Miért olyan népszerűek az elektromos robogók?

17. 09. 2021

Miért olyan népszerűek az elektromos robogók?

Az első robogó minden bizonnyal Olaszországban született, ahol később a tömeggyártása is beindult. A kezdetektől a robogó alapötlete az volt, hogy olcsó, megbízható szállítóeszköz legyen rövid távolságra, alacsony fenntartási költségekkel.

A robogó ezért gyorsan közkedveltté vált a túlzsúfolt városokban, ahol könnyen megkerülhették vele a dugóban araszoló autókat. Hamar megkedvelték vidéken is, olcsó és ügyes közlekedési eszközként, amellyel például be lehetett vásárolni a szomszéd faluban, és beszerezhettek minden szükséges dolgot a környékről.  

Ahogyan a kerékpárosok körében a rollert értelmezték, úgy értelmezik a motorosok is a robogót. Valószínűleg innen ered az angol scooter (robogó) szó jelentése is.

Napjainkban már kaphatók nagy teljesítményű motorokkal szerelt robogók is, de hagyományos robogó megőrizte az eredeti célkitűzését: Olcsó szállítási eszköz néhány kilométer távolságra. Épp ebben áll az elektromos robogók elsődleges előnye, néhány tucat kilométeres hatótávolság egyetlen töltéssel.

Az elektromos robogó egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell benzinkútra járni vele, hogy üzemanyaggal töltse fel. Így különösen vidéken sok kilométert kell feleslegesen megtennie azért, hogy feltölthesse a benzintartályt. Az elektromos robogót eközben feltöltheti otthonról a csatlakozóból.

Nem feledkezhetünk meg az üzemanyag költségeiről sem az akkumulátor töltés költségeivel szemben. Míg a hagyományos benzinmotoros robogónál a megtett kilométerek költségeit több száz forintban számolgatja, addig az e-robogó feltöltési költségeinél elég az apró forintokban számolnia. Tulajdonképpen az e-robogó otthoni töltését az éves villanyszámla elszámolásban szinte észre sem veszi.

A benzinmotoros robogó ugyanakkor aránylag bonyolult karbantartást igényel, amire az e-robogónak nincs szüksége. Az elektromotornál nem kell olajat, levegőszűrőt, gyertyát cserélnie. Az e-robogón nincs variátor sem, amelynél a szíj kopik.  Ez jelentősen csökkenti az üzemi költségeket. Az e-robogó összeségében egyszerűbb szerkezetű, nem tartalmaz a belső égésű motorokhoz szükséges több száz alkatrészt, amelyek potenciális hibaforrások lehetnek. Ezért az elektromos robogó sokkal megbízhatóbb.

Az e-robogó nem zajos és nem árasztja el a környezetét károsanyagokkal.

Aki először ül e-robogóra, biztosan meglepi a hatalmas gyorsulása. A gázkar elforgatásával a robogó mintha kilőne.  A motoros berkekben talán így mondanák: „Az elektromos robogó a hagyományos robogóra jó hosszal ráver.”

HECHT EQUIS elektromos robogó - kiváló ár-érték arány

De hogy ne csak az előnyeit magasztaljuk, az e-robogónak vagy egy alapvető korlátja. Ez pedig az egy töltéssel megtehető hatótávolság, amely után több órát is tölteni kell. Ehhez viszont a tulajdonos könnyen hozzászokik, megtanul a hatótávval számolni, és eszerint tervezi az útvonalakat.

 

Jó szórakozást kívánunk.

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Barkácsolás a lakásban: Hogyan szereljünk fel egy kis műhelyt

Barkácsolás a lakásban: Hogyan szereljünk fel egy kis műhelyt

22. 03. 2023

Ha Ön is szeret barkácsolni, de sajnos korlátozott a férőhelye mert egy kisebb a lakásban éli mindennapjait, akkor se…

A tavasz már az ajtón kopogtat! Ön készen áll?

A tavasz már az ajtón kopogtat! Ön készen áll?

08. 03. 2023

A tavasz az az évszak, amikor a kertészek újra munkába állnak, és elkezdenek készülni az új szezonra. Íme néhány tipp a…

A láncfűrész története

A láncfűrész története

11. 01. 2023

Mi a különbség a professzionális és a hobbifűrész között? A hobbifűrészekről gyakran azt állítják, hogy gyengébb…

Védjük meg a pázsitot a kerti tipegők segítségével

Védjük meg a pázsitot a kerti tipegők segítségével

05. 01. 2023

Az ősz és a tél a legmegterhelőbb időszakok a pázsit számára. Hazánkban az utóbbi években a telek viszonylag melegek…