Honnan tudhatod, hogy a fa elég száraz a fűtéshez?

19. 09. 2022

Honnan tudhatod, hogy a fa elég száraz a fűtéshez?

Többször írtunk már arról, hogy vizes fával fűtve kidobja a pénzt a kéménybe. A nedves fa fűtőértéke több mint 50%-kal alacsonyabb, mint a száraz faé. Ez annak köszönhető, hogy az égetés során az energia egy részét a fában lévő víz elpárologtatására fordítják. Ugyanakkor az is igaz, hogy a száraz fa könnyebb, ezért 1 kg száraz fa több fa lesz, mint 1 kg nedves fa. Tehát tényleg olyan fontos, hogy száraz fával fűtsünk?

Igen, ez fontos. A nedves fa elégetésekor sokkal több korom és kátrány keletkezik, ami eltömíti a kályhát és kéményét. Próbálja meg elképzelni, hogy 1 kg frissen vágott fa legfeljebb 0,5 liter vizet tartalmaz. Mennyi energia kell ennyi víz elpárologtatásához?

A frissen kivágott fa ezért fafajtól függően akár 50% vizet is tartalmazhat. Fűtésre azonban optimális, ha a fa nedvességtartalma maximum 20-25%. Ugyanakkor nem teljesen alkalmas arra, hogy a fa teljesen száraz legyen, gyorsan megégne, mint a papír.

A fa száradási ideje elsősorban a keménységétől függ. A tölgy akár 4 évig, a bükk és a gyertyán körülbelül 2 évig, a nyír, hárs, nyár, luc vagy fenyő pedig egy év alatt kiszáradhat megfelelő tárolás esetén.

A száradási időt azonban a tárolási mód is befolyásolja. Valószínűleg senkit nem fog meglepni, hogy a méteres rönkök sokszor tovább bírják, mint a hasított fa. Ezért azonnal dolgozza fel a fát, miután elhozták Önnek. Ez azt jelenti, hogy a lehető leggyorsabban vágjuk, hasítsuk és tároljuk a tető alatt, ideális esetben egy fáskamrában, ahol a levegő átáramlik a fán. Nem szabad a földön feküdnie, hogy ne szívja magába a vizet és ne rothadjon. A nedves pincék szintén alkalmatlanok.

Ha még jobban fel szeretné gyorsítani a száradást, vásároljon fát késő télen vagy kora tavasszal. Ha egy fát télen kivágnak, akkor valamivel kevesebb vizet tartalmaz, mint a vegetációs időszakban kivágott fa. Ebben az időszakban sokszor még olcsóbb a fa, mint a nyár és ősz fordulóján, amikor a legtöbben elkezdenek készletezni a téli időszakra, így a fokozott érdeklődés miatt gyakran emelkednek az árak.

És honnan tudod, hogy a fa jól megszáradt-e?

A legegyszerűbb módja a nedvességmérő vásárlása. Még néhány ezer forintért is megveheti.

Súlyon mérni nehezebb. A fa megvásárlása után levágjuk és lemérünk egy referencia rönköt. Ha tudjuk, hogy kb.50% vizet tartalmazott, akkor a további mérés során könnyen kiszámolhatjuk, hogy mennyivel könnyebb és mennyi víz párolgott el már. Ha az első mérlegeléskor 1 kg volt, a következőnél pedig csak 0,7 kg, akkor feltételezhető, hogy már csak 20% vizet tartalmaz.

Ha sok éve fűt ugyanazzal a fával, akkor a rönk megérintésével megbecsülheti a nedvességszintet. Száraz fa szépen gyűrűzik.

Az utolsó módszer annak egyszerű becslése, hogy a fa alkalmas-e fűtésre. Egyszerűen zárja be a rönköt egy műanyag zacskóba a napra, és ha a zsák belseje este nem harmatos, a fa kellően száraz legyen.

Szerző: PST

Kapcsolódó kategóriák:

 

                             Balták                                 Rönkhasítók

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…