Hogyan kell ápolni a karácsonyfát?

28. 11. 2022

Hogyan kell ápolni a karácsonyfát?

Advent első vasárnapja a múlt héten volt. Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún és már megjelentek a karácsonyfák a boltokban. Nincs oka halogatni a fa vásárlását. Könnyen megtörténhet, hogy ha az utolsó pillanatra hagyja a vásárlást, akkor a legszebb fákat már elvitték, és marad egy csúnya tuskó, néhány szabálytalanul növekvő ággal.

Az eladásra kész facsemetéket már kivágták, frissen vágott csemetét csak úgy kaphatsz, ha a vadőrrel egyetértésben magad vágod ki az erdőben. Ebből a szempontból nem mindegy, hogy ma vagy 14 nap múlva vásárolja meg a fát.

Fontos a kivágott fa megfelelő gondozása. Akkor gond nélkül kibírja új problémaként a Háromkirályokig.

Az elmúlt években hazánkban a kaukázusi fenyő volt a legnépszerűbb. Nem csoda, hogy a jegenyefenyők jól megnőttek, és a tűleveleik a kivágás után még nagyon sokáig elkezdenek hullani. De hagyja a vásárolt fát hűvös helyen, lehetőleg kint. Vágja le a törzset alul két centiméterrel fűrésszel, hogy jól felszívja a vizet. Helyezze a fát egy víztartályba úgy, hogy még a vágás feletti kéreg is néhány centiméterrel a víz alatt legyen. Ne vigye túl korán meleg helyiségbe a fát, és ha azt szeretné, hogy otthon is jól menjen, szerezzen be egy víztartóval ellátott állványt.

Még akkor sem kell aggódnia, ha időnként azzal a véleménnyel találkozik, hogy a karácsonyfa kivágása pusztítja a természetet. Csak annyit kell tennie, hogy vásárol egy fát egy hitelesített eladótól, aki olyan ültetvényekről vásárol fákat, ahol termesztették, csak hogy karácsonykor szolgálják fel. Például a HECHT üzlethálózatába – a kertész szakemberébe – szállított facsemeték kizárólag dán ültetvényekről származnak, ezért kiváló minőségűek és szépen termettek.

 Egy ilyen őszinte fa pedig kiegészítheti a karácsonyi hangulatot a tűk csodálatos illatával...

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…