Trópusi hőség: A leggyakrabban elkövetett hibák a kertben.

20. 07. 2023

Trópusi hőség: A leggyakrabban elkövetett hibák a kertben.

Amikor beköszönt a nyár és vele együtt a trópusi hőség, gyakran követünk el olyan hibákat a kertben, amelyek nem csak a növényekre, hanem ránk is rossz hatással vannak.

A forró nyári napokon nagyon fontos, hogy a növények elegendő vízhez jussanak, de néha sajnos előfordul, hogy a nagy hőség miatt nincs kedvünk megöntözni azokat. Azt gondolhatjuk, hogy a rövid nyári zivatarok után nincs szükség öntözésre, de sajnos ez nem igaz. Ezek a zivatarok sokszor kevés vízmennyiséggel járnak, és fontos, hogy a víz eljusson a növények gyökereihez. Minden növénynek megvannak a saját egyéni igényei, amiket figyelembe kell venni.

Viszont nem szabad átesni a ló túloldalára és túllocsolni a növényeket. A túlságosan elázott gyökerek rothadáshoz és egyéb problémákhoz vezethetnek. Fontos, hogy figyelemmel kísérjük a talaj állapotát, és csak akkor öntözzük a növényeket, amikor valóban szükséges.

Az öntözést kora reggel vagy késő este a legjobb elvégezni, hogy minimalizáljuk a víz elpárolgását, és elkerüljük, hogy a növények hősokkot szenvedjenek el. Időnként úgy tűnhet, hogy a pázsit a szemünk láttára szárad ki, és ilyenkor sokunk legszívesebben előkapná a kerti slagot, hogy egy kis vízzel frissítse fel. De ez csak azt eredményezné, hogy a pázsit szó szerint megégne. Sajnos ugyanez történne a virágágyások növényeivel is.

Ha nyáron is sűrű pázsitot szeretnénk, fontos, hogy nem szabad 3 cm-s magasságnál kisebbre nyírni a füvet. Érdemes 3 cm-nél kicsit magasabbra hagyni, hogy a fűszálak jobban árnyékolják egymást és jobban megtartsák a nedvességet. Sokan nem tudják, de nem szabad a pázsitot elkényeztetni a napi szintű öntözéssel. Már tavasszal el kell kezdeni ahhoz szoktatni, hogy nem fog minden nap vizet kapni. Rá kell kényszeríteni, hogy mélyebbre gyökerezzen és ezáltal megerősödjon. Az elkényeztetett pázsit, amely hozzá van szokva a mindennapi öntözéshez, nyáron nagyon könnyen kiszárad.

A pázsitot esővízzel vagy állott vízzel érdemes öntözni. Bár sokkal egyszerűbb csatlakoztatni egy tömlőt a vízvezetékhez, és így elvégezni az öntözést, de sajnos a hideg csapvíz nincs jótékony hatással a növényekre. Ráadásul, ha esővízzel öntözi a növényeket, pénzt takarít meg. Ha sokáig nem esik, akkor érdemes lehet csapvízzel feltölteni valamilyen tartályt, ami alkalmas víz tárolására, és állni hagyni a vizet.

Ha esetleg üvegházzal is rendelkezünk, ne felejtsünk el gondoskodni a szellőztetéséről. A legfóróbb napokon érdemes lehet letakarni például fehér szövettel, hogy részlegesen árnyékolva legyenek a növények, és megóvjuk azokat a tűző naptól.

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg magunkról és négylábú barátainkról sem.  A magas hőmérséklet gyakran hőgutatát, kiszáradást és egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Veszélyes lehet ilyenkor a kertben dolgozni a tűző napon. Húzódjunk inkább árnyékba, vagy szerezzünk be egy medencét, amiben le tudjuk magunkat hűteni. Szerezzünk be egy kutyamedencét is a négylábú barátunk számára. Biztosan hálás lesz.

Ne felejtsük el, hogy a kert elsősorban azért van, hogy örömöt okozzon számunkra.

 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

A lítium akkumulátorok tárolása a téli időszakban

18. 09. 2023

Az ősz az az időszak, amikor lassan elkezdjük felkészíteni az akkumulátoros gépeket és járműveket a télre. Az…

A kutya hosszú és boldog életének titka

A kutya hosszú és boldog életének titka

11. 09. 2023

A kutya sokunk számára igazi családtagnak számít. Ő egy hűséges barát, aki mindig örömmel és szeretettel fogad minket…

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

Amikor a locsolótömlő azt mondja, hogy elég: Mi a teendő, ha a tömlő szétreped?

17. 08. 2023

Valószínűleg a háztartások nagyrésze rendelkezik legalább egy locsolótömlővel, főleg, ha kertes házakról van szó. A…

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

Megvásárolná első fűnyíróját? Itt egy kis segítség az alapfogalmakhoz

07. 08. 2023

Ha kertes házban éli az életét, akkor valószínűleg Ön számára is nélkülözhetetlen egy fűnyíró. Ha az első fűnyíróját…