Miért fontos a gyep szellőztetése?

27. 09. 2022

Miért fontos a gyep szellőztetése?

A minőségi pázsit sok törődést igényel. Nem elég a rendszeres nyírni, a száraz időszakban az öntözés, a trágyázás és az ásványi tápanyag-utánpótlás, de fontos a szikesítés is. És most jó idő van az őszi szellőztetésre. Tavaszig ne végezzen további gyepszellőztetést.

Mi is pontosan az a gyepszellőztetés?

A pázsit függőleges vágása valóban a vertikálisan történik. De akármilyen drasztikusan is hangzik, segít a gyepen.

Az év során a pázsit elég sok terhet kap. A pázsit alatti talajon filc képződik a levágott fű és a gyom maradványaiból. Különféle gyomok és moha nőnek benne, a föld felső részét megfojtja, ahogy a gyepen járunk. Ezen a filccel megfojtott bőrön keresztül a víz nem hatol be a talajba, és az oxigén nem jut el a talajba. A nyírópengék feltörik ezt a kérget, átvágják a mohát és a gyomokat, és egyúttal átvágják a gyep fiatal hajtásait. Ez ösztönzi növekedését. Ekkor a víz és az oxigén könnyebben eljut a talajba. A gyep szellőztetés után úgy néz ki, mint egy csata után, de nagyon gyorsan helyreáll és megerősödik.

A gyepszellőztetést ideális esetben két irányban végezzük. Először az egész kertet csíkokban az egyik irányba, majd keresztben a másik irányba. Azonban fontos, hogy az eső után ne legyen túl nedves a pázsit, mert a kések kiáshatják azt. Ugyanakkor nem szabad teljesen száraznak lennie. Úgy állítsa be a gyepszellőztetőt, hogy a pengék legfeljebb 2-3 mm mélységig vágják át a talajt.

TIPP:

Ha azonban a pázsit nagyon elhanyagolt, akkor annyi hulladék keletkezhet, hogy gyakorlatilag folyamatosan kell ürítenie a gyűjtőt. Ennek az az oka, hogy a kitermelt hulladékot a súrolólapátok felbolyhosítják, így a gyűjtő gyorsan megtelik. Ilyenkor egyszerűbb, ha nem gyűjtjük össze a hulladékot a kosarába, és a szellőztetés után egy klasszikus kaszával gyűjtsük össze. A kasza pengéje elvágja a levágott réteget és a kosárba lényegesen több anyag fér bele .

A gyepszellőztetés után kihasználhatja a talaj lazaságát, ami ideális nyírásra, trágyázásra és fűmag vetésére. A homokfúvás javítja a talaj áteresztőképességét, de szükséges kb.0,5-2 mm szemcsenagyságú éles szélű kvarchomok használata. Az egyenletes homokfúváshoz használhat például egy sprinkler targoncát.

Ősszel kizárólag magasabb kálium-, foszfortartalmú, és minimális vagy egyáltalán nem nitrogéntartalmú őszi műtrágyákat használjon. Az ilyen műtrágya nem segíti elő a növekedést.

Töltse ki a száraz területeket kiváló minőségű vetőmaggal vagy fűvel. Előtte enyhén lazítsa meg a talajt, hogy a magvakat a felszín alá kb.1 cm-rel be lehessen építeni.

 

Szerző: PST

 

Kapcsolódó kategáriák:

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

A benzines fűnyírók téliesítése 7 lépésben

18. 10. 2023

A szép és egészséges gyep fenntartása érdekében elengedhetetlen annak rendszeres karbantartása. A karbantartásban…

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

Miért fontos a lehullott levelek eltakarítása?

29. 09. 2023

Az ősz egy elbűvölő évszak, amikor a fák és a bokrok levelei gyönyörű színekben pompáznak. A tél felé közeledve a…

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…