Honnan tudhatod, hogy a fa elég száraz a fűtéshez?

19. 09. 2022

Honnan tudhatod, hogy a fa elég száraz a fűtéshez?

Többször írtunk már arról, hogy vizes fával fűtve kidobja a pénzt a kéménybe. A nedves fa fűtőértéke több mint 50%-kal alacsonyabb, mint a száraz faé. Ez annak köszönhető, hogy az égetés során az energia egy részét a fában lévő víz elpárologtatására fordítják. Ugyanakkor az is igaz, hogy a száraz fa könnyebb, ezért 1 kg száraz fa több fa lesz, mint 1 kg nedves fa. Tehát tényleg olyan fontos, hogy száraz fával fűtsünk?

Igen, ez fontos. A nedves fa elégetésekor sokkal több korom és kátrány keletkezik, ami eltömíti a kályhát és kéményét. Próbálja meg elképzelni, hogy 1 kg frissen vágott fa legfeljebb 0,5 liter vizet tartalmaz. Mennyi energia kell ennyi víz elpárologtatásához?

A frissen kivágott fa ezért fafajtól függően akár 50% vizet is tartalmazhat. Fűtésre azonban optimális, ha a fa nedvességtartalma maximum 20-25%. Ugyanakkor nem teljesen alkalmas arra, hogy a fa teljesen száraz legyen, gyorsan megégne, mint a papír.

A fa száradási ideje elsősorban a keménységétől függ. A tölgy akár 4 évig, a bükk és a gyertyán körülbelül 2 évig, a nyír, hárs, nyár, luc vagy fenyő pedig egy év alatt kiszáradhat megfelelő tárolás esetén.

A száradási időt azonban a tárolási mód is befolyásolja. Valószínűleg senkit nem fog meglepni, hogy a méteres rönkök sokszor tovább bírják, mint a hasított fa. Ezért azonnal dolgozza fel a fát, miután elhozták Önnek. Ez azt jelenti, hogy a lehető leggyorsabban vágjuk, hasítsuk és tároljuk a tető alatt, ideális esetben egy fáskamrában, ahol a levegő átáramlik a fán. Nem szabad a földön feküdnie, hogy ne szívja magába a vizet és ne rothadjon. A nedves pincék szintén alkalmatlanok.

Ha még jobban fel szeretné gyorsítani a száradást, vásároljon fát késő télen vagy kora tavasszal. Ha egy fát télen kivágnak, akkor valamivel kevesebb vizet tartalmaz, mint a vegetációs időszakban kivágott fa. Ebben az időszakban sokszor még olcsóbb a fa, mint a nyár és ősz fordulóján, amikor a legtöbben elkezdenek készletezni a téli időszakra, így a fokozott érdeklődés miatt gyakran emelkednek az árak.

És honnan tudod, hogy a fa jól megszáradt-e?

A legegyszerűbb módja a nedvességmérő vásárlása. Még néhány ezer forintért is megveheti.

Súlyon mérni nehezebb. A fa megvásárlása után levágjuk és lemérünk egy referencia rönköt. Ha tudjuk, hogy kb.50% vizet tartalmazott, akkor a további mérés során könnyen kiszámolhatjuk, hogy mennyivel könnyebb és mennyi víz párolgott el már. Ha az első mérlegeléskor 1 kg volt, a következőnél pedig csak 0,7 kg, akkor feltételezhető, hogy már csak 20% vizet tartalmaz.

Ha sok éve fűt ugyanazzal a fával, akkor a rönk megérintésével megbecsülheti a nedvességszintet. Száraz fa szépen gyűrűzik.

Az utolsó módszer annak egyszerű becslése, hogy a fa alkalmas-e fűtésre. Egyszerűen zárja be a rönköt egy műanyag zacskóba a napra, és ha a zsák belseje este nem harmatos, a fa kellően száraz legyen.

Szerző: PST

Kapcsolódó kategóriák:

 

                             Balták                                 Rönkhasítók

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Élvezze medencéje kényelmét gondtalanul!

Élvezze medencéje kényelmét gondtalanul!

19. 07. 2024

Azzal valószínűleg mindenki egyetért, hogy egy medence sokkal élvezhetőbbé teheti a forró nyári napokat. Felmerülhet…

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen? Terjeszthetnek betegségeket?

11. 07. 2024

Valószínűleg nem állítunk hazugságot, ha azt mondjuk, hogy a szúnyogok a legidegesítőbb élőlények hazánkban.…

Hogyan melegítsük fel a medence vizét hatékonyan?

Hogyan melegítsük fel a medence vizét hatékonyan?

26. 06. 2024

A medence vizének felmelegítése jelentősen meghosszabbíthatja a fürdő szezont. A megfelelő vízhőmérséklet sokkal…

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…