett teljesítménye is kisebb volt, mint a régi fűrészeimé, de úgy gondoltam, hogy átmeneti megoldásnak tökéletest lesz.

 

Amikor másnap kimentem az erdőbe a fűrésszel, nem kerülhettem el kollégáim gúnyos megjegyzéseit. Néhányan még arra is fogadtak, hogy a fűrész kibír-e egy egész napos kemény megterhelést. Tudván, hogy a motor nem bírja sokáig ezt a terhelést elvégeztem egy kis teljesítmény beállítást a karburátoron. Amikor azonban a fűrész az első napokban, majd a következő és a következő hetekben is megbízhatóan végezte a munkáját, fokozatosan eltűntek a kollégáim vicces megjegyzései és gúnyos mosolyai. Megszoktam a fűrészt és úgy döntöttem, hogy addig fogom használni amíg tönkre nem megy. Már mindkét meghibásodott fűrész nagyon régen meg lett javítva és vissza is kaptam azokat. Az egyik otthon van egy szekrényben, a másikat pedig tartalékként hordom a kocsiban. A HECHT fűrészen már többször is kicseréltem a kopott láncot és a láncvezetőt. Kicseréltem a karburátor fedelét is, ami az én figyelmetlenségem és hibám miatt tört el. Bevallom, eredetileg arra számítottam, hogy csak néhány napig fogja bírni a terhelést, de ma már több mint egy éve van nálam és az eredeti elváráshoz képest még mindig megbízhatóan működik. Csak alapvető karbantartást és normális kezelést igényel.

Mit mondjak még? A HECHT fűrészeket általában hobbi- vagy úgynevezett mezőgazdasági fűrészeknek tervezik. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy alapvetően rosszabbak a professzionális fűrészeknél. A hobbifűrészek tervezésekor azonban figyelembe veszik azok megfizethetőségét a hétköznapi felhasználók számára. Ez különösen olyan anyagok használatát jelenti, amelyek ugyanolyan tartósak, mint a drágább modellekben használt anyagok, de néha nehezebbek. A fűrész teljes tömegében még csekély különbség is érezhető lesz, ha naponta több órát kell használnia. A profi ezért minden grammot szeretne megspórolni a fűrészen, de otthon az alkalmi vágás során észre sem veszi a fűrész valamivel nagyobb súlyát. Egyes hobbifűrészeknél valamivel gyengébb, azaz kisebb és könnyebb motor használatával is elérhető a súlycsökkentés. Ennek eredményeként a fűrész általában rúddal van felszerelve, amelynek hossza a motor teljesítményéhez van optimalizálva. Egy profi számára egy ilyen rúd gyakran nem elegendő egy érett fa gyors kivágásához, de otthoni körülmények között jobban megfelel a céljának a fa téli előkészítéséhez és a ház körüli munkákhoz. Azt is el kell ismerni, hogy a hobbifűrészek általában alacsonyabb láncsebességgel rendelkeznek, és ezért valamivel lassabban vágnak. De tényleg gyorsan kell naponta több tíz köbméter fát vágni, mint egy profi az erdőben?

Valójában egy professzionális és hobbifűrész összehasonlítása ugyanaz, mint egy luxus sportautó és egy közönséges családi autó összehasonlítása. A luxussal gyorsabban és kényelmesebben utazhat, de mindkét autóval célba ér.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…