Hogyan kerüljük el a kandallóüveg kormozódását?

29. 09. 2021

Hogyan kerüljük el a kandallóüveg kormozódását?

A kandallókat és kandallóbetétes kályhákat az utóbbi években rendkívüli érdeklődés övezi. Otthonaink praktikus és formatervezett kiegészítőivé váltak. A téli hónapokban a lángok látványa és a ropogó tűz meghittséget sugároz. Ezt a hangulatot gyakran megzavarja a kandalló elkormozódott üvegablaka. Hogyan kerülhető el a kormos üvegablak?

Fontos, hogy megfelelően tároljuk a tűzifát!

Akár önmaga készíti elő a tűzifát, akár előre felaprított tűzifát vásárol, ha elég figyelmet szentel a tárolásnak, megkímélheti magát a felesleges munkától és kidobott pénztől. Talán nem meglepő, hogy a nedves fa rosszabbul ég, hiszen az energia többsége a fa kiszárítására fogy el. Ezért kevésbé fűt, és az égéskor is több füstöt, kormot és kátrányt termel. Ideális esetben a legjobb egy fás kamra építése vagy beszerzése, ahol a fa alulról szigetelt a talajnedvességtől és fentről is védett az esővel szemben. A jó tároláshoz azonban nincs szükség fáskamrára.

Alapvető feltétel, hogy a fa soha ne legyen szabadon a talajon. A fa alá használhatók például régi raklapok. A raklapokon lévő fa ugyanis nem érintkezik közvetlenül a talajjal, és biztosítja az alsó szellőzést. A fa berakható a fal mentén az eresz alá, hogy legalább részlegesen védett legyen az esőtől. Ideális esetben a naposabb oldal a legmegfelelőbb. De ebben az esetben is ajánlott egy száraz aljzat kialakítása, amelyen a tűzifa tárolása történik. Ha hosszú ideig tárolja közvetlenül a talajon a tűzifát, átnedvesedhet és bepenészedhet.

Semmiképp se takarja le a száradó fát ponyvával!

Nem olyan nagy tragédia, ha a fa megázik. Az eső nagy része ugyanis lefolyik a rönkökön, és csak a felülete lesz nedves, amely gyorsan megszárad. A lefedetlen és szellőztetett tűzifából sokkal könnyebben párolog el a nedvesség, vagyis az a víz, ami a nyers fában még élő fa korából benne maradt. A letárolt tűzifa hosszú hónapokig szárad, és a ponyva alatt ez a nedvesség nem tud jól elpárologni, emiatt a száradási idő is meghosszabbodik. Ezen felül a ponyva alatti tűzifa is penészedhet.

Ha úgy dönt, hogy fáskamrát épít, ismét érvényes, hogy a tűzifa tárolás alapjául legalább 15-20 cm magas rostély szolgáljon. A fáskamra ne legyen teljesen zárt, hiszen a tűzifának szellőznie kell a száradáshoz. Ahogy már említettük, még mindig jobb, ha a fa csak megázik egy kicsit, mintha tartósan rosszul szellőző vagy nedves helyiségben volna.

A legrosszabb módja a tárolásnak határozottan a nedves pince vagy a zárt kamra és a nedves talaj. A penésszel és gombával teli tűzifával nem sok meleget csinál.

Mikor száradt ki a tűzifa?

Nem minden fafaj szárad egyformán. A mi vidékünkön a tüzeléshez leginkább fenyőt használnak, mivel a kártevők és a viharok miatt túlkínálat van, vagyis olcsó. A fenyő, a nyár, a nyír, az erdeifenyő és más hasonló fafajok a puhafa félékhez tartoznak, ezért rendszerint 1 éves a száradási idejük. A keményebb fák, például a gyümölcsfák, a bükk, a tölgy számára legalább kétéves száradási idő ajánlott.

Melyik fa a legjobb a tüzelésre?

Általánosan érvényes, hogy a kemény fának nagyobb a fűtőértéke, és tovább ég, emiatt drágább is. Számolni kell azzal, hogy gyakrabban kell a tüzet rakni, mintha keményfával tüzelne, ezért többet éget el, vagyis a megtakarítás már nem lesz annyira jelentős, mint amilyennek első látásra tűnik. A szurkos fafélék, például a vörösfenyő, nagyon kormoznak, ezért nem igazán alkalmasak üvegablakos kandallókba vagy kályhákba.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Készítse fel az e-kerékpárját a szezonra

Készítse fel az e-kerékpárját a szezonra

26. 04. 2022

Készítse fel az e-kerékpárt a szezonra! Köszöntse a szép időt egy e-kerékpár nyergéből. Ne felejtse el megfelelően…

Spóroljon az energiájával egy benzinmotoros önjáró fűnyíróval

Spóroljon az energiájával egy benzinmotoros önjáró fűnyíróval

11. 04. 2022

Takarítson meg energiát egy benzimotoros fűnyíróval. Volt már lehetősége önjáró benzines fűnyíróval lenyírni füvet,…