Hogyan kell helyesen grillezni

15. 09. 2021

Hogyan kell helyesen grillezni

A grillezéskor sokan felesleges hibákat vétenek, amivel bizonyos mértékig értéktelenné teszik az igyekezetüket. Vegyünk sorra most néhány alapelvet, hogyan grillezünk helyesen, és mit kerüljünk el a grillezéskor. A grillezés eredménye legyen élmény minden érzékszervünk számára.

A grillezéskor tegye jó messzire a villát. A leggyakoribb hiba ugyanis, ha a hús forgatásakor a húsba szúr annak kiderítésére, mennyire puha. Emiatt feleslegesen kifolyik a húsból a szaft, így a felszolgálásig keményre szárad. A húsforgatáshoz forgatólapátot vagy grill fogót használjon.

A második alapelv a megfelelő grillezési hőmérséklet elérése. A elektromos grill vagy az gázgrill esetében ez nem jelent gondot. A séfek többségének egybehangzó véleménye alapján a grillezéshez a faszén felülmúlhatatlan. Az optimális hőmérséklet elérésé viszont komoly kihívás lehet.

Minden faszenes grill a maga módján eltérő. Ha viszont tudja, hogy fogjon hozzá, a jó étel a legkisebb grillen is elkészíthető. A grillek közötti eltérés alapvetően abban áll, hogy a drágábbak magasabb kényelmet nyújtanak, kényelmesebben grillezhetünk velük, fel vannak szerelve például tárolófelülettel, hőmérővel, szabályozható a légáramlásuk, és még számos kiegészítő funkcióval rendelkezhetnek. A grill szerkezete hatással van arra, hogyan jut el a faszénhez a levegő, ami befolyásolja az égést. Figyelembe kell venni a tűztér feletti rostély magasságát is. Előny, ha a rostély állítható magasságú, de nem feltétel. Van, amikor picit több kísérletezést igényel, mint amennyihez más grilleknél hozzászokott, és nehezebb megítélni, mikor készült el a hús.

Ezen felül minden faszén más és más. A legjobb a keményfából készült, de kedvetek a brikettek, amik tovább izzanak. De ne siessen sehová, a faszénnek (brikettnek) jól át kell izzania, hogy az egész felületét forró fehér hamu borítsa. A rostély szintjén a hőmérséklet legyen 200°C. Ezért időben gyújtsa be a grillt, illetve megfelelő időben előre. Gyakori hiba, hogy a grillt csak az utolsó pillanatban gyújtják be, és az emberek már türelmetlenül toporognak a sütésre kész hús előtt. Többnyire feladják az idegek harcát, és még azelőtt feldobják a rácsra a hússzeletet, mielőtt a faszén jól felizzana. Az eredmény pedig egy hosszú és akaratlan szárítás vagy úgyszólván húsfüstölés. Így még a legjobb minőségű hús is szárított, kemény és félig nyers „cipőtalppá”  válik.

Szinte tetszőleges húst grillezhet, bár a leghatásosabbak a márványos steak darabok. Épp a zsír biztosítja ugyanis a szaftos, illatos húst, aminek semmivel sem összehasonlítható az íze. Az ilyen húshoz valóban csak a só és a bors kell, ezért kár volna bármilyen fűszerrel kínozni az ilyen szeleteket.

A grillezés előtt soha ne szedje le a húsról a csontokat és a zsiradékot. A csont nélküli hús ízetlenebb, de a grillezéskor ellenőrizze a megfelelő készültséget. A zsír adja a hús szaftosságát, és ha nem kívánja a zsírt, még mindig levághatja tálalás után.

A marinált hús egy kis gondot jelenthet a faszén feletti rostélyon. A húson maradt marináló lé ugyanis ráfolyik az izzó faszénre, és amikor égni kezd, elfordulhat egy ki „hamvasztás”. Ezért ajánlatos a grillezés előtt a marináló lét papírtörlővel felitatni.

A marinálásnál sokkal biztonságosabb a húsba bemasszírozni a fűszereket egy csepp olajjal, és valamilyen ahhoz illő szósszal kínálni. A megterített asztalra több mártás és mustár is kerülhet, ennek előnye, hogy bárki a kedvére választhat a kedvencéből.

Ahogy az elején már említettük, soha ne próbálja meg ellenőrizni az átsütés fokát a villa hegyével. Az átsütést leginkább összenyomással állapíthatja meg. Minél keményebb a hús, annál inkább átsült. A legjobb íz akkor érhető el, ha nincs teljesen átsülve, de ez már legyen mindenkinek a saját ízlése. A szárnyas húsokat viszont süsse át jól - hogy elkerülje a szalmonellát.

Jó étvágyat kívánunk.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Barkácsolás a lakásban: Hogyan szereljünk fel egy kis műhelyt

Barkácsolás a lakásban: Hogyan szereljünk fel egy kis műhelyt

22. 03. 2023

Ha Ön is szeret barkácsolni, de sajnos korlátozott a férőhelye mert egy kisebb a lakásban éli mindennapjait, akkor se…

A tavasz már az ajtón kopogtat! Ön készen áll?

A tavasz már az ajtón kopogtat! Ön készen áll?

08. 03. 2023

A tavasz az az évszak, amikor a kertészek újra munkába állnak, és elkezdenek készülni az új szezonra. Íme néhány tipp a…

A láncfűrész története

A láncfűrész története

11. 01. 2023

Mi a különbség a professzionális és a hobbifűrész között? A hobbifűrészekről gyakran azt állítják, hogy gyengébb…

Védjük meg a pázsitot a kerti tipegők segítségével

Védjük meg a pázsitot a kerti tipegők segítségével

05. 01. 2023

Az ősz és a tél a legmegterhelőbb időszakok a pázsit számára. Hazánkban az utóbbi években a telek viszonylag melegek…