Hogyan válasszunk rönkhasítót?

08. 09. 2021

Hogyan válasszunk rönkhasítót?

A fejszés rönkhasítás a mai napig sokaknak okoz örömet. A rönkhasító viszont számos előnnyel jár. Könnyen kezelhető, nem megterhelő a vele végzett munka, képes a nagy rönkök felapítására is, amit kézzel csak bonyolult ékezéssel lehetne, és a rönkhasítóval végzett munka sokkal biztonságosabb.

Napjainkban sokféle hajtású rönkhasító kapható. A professzionális nagy méretű rönkhasítókat a traktor hidraulikája hajtja. A kiskertjeinkben leggyakrabban elektromos vagy benzinmotoros rönkhasítókkal találkozhatunk.

Felosztható továbbá hasítóra a hasítani kívánt rönk szerint függőleges és horizontális rönkhasítóra.

A horizontális rönkhasító a rönköt az ékkel szemben tolja, ami azután felhasítja. Előnye, hogy a hasított fát nem kell magasba emelni, ugyanakkor a földre hajolva működtethető, ami a hosszabb munkánál megterhelő lehet. Bizonyos horizontális rönkhasítók ezért magasabb lábakkal és kerekekkel vannak felszerelve, hogy kényelmesebben kezelhetők legyenek. A kényelmes kezelésért cserébe a rönkért a földre kell lehajolnia. A rönkhasító ezen típusa akkor megfelelő, ha olykor a kandallóban vagy a kályhában szeretne tüzelni.

A vertikális rönkhasítók feloszthatók a szerkezetük és a teljesítményük szerint. Az ék felülről lefelé halad egy asztallal vagy alapzattal szemben. A gép fel van szerelve asztallal, amellyel szemben a hasító ék halad. Ez a típus alkalmas a kandallóba és a kályhába hasított fának. Előnyük, hogy gyakran állítható ütközővel vannak felszerelve. Ez teszi lehetővé a magasság beállítását, ahová az éknek a rönk felhasítása után vissza kell térnie. Ha kisebb rönkök hasítását tervezi, nem kell megvárnia, amíg az ék leérkezik a legmagasabb pozícióból, és a munka után visszatér oda. Az ütközővel beállítható az ék mozgása a kívánt rönkhosszra, és a munka sokkal gyorsabb.

A függőleges rönkhasító alapzattal a talajon elbánik a vastagabb és a max. 105 cm hosszú rönkökkel is. Ez a kandallókba és kályhákba való tűzifa előkészítéséhez jó.

A rönkhasító kiválasztásakor vegye figyelembe a kifejtett erőt is. A 25 cm átmérőjű és 40 cm hosszú puha fenyő rönkökhöz elég a 4 tonnás nyomású rönkhasító. Ha keményebb fájú rönkök hasítása a cél, például bükkfa, akkor válassza a 7 és annál több tonnás nyomású rönkhasítót. A nagyobb hasítónyomással már használható az úgynevezett kereszték, ami a rönköt négy hasábra hasítja.

De mi a helyzet a biztonsággal?

  • Bár a rönkhasítók kétkezes indításúak, vagyis mindkét kézzel két különálló nyomógombot kell benyomnia, mégis be kell tartania a gyártói utasításokat.
  • A rönkhasítóval végzett munka során nem tartózkodhat a közelében olyan személy, különösen gyerekek, akik sérülhetnének.
  • A rönkhasításkor forgácsok repülhetnek szét, ezért szükséges a minőségi munkaruha, munkacipő, de legalábbis a védőszemüveg. A nagy gépeknél jobb, ha védőpajzsos sisakot használ. A védőkesztyű pedig természetes dolog.
  • A munka során folyamatosan figyelje a gépet és a különösen a hasítandó rönköt.
  • Ha a rönk bárhogyan meghajlik, azonnal szakítsa meg a munkát, és módosítson a helyzetén, egyébként rugalmassá válik, és kirepülhet a gépből, amivel sérülést okozhat.
  • A rönkhasítót helyezze szilárd és egyenes alapra, hogy ne forduljon fel.
  • A munka előtt olvassa el a használati utasítást, különösen a gép biztonságos használatának feltételeit.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

Hogyan készítsük elő egy talaj feletti medence alapját

24. 05. 2023

Ha talaj feletti medencét szeretne felállítani a kertjében, figyelembe kell vennie néhány alapvető dolgot. A medence…

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforgatót

23. 05. 2023

A medencevíz tisztán tartásához nélkülözhetetlen a megfelelő vízforgató és a medence vegyszerek használata. A…

Néhány érdekesség az elektromos robogókról

Néhány érdekesség az elektromos robogókról

11. 05. 2023

Gondolkodott már valaha azon, hogy miért csak az elmúlt néhány évben lettek felkapottak az elektromos robogók, miközben…

Amit a medencehasználatról érdemes tudni

Amit a medencehasználatról érdemes tudni

10. 05. 2023

Itt a május, nemsokára beköszönt hozzánk a nyár, és a kertekben a medencék kerülnek a figyelem középpontjába. Ha idén…