Hogyan kell helyesen grillezni

15. 09. 2021

Hogyan kell helyesen grillezni

A grillezéskor sokan felesleges hibákat vétenek, amivel bizonyos mértékig értéktelenné teszik az igyekezetüket. Vegyünk sorra most néhány alapelvet, hogyan grillezünk helyesen, és mit kerüljünk el a grillezéskor. A grillezés eredménye legyen élmény minden érzékszervünk számára.

A grillezéskor tegye jó messzire a villát. A leggyakoribb hiba ugyanis, ha a hús forgatásakor a húsba szúr annak kiderítésére, mennyire puha. Emiatt feleslegesen kifolyik a húsból a szaft, így a felszolgálásig keményre szárad. A húsforgatáshoz forgatólapátot vagy grill fogót használjon.

A második alapelv a megfelelő grillezési hőmérséklet elérése. A elektromos grill vagy az gázgrill esetében ez nem jelent gondot. A séfek többségének egybehangzó véleménye alapján a grillezéshez a faszén felülmúlhatatlan. Az optimális hőmérséklet elérésé viszont komoly kihívás lehet.

Minden faszenes grill a maga módján eltérő. Ha viszont tudja, hogy fogjon hozzá, a jó étel a legkisebb grillen is elkészíthető. A grillek közötti eltérés alapvetően abban áll, hogy a drágábbak magasabb kényelmet nyújtanak, kényelmesebben grillezhetünk velük, fel vannak szerelve például tárolófelülettel, hőmérővel, szabályozható a légáramlásuk, és még számos kiegészítő funkcióval rendelkezhetnek. A grill szerkezete hatással van arra, hogyan jut el a faszénhez a levegő, ami befolyásolja az égést. Figyelembe kell venni a tűztér feletti rostély magasságát is. Előny, ha a rostély állítható magasságú, de nem feltétel. Van, amikor picit több kísérletezést igényel, mint amennyihez más grilleknél hozzászokott, és nehezebb megítélni, mikor készült el a hús.

Ezen felül minden faszén más és más. A legjobb a keményfából készült, de kedvetek a brikettek, amik tovább izzanak. De ne siessen sehová, a faszénnek (brikettnek) jól át kell izzania, hogy az egész felületét forró fehér hamu borítsa. A rostély szintjén a hőmérséklet legyen 200°C. Ezért időben gyújtsa be a grillt, illetve megfelelő időben előre. Gyakori hiba, hogy a grillt csak az utolsó pillanatban gyújtják be, és az emberek már türelmetlenül toporognak a sütésre kész hús előtt. Többnyire feladják az idegek harcát, és még azelőtt feldobják a rácsra a hússzeletet, mielőtt a faszén jól felizzana. Az eredmény pedig egy hosszú és akaratlan szárítás vagy úgyszólván húsfüstölés. Így még a legjobb minőségű hús is szárított, kemény és félig nyers „cipőtalppá”  válik.

Szinte tetszőleges húst grillezhet, bár a leghatásosabbak a márványos steak darabok. Épp a zsír biztosítja ugyanis a szaftos, illatos húst, aminek semmivel sem összehasonlítható az íze. Az ilyen húshoz valóban csak a só és a bors kell, ezért kár volna bármilyen fűszerrel kínozni az ilyen szeleteket.

A grillezés előtt soha ne szedje le a húsról a csontokat és a zsiradékot. A csont nélküli hús ízetlenebb, de a grillezéskor ellenőrizze a megfelelő készültséget. A zsír adja a hús szaftosságát, és ha nem kívánja a zsírt, még mindig levághatja tálalás után.

A marinált hús egy kis gondot jelenthet a faszén feletti rostélyon. A húson maradt marináló lé ugyanis ráfolyik az izzó faszénre, és amikor égni kezd, elfordulhat egy ki „hamvasztás”. Ezért ajánlatos a grillezés előtt a marináló lét papírtörlővel felitatni.

A marinálásnál sokkal biztonságosabb a húsba bemasszírozni a fűszereket egy csepp olajjal, és valamilyen ahhoz illő szósszal kínálni. A megterített asztalra több mártás és mustár is kerülhet, ennek előnye, hogy bárki a kedvére választhat a kedvencéből.

Ahogy az elején már említettük, soha ne próbálja meg ellenőrizni az átsütés fokát a villa hegyével. Az átsütést leginkább összenyomással állapíthatja meg. Minél keményebb a hús, annál inkább átsült. A legjobb íz akkor érhető el, ha nincs teljesen átsülve, de ez már legyen mindenkinek a saját ízlése. A szárnyas húsokat viszont süsse át jól - hogy elkerülje a szalmonellát.

Jó étvágyat kívánunk.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…