Amit a medencehasználatról érdemes tudni

10. 05. 2023

Amit a medencehasználatról érdemes tudni

Itt a május, nemsokára beköszönt hozzánk a nyár, és a kertekben a medencék kerülnek a figyelem középpontjába. Ha idén új medence vásárlását tervezi, és nincs tapasztalata a használatával kapcsolatban, néhány alapvető tanács hasznos lehet.

Ha egy beépített medence építését tervezi, azt jobb egy erre szakosodott cégre bízni, amely biztosítja a teljes projekt kivitelezését, beleértve az üzembehelyezést és az alapvető karbantartási oktatást is. Ha azonban egy megfizethető talaj feletti medencét szeretne, akkor látogasson el bármelyik HECHT- a kertek mestere márkaboltunkba, ahol használati útmutatóval, dobozolt állapotban vásárolhatja meg azt.

Az egyik alapvető dolog, amire szükséges odafigyelni, az a medence alatti talaj. Fontos, hogy a medence egyenes felületre kerüljön, mert ha a ferdén állna, a víznyomás a lejtő irányába deformálná, és idővel teljesen tönkre menne. Medence vásárlásakor az emberek gyakran megfeledkeznek a legszükségesebb kiegészítőkről, amelyek segítenek a víz tisztántartásában, vagy kellemesebbé teszik a medencehasználatot.

A vízforgatók fontossága magától értetődő. Enélkül lehetetlen hosszú ideig tisztán tartani a medencében lévő vizet. A papírszűrős vízforgatók csak kisebb medencékhez alkalmasak. Előnyük az alacsony energiafogyasztás, de nem tudják olyan hatékonyan tisztítani a vizet, mint a homokszűrős vízforgatók. Ha van lehetősége skimmert (fölözőt) csatlakoztatni a medencéhez, akkor mindenképpen használja azt. A skimmer (fölöző) felszívja a felszíni vizet a medencéből, és eltávolítja a vízfelszín tetején úszkáló szennyeződéseket, például leveleket, rovarokat, hajat stb. Ezek idővel elsüllyednének és lebomlanának, ezzel tápanyagot biztosítva az algák szaporodásához. Ráadásul a lebomlásukkal különféle anyagok juthatnak a vízbe, amelyek irritálhatják a bőrt.

Ami még szükséges lehet az egy medence háló, illetve érdemes tudni, hogy az erőteljes homokszűrős vízforgatóhoz porszívó is csatlakoztatható, amellyel a medence aljáról távolíthatja el a szennyeződést. Ily módon még néhány enyhébb lerakódás is eltávolítható, amelyeket a háló nem fog fel.

A vizet nem lehet tisztán tartani vegyszerek nélkül. Ha klórtablettát is használ, mindenképpen szüksége lesz egy úszó tabletta adagolóra. Sokan alábecsülik a víz pH-értékét, és csak hosszas próbálkozások után jönnek rá, hogy a klórtabletták csak akkor működnek megfelelően, ha a víz pH értéke 7-7,4 között van. Ha a pH eléri a 7,5-es értéket, a klórtabletták hatékonysága csak 20%! A tapasztalatlan medencetulajdonosok a víz tisztántartása érdekében növelik a víz klórtartalmát, ami nem csak a pénztárcájukon lesz érzékelhető, hanem a medence bűzös vizén és bőrükön is. Tehát mindenképpen érdemes beszerezni egy pH- és klórmérőt, illetve pH érték szabályzó szereket.

Még egy olyan apró dolog is, mint egy lábmosó kád, amellyel a medencébe lépés előtt leöblítheti a lábát, nagyban hozzájárul a medencében lévő víz tisztántartásához.

Ha merevfalú, talaj feletti medencét vásárolna, ne feledkezzen meg a medence létráról, amely segítségével könnyedén bemászhat a medencébe. Létra nélkül a medencébe való belépés bizonyos akrobatikus képességeket igényel, ráadásul fennáll a veszélye a medenceszerkezet megsérülésének. Ha kisgyerekek is tartózkodnak a medence körül, fontolja meg az olyan biztonsági létra vásárlását, amelynek a külső része felhúzható és rögzíthető, hogy a gyerekek ne tudjanak rá felmászni. Viszont általánosságban érvényes, hogy a gyerekeknek semmi keresnivalójuk a medence körül felügyelet nélkül.

Ha szeretné meghosszabbítani a fürdési szezont, csatlakoztasson egy napkollektoros vízmelegítő panelt a vízforgató és a medence közé. A hidegebb napokon is több fokkal megemelheti a víz hőmérsékletét. A szezon elején nem kell napokat várnia, hogy felmelegedjen a víz, ősszel pedig néhány héttel tovább élvezheti a medence kényelmét.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…