És a kertek ismét tele lesznek levelekkel ...

09. 09. 2021

És a kertek ismét tele lesznek levelekkel ...

Ősszel mindig megsokszorozódik a kerti munka. Minél jobban felkészíti télire a kertet, annál kevesebb lesz a dolga tavasszal. Ilyen munka például az őszi levéltakarítás.

Miért fontos a levelek eltakarítása?

A leveleket nemcsak esztétikai okokból takarítjuk el. Bár a lehullott levelekkel teli kert nem túl szép látvány, a szél befújja az üvegházakba, a garázsba, a pincébe és más helyekre is, a levelek összegyűjtése teljesen más okból fontos. Ha a lehullott levelek a hajtásokon és a gyepen maradnak, az alattuk összegyűlő nedvesség kiváló táptalaja a gombáknak, ami teljesen elpusztíthatja a pázsitot és a virághajtásokat is. A legrosszabb pedig, hogy az avar alatt a kártevők is könnyebben áttelelhetnek. Ezek aztán tavasszal megtámadják a növényeket, a bokrokat és a friss veteményest, így a levéltakarítás elmulasztásával nagyon sok gondot okozhat a következő idényre.

Hogyan takarítsunk hatékonyan?

A jól bevált módszer a gereblyézés. Több évtizede sikerrel alkalmazzák, de a korszerű kertekben nem mindig bizonyul hatékonynak. A sziklakertekbe, az élő sövény alá és a virághajtások közé nem mindig jut be a gereblye, vagy sokkal több kárt okoz, mint hasznot, ha a gereblyében sikerül néhány növényt károsítania. Ha pedig kavicságyas díszfelületeket is kialakított, a levelek gereblyézésével sok kavicsot is összegyűjthet. Itt már csak a lombszívó, a lombfúvó vagy még jobb, ezek kombinációja segíthet.

A lombfúvóval könnyen egy helyre fújhatja a sarkakból a levelet, ahová a gereblyével soha nem jutna be. A sűrű élősövény alatt, a virágágyásban, a sziklakert sziklái között, de a különböző kerti szerkezetek alatt lombfúvó nélkül nehezen gyűjthetné össze a lehullott leveleket. A lombfúvóval ez a probléma megoldódik. Ugyanilyen könnyen összegyűjtheti a gyepre telepedett leveleket.

A lombszívóval, ahogy már a fogalom jelentése is mutatja, a leveleket könnyen felszívhatja. Rendelkezik egy levélgyűjtő zsákkal, ahová a levelet összegyűjtheti. A kiemelt lombszívó modellek mulcsoló késsel is fel vannak szerelve, amelyek összedarálják a felszívott leveleket, így a lombgyűjtő zsák sokkal hatékonyabban kihasználható. További előnyt jelenthet, ha beállítható a lombszívás teljesítménye. Ha a gyepen lévő leveleket szívja, állítsa maximális teljesítményre. Ha a kavicságyról szívja a leveleket, válasszon olyan teljesítményt, hogy a leveleket könnyedén, de a kavicsot nem tudja felszívni.

A lombszívóval kombinált lombfúvónak teljesen egyértelmű az előnye. Nem mindig megfelelő a levelek szívása, vagy akár fúvatása. Az üzemmód váltás vagy egy kar átváltásával (az elektromos lombfúvók többségénél), vagy a szívócső levételével és a fúvócső rögzítésével a zsák helyére (rendszerint a benzinmotoros lombszívóknál) végrehajtható. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya.

 

Melyik jobb, a benzinmotoros, vagy inkább az elektromos lombszívó?

Az elektromos lombfúvók és lombszívók egyik legnagyobb előnye az egyszerű szerkezet, amely minimális karbantartást igényel. Kevésbé zajosak, nem termelnek kipufogógázokat, könnyen kezelhetők. Aránylag könnyűek, de a könnyű gép kezelésével megspórolt energiát az elektromos vezeték húzogatásánál elveszíti. A kábelnek köszönhetően korlátozott a hatótávolsága, ahol a lombszívóval dolgozhat. A kábelre ezen kívül folyamatosan ügyelnie kell, hogy ne törje le a virághajtásokat a húzogatáskor.

A benzinmotoros lombfúvó ezzel szemben nagyobb teljesítményű, és nem korlátozzák a kábelek. De el kell viselnie a nagyobb tömeget, a zajt és a kipufogógázokat. A belső égésű motor ezen felül rendszeresebb karbantartást és tökéletes beállítást igényel.

De hiszen semmi sem tökéletes ... Nem igaz?

Az elektromos és a benzinmotoros lombfúvó úgyszólván tökéletes alternatívája az akkumulátoroshajtású lombfúvó. Felejtse el a tápkábellel vagy a belső égésű motorral kapcsolatos hátrányokat, és maradjunk csak az előnyöknél. Az akkus üzemű lombfúvó aránylag csöndes, nem termel káros anyagot, nem kell benzin-olaj keveréket készítenie, és bonyolult motorindításra sincs szükség. A lombszívó könnyű, az elektromotor nagy teljesítményű, nincs rezgés, amely fárasztaná a kezet. Elég feltölteni az akkumulátort, betolni a lombfúvóba, és megnyomni a gombot.

Érdemes beszerezni olyan gépet, amit évente csak egyszer használ a levelekre?

A lombfúvó és lombszívó kombóra akár egész évben szüksége lehet. A lombfúvóval összegyűjtheti a leveleket a gyepről, kifújhatja a port a kavicsok és a térkövek közül, a szerszámot tehát sokkal jobban megéri megvásárolni. Csak figyeljen oda a szétrepülő kavicsokra, és inkább használjon védőszemüveget. Télen pedig akár a friss porhavat is elfúvathatja vele a járdáról vagy az autóról. Ha pedig akkumulátoros gépet választ, válogasson inkább olyat, amely  az akkumulátor ugyanis más gépekben is használható.. Ennek köszönhetően megspórolhatja a további nem kompatibilis akkumulátorok vásárlását.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Mi a különbség a légkondicionáló és a léghűtő közt?

Mi a különbség a légkondicionáló és a léghűtő közt?

09. 06. 2022

Valószínűleg mindannyian egyetértünk abban, hogy a nyári melegben a legjobb, ha valahol a víz mellett töltjük az időt…

Készítse fel az e-kerékpárját a szezonra

Készítse fel az e-kerékpárját a szezonra

26. 04. 2022

Készítse fel az e-kerékpárt a szezonra! Köszöntse a szép időt egy e-kerékpár nyergéből. Ne felejtse el megfelelően…

Spóroljon az energiájával egy benzinmotoros önjáró fűnyíróval

Spóroljon az energiájával egy benzinmotoros önjáró fűnyíróval

11. 04. 2022

Takarítson meg energiát egy benzimotoros fűnyíróval. Volt már lehetősége önjáró benzines fűnyíróval lenyírni füvet,…