Hogyan kell ápolni a karácsonyfát?

28. 11. 2022

Hogyan kell ápolni a karácsonyfát?

Advent első vasárnapja a múlt héten volt. Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún és már megjelentek a karácsonyfák a boltokban. Nincs oka halogatni a fa vásárlását. Könnyen megtörténhet, hogy ha az utolsó pillanatra hagyja a vásárlást, akkor a legszebb fákat már elvitték, és marad egy csúnya tuskó, néhány szabálytalanul növekvő ággal.

Az eladásra kész facsemetéket már kivágták, frissen vágott csemetét csak úgy kaphatsz, ha a vadőrrel egyetértésben magad vágod ki az erdőben. Ebből a szempontból nem mindegy, hogy ma vagy 14 nap múlva vásárolja meg a fát.

Fontos a kivágott fa megfelelő gondozása. Akkor gond nélkül kibírja új problémaként a Háromkirályokig.

Az elmúlt években hazánkban a kaukázusi fenyő volt a legnépszerűbb. Nem csoda, hogy a jegenyefenyők jól megnőttek, és a tűleveleik a kivágás után még nagyon sokáig elkezdenek hullani. De hagyja a vásárolt fát hűvös helyen, lehetőleg kint. Vágja le a törzset alul két centiméterrel fűrésszel, hogy jól felszívja a vizet. Helyezze a fát egy víztartályba úgy, hogy még a vágás feletti kéreg is néhány centiméterrel a víz alatt legyen. Ne vigye túl korán meleg helyiségbe a fát, és ha azt szeretné, hogy otthon is jól menjen, szerezzen be egy víztartóval ellátott állványt.

Még akkor sem kell aggódnia, ha időnként azzal a véleménnyel találkozik, hogy a karácsonyfa kivágása pusztítja a természetet. Csak annyit kell tennie, hogy vásárol egy fát egy hitelesített eladótól, aki olyan ültetvényekről vásárol fákat, ahol termesztették, csak hogy karácsonykor szolgálják fel. Például a HECHT üzlethálózatába – a kertész szakemberébe – szállított facsemeték kizárólag dán ültetvényekről származnak, ezért kiváló minőségűek és szépen termettek.

 Egy ilyen őszinte fa pedig kiegészítheti a karácsonyi hangulatot a tűk csodálatos illatával...

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

24. 05. 2023

Ha talaj feletti medencét szeretne felállítani a kertjében, figyelembe kell vennie néhány alapvető dolgot. A medence…

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

23. 05. 2023

A medencevíz tisztán tartásához nélkülözhetetlen a megfelelő vízforgató és a medence vegyszerek használata. A…

Néhány érdekesség az elektromos robogókról

Néhány érdekesség az elektromos robogókról

11. 05. 2023

Gondolkodott már valaha azon, hogy miért csak az elmúlt néhány évben lettek felkapottak az elektromos robogók, miközben…

Amit a medencehasználatról érdemes tudni

Amit a medencehasználatról érdemes tudni

10. 05. 2023

Itt a május, nemsokára beköszönt hozzánk a nyár, és a kertekben a medencék kerülnek a figyelem középpontjába. Ha idén…