Hogyan kell megfelelően élezni a láncfűrészen a láncot?

22. 09. 2022

Hogyan kell megfelelően élezni a láncfűrészen a láncot?

A jól kiélezett lánc elengedhetetlen a fa vágásakor. Egy tompa lánccal a vágás lassú és fáradságos lesz. Ahhoz, hogy a fűrész belevágjon a fába, nyomást kell gyakorolnia rá, ami a lánc, a láncvezető, a tengelykapcsoló és valójában az egész fűrész gyorsabb elhasználódását okozza. Végül, de nem utolsósorban, gyorsabban elfárad, és a fáradtsággal csökken a figyelem, így nő a baleset valószínűsége.

Honnan tudod, hogy egy lánc unalmas?

Ha helyesen kell leírni a fűrész elvét, akkor nem azt kell mondani, hogy a lánc vág, hanem fűrészel. Igen, a vágófogak, mint egy gyalu, eltávolítják a faforgácsot. Tehát ha a lánc éles, forgács kirepül a vágásból. Egy tompa lánc csak kevés fűrészport dob ​​ki, nem vág bele a fába, tolni kell a fűrészt. Ha a lánc rendkívül tompa, a vágásban felmelegszik és megégeti a fát. A lánc füstöl, és égési sérülések láthatók a vágásban.

Egy kis elmélet, mielőtt elkezdi a vágást

A lánc többféle láncszemből áll:

1. jobb vágófog, 2. bal vágófog, 3. összekötő láncszem, 4. vezetőszem, amelyek a láncot a láncvezetőben tartják, és egyben biztosítják a lánc meghajtását.

A vágófogat a következőképpen írhatjuk le:

1. demarkációs fog, 2. oldalél, 3. felső él.

A pengék szétválasztják (vágják) az anyagforgácsokat, míg a lokátorfog határozza meg, hogy a felső penge milyen mélyen harap a fába.

Hogyan kell eljárni élezéskor

Élezéskor célszerű a láncot jobban megfeszíteni, mint amennyit a normál vágás során megfeszít. A fogak szilárdan ülnek a láncvezetőn élezés közben, és nem mozdulnak el sehova.

Győződjön meg arról, hogy a fűrészt ne tudja elindítani véletlenül sem. Különösen az elektromos fűrészeket válassza le a hálózatról, vegye ki az akkumulátort az akkumulátoros fűrészekből. Rögzítse a láncvezetőt egy satuba, és minden alkalommal, amikor egy fogat csiszol, aktiválja a láncféket.

Lánccsiszoláshoz használjon a lánc gyártója által előírt átmérőjű körreszelőt.

Keresse meg a legrövidebb vagy leginkább sérült fogat. Ez referenciaként fog szolgálni, amely szerint az összes többi fogat köszörüli. A reszelőt úgy helyezze el, hogy a fog 25-30°-os szöget zárjon be, a láncvezetővel a reszelőnek általában 90°-os szöget kell bezárnia (lánc típusától függően). Köszörüléskor a reszelőnek körülbelül 1/4-ig kell kinyúlnia a fog felett.

Reszeljen úgy, hogy a reszelőt elhúzza magától, miközben a reszelőt a fogát széle felé tolja. Ha lefelé köszörülne a láncba, csak mélyítené a fog alatti hornyot, a penge tompa maradna.

A legrövidebb fog élezése után mérje meg a hosszát tolómérővel. Ezután az összes többi fogat ugyanolyan hosszúra köszörüljük.

Ha a láncot szabályosan és helyesen, enyhe tompasággal élezzük, elegendő minden egyes fogat két-három reszelőmozdulattal élezni.

A határoló fog beállítása

Ahogy fentebb kifejtettük, az ütközőfog határozza meg, hogy a lánc milyen mélyen fog vágni. Ahogy reszeljük a metszőfogakat, a magasságuk is csökken. Tehát ha csak a vágófogakat köszörülné, egy idő után a lánc csak a határoló fogakon csúszna be az anyagba. Ezért szükséges a tolómérő használata és a határoló fogak csökkentése lapos reszelővel.

A reszelő helyes vezetésével az élezőkészletben is segítséget nyújthat, amely körreszelőket, szögvezetőket, mélységütközőket a reszelő vezetéséhez és lapos reszelőt tartalmaz az ütközőfogak csiszolásához.

Kapcsolódó kategóriák:

 

Láncfűrészek                                               Láncreszelők

 

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…