Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

23. 05. 2023

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

A medencevíz tisztán tartásához nélkülözhetetlen a megfelelő vízforgató és a medence vegyszerek használata. A vegyszerek célja elsősorban az algák és más mikroorganizmusok szaporodásának megakadályozása. Azt a szennyeződést, ami táptalajként szolgálna ezen organizmusok számára, a vízforgató távolítja el a vízből.

A vízforgató hatékonysága nagyban függ a teljesítményétől. Nem elég megvenni a legolcsóbb típust, csatlakoztatni a medencéhez, és azt remélni, hogy minden tökéletesen fog működni. A szél port és pollent juttat a medencébe, és közvetlenül a testünkről is szennyeződés kerül a vízbe. Ha ez a szennyeződés túl sokáig marad a medencében, gyorsan beindulnak a bomlási folyamatok, ami zavaros és büdös vizet fog eredményezni, amelyen már semmiféle vegyszer nem segít.

A vízforgatónak ezért legalább 5-6 óránként át kell szűrnie a medencében lévő vizet. Egy nagyobb medence esetében, egy kisebb teljesítményű vízforgató nem lenne elég hatékony, és így megemelkednének a vegyszerekre fordított költségek.

A szükséges teljesítményt nagyon egyszerű kiszámolni. A medencében lévő víz térfogatát elosztjuk öttel, és kapunk egy számot, amely megegyezik azzal a vízmennyiséggel, amelyet a vízforgatónak egy óra alatt kell átszűrnie

Ebből jól látszik, hogy a kisméretű, legfeljebb 5m3 térfogatú föld feletti medencékhez még egy papírszűrős vízforgató is elegendő. Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek a vízforgatók kevésbé hatékonyak, mint a homokszűrős vízforgatók, ráadásul, ha elhanyagoljuk a medencét és túlzottan szennyezett lesz benne a víz, akkor a papírszűrős vízforgató haszontalanná válik.

A homokszűrős vízforgatóknak rengeteg előnyük van a papírszűrős vízforgatókkal szemben. Ilyenek például a nagyobb hatékonyság és a választható szűrő töltet. A legelterjedtebb szűrő töltet a kvarchomok, de olyan alternatívák is megtalálhatók a piacon, mint a zeolit, zöldüveg stb.

Ha a vízforgató többutas szeleppel van felszerelve, akkor könnyedén tisztítható. A szelep átkapcsolásával egyszerűen megváltoztatja a víz áramlási irányát a szűrőn keresztül, és a felfogott szennyeződés kimosódik a vízforgatóból.

Érdemes lehet megemlíteni, hogy teljesítményüknek köszönhetően a legtöbb homokszűrős vízforgatóhoz csatlakoztatható egy medenceporszívó, amellyel könnyedén kitisztíthatja a medence fenekét.

Mire érdemes még odafigyelni

A vízforgató kiválasztásakor azt is figyelembe kell venni, hogy minél hosszabb a medencetömlő, annál nagyobb lesz az ellenállás a vízáramlással szemben. Ugyan így fog növekedni az ellenállás, ha valamilyen kiegészítőt csatlakoztatunk a tömlőhöz (pl. napkollektort), vagy ha kisebb átmérőjű tömlőt használunk. Ezt az ellenállást minden esetben a vízforgató szivattyújának kell leküzdenie. Ezért érdemes nagyobb átmérőjű tömlőt vásárolni, vagy nagyobb teljesítményű vízforgatót, különben az ezeken az eszközön megspórolt pénzünket, valószínűleg már az első szezonban medence vegyszerekre fogjuk költeni.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…