Rollerrel az iskolába

06. 09. 2022

Rollerrel az iskolába

Járhat-e egy gyerek elektromos rollerrel iskolába? Sokak számára ez nem teljesen világos, ezért megpróbáljuk megválaszolni ezt a kérdést.

A törvény szempontjából a roller kerékpárnak minősül. Ezért ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelnie, mint a hagyományos kerékpároknak, és ugyanazok az előírások vonatkoznak a robogóra, mint a kerékpárosokra:

  • Haladjon az út jobb oldalán, megfelelő biztonsági távolsággal...
  • Ha az úton kerékpársáv található, azt a  rolleres  köteles használni.
  • A rollerek csak  egymás mögött közlekedhetnek, egymás mellett nem.
  • Az autósok általában balra előzik meg a kerékpárosokat/ rollereseket.
  • A járdán csak 10 éven aluliak közlekedhetnek vele.
  • 18 éves korig külön jogszabályi előírás szerint engedélyezett típusú védősisak használatának, viselésének és fejre rögzítésének kötelezettsége.
  • 10 éven aluli személy 15 éven felüli személy felügyelete nélkül csak a kerékpárúton, a kerékpáros és gyalogos útvonalon, valamint annak teljes területén a lakóövezetben mozoghat.
  • A gyalogos övezetben csak abban az esetben szabad mozogni, ha a közlekedési tábla megengedi a kerékpárosok behajtását.
  • A „Kerékpárosok zónájában” a megengedett legnagyobb sebesség 30 km/h.
  • Ha tíz éven aluli személy mozog az úton, 15 éven felüli személy kíséretében kell, egyedül csak 10 éves kora után közlekedhet az úton.

Nem szabad azonban megfeledkezni a roller kötelező felszereléséről, mint például az első és hátsó fényvisszaverők, amelyek a ruházaton vagy a cipőn fényvisszaverő anyagokkal helyettesíthetők (a rollerek túlnyomó többségében nincs fényvisszaverő), első és hátsó lámpák a láthatóság csökkentése érdekében. , két független fék stb.

A fentiekből kitűnik, hogy 10 éven aluli gyermek 15 éven felüli személy felügyelete nélkül egyedül nem közlekedhet rollerrel.   18 év alatti gyermekeknek védősisakot kell viselniük.

És nem szabad elfelejteni, hogy a gyermeknek el kell sajátítania a KRESZ szabályait . Különösen a jobb sávban halad mindig a jobb oldalon, csak a bal sávot használhatja kanyarodáskor, körbeforduláskor vagy kanyarodáskor. Például, ha olyan kerékpárúton közlekedik, amely egy gyalogátkelőhelyhez kapcsolódik, akkor az átkelés előtt le kell szállnia. A járdán nem közlekedhet. Például a „Kerékpárosoknak behajtani tilos” tábla a rolleresekre és a kerékpárosokra is vonatkozik.

Ahhoz, hogy egy elektromos rollert kerékpárnak lehessen tekinteni, a maximális sebessége nem haladhatja meg a 25 km/h-t. És ha nem is annak tűnik, a 25 km/h igazi robbanás a rolleren. Egy kis tapasztalat kell ahhoz, hogy elsajátítsuk egy ilyen gép vezetését viszonylag kis kerekeken. Ezért alaposan fontolja meg, hogy a gyermek mennyire felelősségteljes és képes a roller biztonságos vezetésére.

Mielőtt egyedül küldené gyermekét rollerrel iskolába, többször végig kell mennie vele az útvonalon, például kerékpáron, és figyelmeztetnie kell a veszélyes helyekre. Ne hagyatkozzon rájuk, ha csak olyan mellékutcákban hajtanak keresztül, ahol nincs forgalom. Az a tény, hogy a mellékutcákban csak minimális számú autó közlekedik, csökkenti az óvatosságot. A rollereseket aztán könnyebben meglepi egy autó olyan helyeken, ahol nem szoktak hozzá, mint egy forgalmas főúton.

Szerző: PST

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

17. 08. 2023

Valószínűleg a háztartások nagyrésze rendelkezik legalább egy locsolótömlővel, főleg, ha kertes házakról van szó. A…

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

07. 08. 2023

Ha kertes házban éli az életét, akkor valószínűleg Ön számára is nélkülözhetetlen egy fűnyíró. Ha az első fűnyíróját…