Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

23. 05. 2023

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

A medencevíz tisztán tartásához nélkülözhetetlen a megfelelő vízforgató és a medence vegyszerek használata. A vegyszerek célja elsősorban az algák és más mikroorganizmusok szaporodásának megakadályozása. Azt a szennyeződést, ami táptalajként szolgálna ezen organizmusok számára, a vízforgató távolítja el a vízből.

A vízforgató hatékonysága nagyban függ a teljesítményétől. Nem elég megvenni a legolcsóbb típust, csatlakoztatni a medencéhez, és azt remélni, hogy minden tökéletesen fog működni. A szél port és pollent juttat a medencébe, és közvetlenül a testünkről is szennyeződés kerül a vízbe. Ha ez a szennyeződés túl sokáig marad a medencében, gyorsan beindulnak a bomlási folyamatok, ami zavaros és büdös vizet fog eredményezni, amelyen már semmiféle vegyszer nem segít.

A vízforgatónak ezért legalább 5-6 óránként át kell szűrnie a medencében lévő vizet. Egy nagyobb medence esetében, egy kisebb teljesítményű vízforgató nem lenne elég hatékony, és így megemelkednének a vegyszerekre fordított költségek.

A szükséges teljesítményt nagyon egyszerű kiszámolni. A medencében lévő víz térfogatát elosztjuk öttel, és kapunk egy számot, amely megegyezik azzal a vízmennyiséggel, amelyet a vízforgatónak egy óra alatt kell átszűrnie

Ebből jól látszik, hogy a kisméretű, legfeljebb 5m3 térfogatú föld feletti medencékhez még egy papírszűrős vízforgató is elegendő. Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek a vízforgatók kevésbé hatékonyak, mint a homokszűrős vízforgatók, ráadásul, ha elhanyagoljuk a medencét és túlzottan szennyezett lesz benne a víz, akkor a papírszűrős vízforgató haszontalanná válik.

A homokszűrős vízforgatóknak rengeteg előnyük van a papírszűrős vízforgatókkal szemben. Ilyenek például a nagyobb hatékonyság és a választható szűrő töltet. A legelterjedtebb szűrő töltet a kvarchomok, de olyan alternatívák is megtalálhatók a piacon, mint a zeolit, zöldüveg stb.

Ha a vízforgató többutas szeleppel van felszerelve, akkor könnyedén tisztítható. A szelep átkapcsolásával egyszerűen megváltoztatja a víz áramlási irányát a szűrőn keresztül, és a felfogott szennyeződés kimosódik a vízforgatóból.

Érdemes lehet megemlíteni, hogy teljesítményüknek köszönhetően a legtöbb homokszűrős vízforgatóhoz csatlakoztatható egy medenceporszívó, amellyel könnyedén kitisztíthatja a medence fenekét.

Mire érdemes még odafigyelni

A vízforgató kiválasztásakor azt is figyelembe kell venni, hogy minél hosszabb a medencetömlő, annál nagyobb lesz az ellenállás a vízáramlással szemben. Ugyan így fog növekedni az ellenállás, ha valamilyen kiegészítőt csatlakoztatunk a tömlőhöz (pl. napkollektort), vagy ha kisebb átmérőjű tömlőt használunk. Ezt az ellenállást minden esetben a vízforgató szivattyújának kell leküzdenie. Ezért érdemes nagyobb átmérőjű tömlőt vásárolni, vagy nagyobb teljesítményű vízforgatót, különben az ezeken az eszközön megspórolt pénzünket, valószínűleg már az első szezonban medence vegyszerekre fogjuk költeni.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

29. 09. 2023

Az ősz egy elbűvölő évszak, amikor a fák és a bokrok levelei gyönyörű színekben pompáznak. A tél felé közeledve a…

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…