És a kertek ismét tele lesznek levelekkel ...

09. 09. 2021

És a kertek ismét tele lesznek levelekkel ...

Ősszel mindig megsokszorozódik a kerti munka. Minél jobban felkészíti télire a kertet, annál kevesebb lesz a dolga tavasszal. Ilyen munka például az őszi levéltakarítás.

Miért fontos a levelek eltakarítása?

A leveleket nemcsak esztétikai okokból takarítjuk el. Bár a lehullott levelekkel teli kert nem túl szép látvány, a szél befújja az üvegházakba, a garázsba, a pincébe és más helyekre is, a levelek összegyűjtése teljesen más okból fontos. Ha a lehullott levelek a hajtásokon és a gyepen maradnak, az alattuk összegyűlő nedvesség kiváló táptalaja a gombáknak, ami teljesen elpusztíthatja a pázsitot és a virághajtásokat is. A legrosszabb pedig, hogy az avar alatt a kártevők is könnyebben áttelelhetnek. Ezek aztán tavasszal megtámadják a növényeket, a bokrokat és a friss veteményest, így a levéltakarítás elmulasztásával nagyon sok gondot okozhat a következő idényre.

Hogyan takarítsunk hatékonyan?

A jól bevált módszer a gereblyézés. Több évtizede sikerrel alkalmazzák, de a korszerű kertekben nem mindig bizonyul hatékonynak. A sziklakertekbe, az élő sövény alá és a virághajtások közé nem mindig jut be a gereblye, vagy sokkal több kárt okoz, mint hasznot, ha a gereblyében sikerül néhány növényt károsítania. Ha pedig kavicságyas díszfelületeket is kialakított, a levelek gereblyézésével sok kavicsot is összegyűjthet. Itt már csak a lombszívó, a lombfúvó vagy még jobb, ezek kombinációja segíthet.

A lombfúvóval könnyen egy helyre fújhatja a sarkakból a levelet, ahová a gereblyével soha nem jutna be. A sűrű élősövény alatt, a virágágyásban, a sziklakert sziklái között, de a különböző kerti szerkezetek alatt lombfúvó nélkül nehezen gyűjthetné össze a lehullott leveleket. A lombfúvóval ez a probléma megoldódik. Ugyanilyen könnyen összegyűjtheti a gyepre telepedett leveleket.

A lombszívóval, ahogy már a fogalom jelentése is mutatja, a leveleket könnyen felszívhatja. Rendelkezik egy levélgyűjtő zsákkal, ahová a levelet összegyűjtheti. A kiemelt lombszívó modellek mulcsoló késsel is fel vannak szerelve, amelyek összedarálják a felszívott leveleket, így a lombgyűjtő zsák sokkal hatékonyabban kihasználható. További előnyt jelenthet, ha beállítható a lombszívás teljesítménye. Ha a gyepen lévő leveleket szívja, állítsa maximális teljesítményre. Ha a kavicságyról szívja a leveleket, válasszon olyan teljesítményt, hogy a leveleket könnyedén, de a kavicsot nem tudja felszívni.

A lombszívóval kombinált lombfúvónak teljesen egyértelmű az előnye. Nem mindig megfelelő a levelek szívása, vagy akár fúvatása. Az üzemmód váltás vagy egy kar átváltásával (az elektromos lombfúvók többségénél), vagy a szívócső levételével és a fúvócső rögzítésével a zsák helyére (rendszerint a benzinmotoros lombszívóknál) végrehajtható. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya.

 

Melyik jobb, a benzinmotoros, vagy inkább az elektromos lombszívó?

Az elektromos lombfúvók és lombszívók egyik legnagyobb előnye az egyszerű szerkezet, amely minimális karbantartást igényel. Kevésbé zajosak, nem termelnek kipufogógázokat, könnyen kezelhetők. Aránylag könnyűek, de a könnyű gép kezelésével megspórolt energiát az elektromos vezeték húzogatásánál elveszíti. A kábelnek köszönhetően korlátozott a hatótávolsága, ahol a lombszívóval dolgozhat. A kábelre ezen kívül folyamatosan ügyelnie kell, hogy ne törje le a virághajtásokat a húzogatáskor.

A benzinmotoros lombfúvó ezzel szemben nagyobb teljesítményű, és nem korlátozzák a kábelek. De el kell viselnie a nagyobb tömeget, a zajt és a kipufogógázokat. A belső égésű motor ezen felül rendszeresebb karbantartást és tökéletes beállítást igényel.

De hiszen semmi sem tökéletes ... Nem igaz?

Az elektromos és a benzinmotoros lombfúvó úgyszólván tökéletes alternatívája az akkumulátoroshajtású lombfúvó. Felejtse el a tápkábellel vagy a belső égésű motorral kapcsolatos hátrányokat, és maradjunk csak az előnyöknél. Az akkus üzemű lombfúvó aránylag csöndes, nem termel káros anyagot, nem kell benzin-olaj keveréket készítenie, és bonyolult motorindításra sincs szükség. A lombszívó könnyű, az elektromotor nagy teljesítményű, nincs rezgés, amely fárasztaná a kezet. Elég feltölteni az akkumulátort, betolni a lombfúvóba, és megnyomni a gombot.

Érdemes beszerezni olyan gépet, amit évente csak egyszer használ a levelekre?

A lombfúvó és lombszívó kombóra akár egész évben szüksége lehet. A lombfúvóval összegyűjtheti a leveleket a gyepről, kifújhatja a port a kavicsok és a térkövek közül, a szerszámot tehát sokkal jobban megéri megvásárolni. Csak figyeljen oda a szétrepülő kavicsokra, és inkább használjon védőszemüveget. Télen pedig akár a friss porhavat is elfúvathatja vele a járdáról vagy az autóról. Ha pedig akkumulátoros gépet választ, válogasson inkább olyat, amely  az akkumulátor ugyanis más gépekben is használható.. Ennek köszönhetően megspórolhatja a további nem kompatibilis akkumulátorok vásárlását.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…