Hogyan válasszunk rönkhasítót?

08. 09. 2021

Hogyan válasszunk rönkhasítót?

A fejszés rönkhasítás a mai napig sokaknak okoz örömet. A rönkhasító viszont számos előnnyel jár. Könnyen kezelhető, nem megterhelő a vele végzett munka, képes a nagy rönkök felapítására is, amit kézzel csak bonyolult ékezéssel lehetne, és a rönkhasítóval végzett munka sokkal biztonságosabb.

Napjainkban sokféle hajtású rönkhasító kapható. A professzionális nagy méretű rönkhasítókat a traktor hidraulikája hajtja. A kiskertjeinkben leggyakrabban elektromos vagy benzinmotoros rönkhasítókkal találkozhatunk.

Felosztható továbbá hasítóra a hasítani kívánt rönk szerint függőleges és horizontális rönkhasítóra.

A horizontális rönkhasító a rönköt az ékkel szemben tolja, ami azután felhasítja. Előnye, hogy a hasított fát nem kell magasba emelni, ugyanakkor a földre hajolva működtethető, ami a hosszabb munkánál megterhelő lehet. Bizonyos horizontális rönkhasítók ezért magasabb lábakkal és kerekekkel vannak felszerelve, hogy kényelmesebben kezelhetők legyenek. A kényelmes kezelésért cserébe a rönkért a földre kell lehajolnia. A rönkhasító ezen típusa akkor megfelelő, ha olykor a kandallóban vagy a kályhában szeretne tüzelni.

A vertikális rönkhasítók feloszthatók a szerkezetük és a teljesítményük szerint. Az ék felülről lefelé halad egy asztallal vagy alapzattal szemben. A gép fel van szerelve asztallal, amellyel szemben a hasító ék halad. Ez a típus alkalmas a kandallóba és a kályhába hasított fának. Előnyük, hogy gyakran állítható ütközővel vannak felszerelve. Ez teszi lehetővé a magasság beállítását, ahová az éknek a rönk felhasítása után vissza kell térnie. Ha kisebb rönkök hasítását tervezi, nem kell megvárnia, amíg az ék leérkezik a legmagasabb pozícióból, és a munka után visszatér oda. Az ütközővel beállítható az ék mozgása a kívánt rönkhosszra, és a munka sokkal gyorsabb.

A függőleges rönkhasító alapzattal a talajon elbánik a vastagabb és a max. 105 cm hosszú rönkökkel is. Ez a kandallókba és kályhákba való tűzifa előkészítéséhez jó.

A rönkhasító kiválasztásakor vegye figyelembe a kifejtett erőt is. A 25 cm átmérőjű és 40 cm hosszú puha fenyő rönkökhöz elég a 4 tonnás nyomású rönkhasító. Ha keményebb fájú rönkök hasítása a cél, például bükkfa, akkor válassza a 7 és annál több tonnás nyomású rönkhasítót. A nagyobb hasítónyomással már használható az úgynevezett kereszték, ami a rönköt négy hasábra hasítja.

De mi a helyzet a biztonsággal?

  • Bár a rönkhasítók kétkezes indításúak, vagyis mindkét kézzel két különálló nyomógombot kell benyomnia, mégis be kell tartania a gyártói utasításokat.
  • A rönkhasítóval végzett munka során nem tartózkodhat a közelében olyan személy, különösen gyerekek, akik sérülhetnének.
  • A rönkhasításkor forgácsok repülhetnek szét, ezért szükséges a minőségi munkaruha, munkacipő, de legalábbis a védőszemüveg. A nagy gépeknél jobb, ha védőpajzsos sisakot használ. A védőkesztyű pedig természetes dolog.
  • A munka során folyamatosan figyelje a gépet és a különösen a hasítandó rönköt.
  • Ha a rönk bárhogyan meghajlik, azonnal szakítsa meg a munkát, és módosítson a helyzetén, egyébként rugalmassá válik, és kirepülhet a gépből, amivel sérülést okozhat.
  • A rönkhasítót helyezze szilárd és egyenes alapra, hogy ne forduljon fel.
  • A munka előtt olvassa el a használati utasítást, különösen a gép biztonságos használatának feltételeit.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

29. 09. 2023

Az ősz egy elbűvölő évszak, amikor a fák és a bokrok levelei gyönyörű színekben pompáznak. A tél felé közeledve a…

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…