Hogyan kell helyesen grillezni

15. 09. 2021

Hogyan kell helyesen grillezni

A grillezéskor sokan felesleges hibákat vétenek, amivel bizonyos mértékig értéktelenné teszik az igyekezetüket. Vegyünk sorra most néhány alapelvet, hogyan grillezünk helyesen, és mit kerüljünk el a grillezéskor. A grillezés eredménye legyen élmény minden érzékszervünk számára.

A grillezéskor tegye jó messzire a villát. A leggyakoribb hiba ugyanis, ha a hús forgatásakor a húsba szúr annak kiderítésére, mennyire puha. Emiatt feleslegesen kifolyik a húsból a szaft, így a felszolgálásig keményre szárad. A húsforgatáshoz forgatólapátot vagy grill fogót használjon.

A második alapelv a megfelelő grillezési hőmérséklet elérése. A elektromos grill vagy az gázgrill esetében ez nem jelent gondot. A séfek többségének egybehangzó véleménye alapján a grillezéshez a faszén felülmúlhatatlan. Az optimális hőmérséklet elérésé viszont komoly kihívás lehet.

Minden faszenes grill a maga módján eltérő. Ha viszont tudja, hogy fogjon hozzá, a jó étel a legkisebb grillen is elkészíthető. A grillek közötti eltérés alapvetően abban áll, hogy a drágábbak magasabb kényelmet nyújtanak, kényelmesebben grillezhetünk velük, fel vannak szerelve például tárolófelülettel, hőmérővel, szabályozható a légáramlásuk, és még számos kiegészítő funkcióval rendelkezhetnek. A grill szerkezete hatással van arra, hogyan jut el a faszénhez a levegő, ami befolyásolja az égést. Figyelembe kell venni a tűztér feletti rostély magasságát is. Előny, ha a rostély állítható magasságú, de nem feltétel. Van, amikor picit több kísérletezést igényel, mint amennyihez más grilleknél hozzászokott, és nehezebb megítélni, mikor készült el a hús.

Ezen felül minden faszén más és más. A legjobb a keményfából készült, de kedvetek a brikettek, amik tovább izzanak. De ne siessen sehová, a faszénnek (brikettnek) jól át kell izzania, hogy az egész felületét forró fehér hamu borítsa. A rostély szintjén a hőmérséklet legyen 200°C. Ezért időben gyújtsa be a grillt, illetve megfelelő időben előre. Gyakori hiba, hogy a grillt csak az utolsó pillanatban gyújtják be, és az emberek már türelmetlenül toporognak a sütésre kész hús előtt. Többnyire feladják az idegek harcát, és még azelőtt feldobják a rácsra a hússzeletet, mielőtt a faszén jól felizzana. Az eredmény pedig egy hosszú és akaratlan szárítás vagy úgyszólván húsfüstölés. Így még a legjobb minőségű hús is szárított, kemény és félig nyers „cipőtalppá”  válik.

Szinte tetszőleges húst grillezhet, bár a leghatásosabbak a márványos steak darabok. Épp a zsír biztosítja ugyanis a szaftos, illatos húst, aminek semmivel sem összehasonlítható az íze. Az ilyen húshoz valóban csak a só és a bors kell, ezért kár volna bármilyen fűszerrel kínozni az ilyen szeleteket.

A grillezés előtt soha ne szedje le a húsról a csontokat és a zsiradékot. A csont nélküli hús ízetlenebb, de a grillezéskor ellenőrizze a megfelelő készültséget. A zsír adja a hús szaftosságát, és ha nem kívánja a zsírt, még mindig levághatja tálalás után.

A marinált hús egy kis gondot jelenthet a faszén feletti rostélyon. A húson maradt marináló lé ugyanis ráfolyik az izzó faszénre, és amikor égni kezd, elfordulhat egy ki „hamvasztás”. Ezért ajánlatos a grillezés előtt a marináló lét papírtörlővel felitatni.

A marinálásnál sokkal biztonságosabb a húsba bemasszírozni a fűszereket egy csepp olajjal, és valamilyen ahhoz illő szósszal kínálni. A megterített asztalra több mártás és mustár is kerülhet, ennek előnye, hogy bárki a kedvére választhat a kedvencéből.

Ahogy az elején már említettük, soha ne próbálja meg ellenőrizni az átsütés fokát a villa hegyével. Az átsütést leginkább összenyomással állapíthatja meg. Minél keményebb a hús, annál inkább átsült. A legjobb íz akkor érhető el, ha nincs teljesen átsülve, de ez már legyen mindenkinek a saját ízlése. A szárnyas húsokat viszont süsse át jól - hogy elkerülje a szalmonellát.

Jó étvágyat kívánunk.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

17. 08. 2023

Valószínűleg a háztartások nagyrésze rendelkezik legalább egy locsolótömlővel, főleg, ha kertes házakról van szó. A…

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

07. 08. 2023

Ha kertes házban éli az életét, akkor valószínűleg Ön számára is nélkülözhetetlen egy fűnyíró. Ha az első fűnyíróját…