Hogyan kell megfelelően élezni a láncfűrészen a láncot?

22. 09. 2022

Hogyan kell megfelelően élezni a láncfűrészen a láncot?

A jól kiélezett lánc elengedhetetlen a fa vágásakor. Egy tompa lánccal a vágás lassú és fáradságos lesz. Ahhoz, hogy a fűrész belevágjon a fába, nyomást kell gyakorolnia rá, ami a lánc, a láncvezető, a tengelykapcsoló és valójában az egész fűrész gyorsabb elhasználódását okozza. Végül, de nem utolsósorban, gyorsabban elfárad, és a fáradtsággal csökken a figyelem, így nő a baleset valószínűsége.

Honnan tudod, hogy egy lánc unalmas?

Ha helyesen kell leírni a fűrész elvét, akkor nem azt kell mondani, hogy a lánc vág, hanem fűrészel. Igen, a vágófogak, mint egy gyalu, eltávolítják a faforgácsot. Tehát ha a lánc éles, forgács kirepül a vágásból. Egy tompa lánc csak kevés fűrészport dob ​​ki, nem vág bele a fába, tolni kell a fűrészt. Ha a lánc rendkívül tompa, a vágásban felmelegszik és megégeti a fát. A lánc füstöl, és égési sérülések láthatók a vágásban.

Egy kis elmélet, mielőtt elkezdi a vágást

A lánc többféle láncszemből áll:

1. jobb vágófog, 2. bal vágófog, 3. összekötő láncszem, 4. vezetőszem, amelyek a láncot a láncvezetőben tartják, és egyben biztosítják a lánc meghajtását.

A vágófogat a következőképpen írhatjuk le:

1. demarkációs fog, 2. oldalél, 3. felső él.

A pengék szétválasztják (vágják) az anyagforgácsokat, míg a lokátorfog határozza meg, hogy a felső penge milyen mélyen harap a fába.

Hogyan kell eljárni élezéskor

Élezéskor célszerű a láncot jobban megfeszíteni, mint amennyit a normál vágás során megfeszít. A fogak szilárdan ülnek a láncvezetőn élezés közben, és nem mozdulnak el sehova.

Győződjön meg arról, hogy a fűrészt ne tudja elindítani véletlenül sem. Különösen az elektromos fűrészeket válassza le a hálózatról, vegye ki az akkumulátort az akkumulátoros fűrészekből. Rögzítse a láncvezetőt egy satuba, és minden alkalommal, amikor egy fogat csiszol, aktiválja a láncféket.

Lánccsiszoláshoz használjon a lánc gyártója által előírt átmérőjű körreszelőt.

Keresse meg a legrövidebb vagy leginkább sérült fogat. Ez referenciaként fog szolgálni, amely szerint az összes többi fogat köszörüli. A reszelőt úgy helyezze el, hogy a fog 25-30°-os szöget zárjon be, a láncvezetővel a reszelőnek általában 90°-os szöget kell bezárnia (lánc típusától függően). Köszörüléskor a reszelőnek körülbelül 1/4-ig kell kinyúlnia a fog felett.

Reszeljen úgy, hogy a reszelőt elhúzza magától, miközben a reszelőt a fogát széle felé tolja. Ha lefelé köszörülne a láncba, csak mélyítené a fog alatti hornyot, a penge tompa maradna.

A legrövidebb fog élezése után mérje meg a hosszát tolómérővel. Ezután az összes többi fogat ugyanolyan hosszúra köszörüljük.

Ha a láncot szabályosan és helyesen, enyhe tompasággal élezzük, elegendő minden egyes fogat két-három reszelőmozdulattal élezni.

A határoló fog beállítása

Ahogy fentebb kifejtettük, az ütközőfog határozza meg, hogy a lánc milyen mélyen fog vágni. Ahogy reszeljük a metszőfogakat, a magasságuk is csökken. Tehát ha csak a vágófogakat köszörülné, egy idő után a lánc csak a határoló fogakon csúszna be az anyagba. Ezért szükséges a tolómérő használata és a határoló fogak csökkentése lapos reszelővel.

A reszelő helyes vezetésével az élezőkészletben is segítséget nyújthat, amely körreszelőket, szögvezetőket, mélységütközőket a reszelő vezetéséhez és lapos reszelőt tartalmaz az ütközőfogak csiszolásához.

Kapcsolódó kategóriák:

 

Láncfűrészek                                               Láncreszelők

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

24. 05. 2023

Ha talaj feletti medencét szeretne felállítani a kertjében, figyelembe kell vennie néhány alapvető dolgot. A medence…

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

23. 05. 2023

A medencevíz tisztán tartásához nélkülözhetetlen a megfelelő vízforgató és a medence vegyszerek használata. A…

Néhány érdekesség az elektromos robogókról

Néhány érdekesség az elektromos robogókról

11. 05. 2023

Gondolkodott már valaha azon, hogy miért csak az elmúlt néhány évben lettek felkapottak az elektromos robogók, miközben…

Amit a medencehasználatról érdemes tudni

Amit a medencehasználatról érdemes tudni

10. 05. 2023

Itt a május, nemsokára beköszönt hozzánk a nyár, és a kertekben a medencék kerülnek a figyelem középpontjába. Ha idén…