Hogyan kerüljük el a kandallóüveg kormozódását?

29. 09. 2021

Hogyan kerüljük el a kandallóüveg kormozódását?

A kandallókat és kandallóbetétes kályhákat az utóbbi években rendkívüli érdeklődés övezi. Otthonaink praktikus és formatervezett kiegészítőivé váltak. A téli hónapokban a lángok látványa és a ropogó tűz meghittséget sugároz. Ezt a hangulatot gyakran megzavarja a kandalló elkormozódott üvegablaka. Hogyan kerülhető el a kormos üvegablak?

Fontos, hogy megfelelően tároljuk a tűzifát!

Akár önmaga készíti elő a tűzifát, akár előre felaprított tűzifát vásárol, ha elég figyelmet szentel a tárolásnak, megkímélheti magát a felesleges munkától és kidobott pénztől. Talán nem meglepő, hogy a nedves fa rosszabbul ég, hiszen az energia többsége a fa kiszárítására fogy el. Ezért kevésbé fűt, és az égéskor is több füstöt, kormot és kátrányt termel. Ideális esetben a legjobb egy fás kamra építése vagy beszerzése, ahol a fa alulról szigetelt a talajnedvességtől és fentről is védett az esővel szemben. A jó tároláshoz azonban nincs szükség fáskamrára.

Alapvető feltétel, hogy a fa soha ne legyen szabadon a talajon. A fa alá használhatók például régi raklapok. A raklapokon lévő fa ugyanis nem érintkezik közvetlenül a talajjal, és biztosítja az alsó szellőzést. A fa berakható a fal mentén az eresz alá, hogy legalább részlegesen védett legyen az esőtől. Ideális esetben a naposabb oldal a legmegfelelőbb. De ebben az esetben is ajánlott egy száraz aljzat kialakítása, amelyen a tűzifa tárolása történik. Ha hosszú ideig tárolja közvetlenül a talajon a tűzifát, átnedvesedhet és bepenészedhet.

Semmiképp se takarja le a száradó fát ponyvával!

Nem olyan nagy tragédia, ha a fa megázik. Az eső nagy része ugyanis lefolyik a rönkökön, és csak a felülete lesz nedves, amely gyorsan megszárad. A lefedetlen és szellőztetett tűzifából sokkal könnyebben párolog el a nedvesség, vagyis az a víz, ami a nyers fában még élő fa korából benne maradt. A letárolt tűzifa hosszú hónapokig szárad, és a ponyva alatt ez a nedvesség nem tud jól elpárologni, emiatt a száradási idő is meghosszabbodik. Ezen felül a ponyva alatti tűzifa is penészedhet.

Ha úgy dönt, hogy fáskamrát épít, ismét érvényes, hogy a tűzifa tárolás alapjául legalább 15-20 cm magas rostély szolgáljon. A fáskamra ne legyen teljesen zárt, hiszen a tűzifának szellőznie kell a száradáshoz. Ahogy már említettük, még mindig jobb, ha a fa csak megázik egy kicsit, mintha tartósan rosszul szellőző vagy nedves helyiségben volna.

A legrosszabb módja a tárolásnak határozottan a nedves pince vagy a zárt kamra és a nedves talaj. A penésszel és gombával teli tűzifával nem sok meleget csinál.

Mikor száradt ki a tűzifa?

Nem minden fafaj szárad egyformán. A mi vidékünkön a tüzeléshez leginkább fenyőt használnak, mivel a kártevők és a viharok miatt túlkínálat van, vagyis olcsó. A fenyő, a nyár, a nyír, az erdeifenyő és más hasonló fafajok a puhafa félékhez tartoznak, ezért rendszerint 1 éves a száradási idejük. A keményebb fák, például a gyümölcsfák, a bükk, a tölgy számára legalább kétéves száradási idő ajánlott.

Melyik fa a legjobb a tüzelésre?

Általánosan érvényes, hogy a kemény fának nagyobb a fűtőértéke, és tovább ég, emiatt drágább is. Számolni kell azzal, hogy gyakrabban kell a tüzet rakni, mintha keményfával tüzelne, ezért többet éget el, vagyis a megtakarítás már nem lesz annyira jelentős, mint amilyennek első látásra tűnik. A szurkos fafélék, például a vörösfenyő, nagyon kormoznak, ezért nem igazán alkalmasak üvegablakos kandallókba vagy kályhákba.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…