Miért bízza szakemberre a kályha bekötését?

03. 11. 2022

Miért bízza szakemberre a kályha bekötését?

A kályha csatlakoztatása a kéményhez egyszerűnek tűnhet. Az ember azt mondaná, elég, ha megvásárolja a kívánt hosszúságú füstcsöveket, és elhelyezi a kályha és a kémény közé. Sajnos ez nem így van, és ha rosszul csatlakoztatja a tűzhelyét, nagy problémákat okozhat.

Figyelembe véve az emelkedő energiaárakat, egyértelmű, hogy sokan visszatérnek a klasszikus kályhákhoz.

Az új kályhák bekötését mindig előzze meg a kémény felújítása. Ha csak egy régi kályhát cserél ki azonos paraméterű újra, és a csere során elhanyagolja az ellenőrzést, a rendszeres kötelező ellenőrzések és tisztítások betartása mellett, ez nem jelenthet gondot. Ha azonban más típusú, eltérő műszaki paraméterekkel rendelkező kályhát csatlakoztatunk, vagy akár egy évek óta nem használt kéményre is új kályhát kötünk, nem biztos, hogy megéri megkockáztatni, hogy elhanyagoljuk az ellenőrzést.

A kéménynek és a kályhának – laikus kifejezéssel – kompatibilisnek kell lennie. A kémény hosszának és belső átmérőjének meg kell felelnie a kályha teljesítményének. Ha a kémény huzata alacsony, akkor rossz az égés, a kályha nem melegszik fel eléggé, füstölni fog, a kémény és a kályha túlzottan eltömődik. Ha viszont túl nagy a huzat, akkor megnő az fűtőanyag fogyasztás, és a magas hőmérséklet a kályha maradandó károsodásához vezet.

A füstcsövek hosszát és átmérőjét sem lehet félvállról venni. Az égéstermék elvezető átmérőjének meg kell egyeznie a kályhán lévő nyílás átmérőjével, szűkítéssel szűkíteni nem lehet, hogy a kémény szűkebb nyílásába illeszkedjen. A kéménynyílást egyszerűen nagyítani sem lehet, azt mindig szakembernek kell elvégeznie. A kémény bejárati nyílásának meg kell felelnie a paramétereinek. Emellett az átalakítást úgy kell elvégezni, hogy minden jól tömítsen, és füstgázok ne kerülhessenek a helyiségbe.

Egy másik meglehetősen gyakori probléma, hogy a kályha optimális teljesítményét elfelejtik. Ha a kályha szükségtelenül nagy teljesítményű, akkor túlmelegíti a helyiséget. Ez károkat okozhat a padlón, a vakolatban és a környező bútorokban. Egy ilyen kályha megfullad, az égés nem lesz optimális, a kályha, a kémény és a kémény túlzottan eltömődik.

Ha viszont a kályha teljesítménye alulméretezett, akkor az optimális teljesítmény fölé melegíti. Nem csak, hogy gyakorlatilag folyamatosan kell tölteni, viszonylag gyorsan átégeted a füstcsövet és hamarosan maga a kályha tönkremenetele következik.

Röviden: a kályhának és a kéménynek meg kell felelnie a fűtött tér követelményeinek.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

29. 09. 2023

Az ősz egy elbűvölő évszak, amikor a fák és a bokrok levelei gyönyörű színekben pompáznak. A tél felé közeledve a…

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

17. 08. 2023

Valószínűleg a háztartások nagyrésze rendelkezik legalább egy locsolótömlővel, főleg, ha kertes házakról van szó. A…