Miért fontos a gyep szellőztetése?

27. 09. 2022

Miért fontos a gyep szellőztetése?

A minőségi pázsit sok törődést igényel. Nem elég a rendszeres nyírni, a száraz időszakban az öntözés, a trágyázás és az ásványi tápanyag-utánpótlás, de fontos a szikesítés is. És most jó idő van az őszi szellőztetésre. Tavaszig ne végezzen további gyepszellőztetést.

Mi is pontosan az a gyepszellőztetés?

A pázsit függőleges vágása valóban a vertikálisan történik. De akármilyen drasztikusan is hangzik, segít a gyepen.

Az év során a pázsit elég sok terhet kap. A pázsit alatti talajon filc képződik a levágott fű és a gyom maradványaiból. Különféle gyomok és moha nőnek benne, a föld felső részét megfojtja, ahogy a gyepen járunk. Ezen a filccel megfojtott bőrön keresztül a víz nem hatol be a talajba, és az oxigén nem jut el a talajba. A nyírópengék feltörik ezt a kérget, átvágják a mohát és a gyomokat, és egyúttal átvágják a gyep fiatal hajtásait. Ez ösztönzi növekedését. Ekkor a víz és az oxigén könnyebben eljut a talajba. A gyep szellőztetés után úgy néz ki, mint egy csata után, de nagyon gyorsan helyreáll és megerősödik.

A gyepszellőztetést ideális esetben két irányban végezzük. Először az egész kertet csíkokban az egyik irányba, majd keresztben a másik irányba. Azonban fontos, hogy az eső után ne legyen túl nedves a pázsit, mert a kések kiáshatják azt. Ugyanakkor nem szabad teljesen száraznak lennie. Úgy állítsa be a gyepszellőztetőt, hogy a pengék legfeljebb 2-3 mm mélységig vágják át a talajt.

TIPP:

Ha azonban a pázsit nagyon elhanyagolt, akkor annyi hulladék keletkezhet, hogy gyakorlatilag folyamatosan kell ürítenie a gyűjtőt. Ennek az az oka, hogy a kitermelt hulladékot a súrolólapátok felbolyhosítják, így a gyűjtő gyorsan megtelik. Ilyenkor egyszerűbb, ha nem gyűjtjük össze a hulladékot a kosarába, és a szellőztetés után egy klasszikus kaszával gyűjtsük össze. A kasza pengéje elvágja a levágott réteget és a kosárba lényegesen több anyag fér bele .

A gyepszellőztetés után kihasználhatja a talaj lazaságát, ami ideális nyírásra, trágyázásra és fűmag vetésére. A homokfúvás javítja a talaj áteresztőképességét, de szükséges kb.0,5-2 mm szemcsenagyságú éles szélű kvarchomok használata. Az egyenletes homokfúváshoz használhat például egy sprinkler targoncát.

Ősszel kizárólag magasabb kálium-, foszfortartalmú, és minimális vagy egyáltalán nem nitrogéntartalmú őszi műtrágyákat használjon. Az ilyen műtrágya nem segíti elő a növekedést.

Töltse ki a száraz területeket kiváló minőségű vetőmaggal vagy fűvel. Előtte enyhén lazítsa meg a talajt, hogy a magvakat a felszín alá kb.1 cm-rel be lehessen építeni.

 

Szerző: PST

 

Kapcsolódó kategáriák:

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…