Amit a medencehasználatról érdemes tudni

10. 05. 2023

Amit a medencehasználatról érdemes tudni

Itt a május, nemsokára beköszönt hozzánk a nyár, és a kertekben a medencék kerülnek a figyelem középpontjába. Ha idén új medence vásárlását tervezi, és nincs tapasztalata a használatával kapcsolatban, néhány alapvető tanács hasznos lehet.

Ha egy beépített medence építését tervezi, azt jobb egy erre szakosodott cégre bízni, amely biztosítja a teljes projekt kivitelezését, beleértve az üzembehelyezést és az alapvető karbantartási oktatást is. Ha azonban egy megfizethető talaj feletti medencét szeretne, akkor látogasson el bármelyik HECHT- a kertek mestere márkaboltunkba, ahol használati útmutatóval, dobozolt állapotban vásárolhatja meg azt.

Az egyik alapvető dolog, amire szükséges odafigyelni, az a medence alatti talaj. Fontos, hogy a medence egyenes felületre kerüljön, mert ha a ferdén állna, a víznyomás a lejtő irányába deformálná, és idővel teljesen tönkre menne. Medence vásárlásakor az emberek gyakran megfeledkeznek a legszükségesebb kiegészítőkről, amelyek segítenek a víz tisztántartásában, vagy kellemesebbé teszik a medencehasználatot.

A vízforgatók fontossága magától értetődő. Enélkül lehetetlen hosszú ideig tisztán tartani a medencében lévő vizet. A papírszűrős vízforgatók csak kisebb medencékhez alkalmasak. Előnyük az alacsony energiafogyasztás, de nem tudják olyan hatékonyan tisztítani a vizet, mint a homokszűrős vízforgatók. Ha van lehetősége skimmert (fölözőt) csatlakoztatni a medencéhez, akkor mindenképpen használja azt. A skimmer (fölöző) felszívja a felszíni vizet a medencéből, és eltávolítja a vízfelszín tetején úszkáló szennyeződéseket, például leveleket, rovarokat, hajat stb. Ezek idővel elsüllyednének és lebomlanának, ezzel tápanyagot biztosítva az algák szaporodásához. Ráadásul a lebomlásukkal különféle anyagok juthatnak a vízbe, amelyek irritálhatják a bőrt.

Ami még szükséges lehet az egy medence háló, illetve érdemes tudni, hogy az erőteljes homokszűrős vízforgatóhoz porszívó is csatlakoztatható, amellyel a medence aljáról távolíthatja el a szennyeződést. Ily módon még néhány enyhébb lerakódás is eltávolítható, amelyeket a háló nem fog fel.

A vizet nem lehet tisztán tartani vegyszerek nélkül. Ha klórtablettát is használ, mindenképpen szüksége lesz egy úszó tabletta adagolóra. Sokan alábecsülik a víz pH-értékét, és csak hosszas próbálkozások után jönnek rá, hogy a klórtabletták csak akkor működnek megfelelően, ha a víz pH értéke 7-7,4 között van. Ha a pH eléri a 7,5-es értéket, a klórtabletták hatékonysága csak 20%! A tapasztalatlan medencetulajdonosok a víz tisztántartása érdekében növelik a víz klórtartalmát, ami nem csak a pénztárcájukon lesz érzékelhető, hanem a medence bűzös vizén és bőrükön is. Tehát mindenképpen érdemes beszerezni egy pH- és klórmérőt, illetve pH érték szabályzó szereket.

Még egy olyan apró dolog is, mint egy lábmosó kád, amellyel a medencébe lépés előtt leöblítheti a lábát, nagyban hozzájárul a medencében lévő víz tisztántartásához.

Ha merevfalú, talaj feletti medencét vásárolna, ne feledkezzen meg a medence létráról, amely segítségével könnyedén bemászhat a medencébe. Létra nélkül a medencébe való belépés bizonyos akrobatikus képességeket igényel, ráadásul fennáll a veszélye a medenceszerkezet megsérülésének. Ha kisgyerekek is tartózkodnak a medence körül, fontolja meg az olyan biztonsági létra vásárlását, amelynek a külső része felhúzható és rögzíthető, hogy a gyerekek ne tudjanak rá felmászni. Viszont általánosságban érvényes, hogy a gyerekeknek semmi keresnivalójuk a medence körül felügyelet nélkül.

Ha szeretné meghosszabbítani a fürdési szezont, csatlakoztasson egy napkollektoros vízmelegítő panelt a vízforgató és a medence közé. A hidegebb napokon is több fokkal megemelheti a víz hőmérsékletét. A szezon elején nem kell napokat várnia, hogy felmelegedjen a víz, ősszel pedig néhány héttel tovább élvezheti a medence kényelmét.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Élvezze medencéje kényelmét gondtalanul!

Élvezze medencéje kényelmét gondtalanul!

19. 07. 2024

Azzal valószínűleg mindenki egyetért, hogy egy medence sokkal élvezhetőbbé teheti a forró nyári napokat. Felmerülhet…

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

11. 07. 2024

Valószínűleg nem állítunk hazugságot, ha azt mondjuk, hogy a szúnyogok a legidegesítőbb élőlények hazánkban.…

Hogyan melegítsük fel a medence vizét hatékonyan?

Hogyan melegítsük fel a medence vizét hatékonyan?

26. 06. 2024

A medence vizének felmelegítése jelentősen meghosszabbíthatja a fürdő szezont. A megfelelő vízhőmérséklet sokkal…

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…