Rollerrel az iskolába

06. 09. 2022

Rollerrel az iskolába

Járhat-e egy gyerek elektromos rollerrel iskolába? Sokak számára ez nem teljesen világos, ezért megpróbáljuk megválaszolni ezt a kérdést.

A törvény szempontjából a roller kerékpárnak minősül. Ezért ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelnie, mint a hagyományos kerékpároknak, és ugyanazok az előírások vonatkoznak a robogóra, mint a kerékpárosokra:

  • Haladjon az út jobb oldalán, megfelelő biztonsági távolsággal...
  • Ha az úton kerékpársáv található, azt a  rolleres  köteles használni.
  • A rollerek csak  egymás mögött közlekedhetnek, egymás mellett nem.
  • Az autósok általában balra előzik meg a kerékpárosokat/ rollereseket.
  • A járdán csak 10 éven aluliak közlekedhetnek vele.
  • 18 éves korig külön jogszabályi előírás szerint engedélyezett típusú védősisak használatának, viselésének és fejre rögzítésének kötelezettsége.
  • 10 éven aluli személy 15 éven felüli személy felügyelete nélkül csak a kerékpárúton, a kerékpáros és gyalogos útvonalon, valamint annak teljes területén a lakóövezetben mozoghat.
  • A gyalogos övezetben csak abban az esetben szabad mozogni, ha a közlekedési tábla megengedi a kerékpárosok behajtását.
  • A „Kerékpárosok zónájában” a megengedett legnagyobb sebesség 30 km/h.
  • Ha tíz éven aluli személy mozog az úton, 15 éven felüli személy kíséretében kell, egyedül csak 10 éves kora után közlekedhet az úton.

Nem szabad azonban megfeledkezni a roller kötelező felszereléséről, mint például az első és hátsó fényvisszaverők, amelyek a ruházaton vagy a cipőn fényvisszaverő anyagokkal helyettesíthetők (a rollerek túlnyomó többségében nincs fényvisszaverő), első és hátsó lámpák a láthatóság csökkentése érdekében. , két független fék stb.

A fentiekből kitűnik, hogy 10 éven aluli gyermek 15 éven felüli személy felügyelete nélkül egyedül nem közlekedhet rollerrel.   18 év alatti gyermekeknek védősisakot kell viselniük.

És nem szabad elfelejteni, hogy a gyermeknek el kell sajátítania a KRESZ szabályait . Különösen a jobb sávban halad mindig a jobb oldalon, csak a bal sávot használhatja kanyarodáskor, körbeforduláskor vagy kanyarodáskor. Például, ha olyan kerékpárúton közlekedik, amely egy gyalogátkelőhelyhez kapcsolódik, akkor az átkelés előtt le kell szállnia. A járdán nem közlekedhet. Például a „Kerékpárosoknak behajtani tilos” tábla a rolleresekre és a kerékpárosokra is vonatkozik.

Ahhoz, hogy egy elektromos rollert kerékpárnak lehessen tekinteni, a maximális sebessége nem haladhatja meg a 25 km/h-t. És ha nem is annak tűnik, a 25 km/h igazi robbanás a rolleren. Egy kis tapasztalat kell ahhoz, hogy elsajátítsuk egy ilyen gép vezetését viszonylag kis kerekeken. Ezért alaposan fontolja meg, hogy a gyermek mennyire felelősségteljes és képes a roller biztonságos vezetésére.

Mielőtt egyedül küldené gyermekét rollerrel iskolába, többször végig kell mennie vele az útvonalon, például kerékpáron, és figyelmeztetnie kell a veszélyes helyekre. Ne hagyatkozzon rájuk, ha csak olyan mellékutcákban hajtanak keresztül, ahol nincs forgalom. Az a tény, hogy a mellékutcákban csak minimális számú autó közlekedik, csökkenti az óvatosságot. A rollereseket aztán könnyebben meglepi egy autó olyan helyeken, ahol nem szoktak hozzá, mint egy forgalmas főúton.

Szerző: PST

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

Miért fontos minőségi állateledelt vásárolni?

18. 03. 2024

A megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó minőségi és…

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

Miért nem működik a fűnyírónk úgy, mint újkorában?

15. 02. 2024

Lassan véget ér a tél és újra a fűnyíróktól lesznek hangosak a kertek. Míg egyesek számára a fűnyírás kikapcsolódást…

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

A 2024-es szezon már az ajtón kopogtat: itt az ideje a szerszámok és a kertigépek ellenőrzésének

08. 02. 2024

Még ha a februári hideg időjárás nem is jelzi, hogy hamarosan beköszönt a tavasz, valójában csak néhány hetünk maradt,…

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

Mikor és hol érdemes karácsonyfát vásárolni?

01. 12. 2023

Elérkezett a december és az advent már az ajtón kopogtat. A karácsonyi hangulatot remélhetőleg idén is a karácsonyi…