Unod már a levelek gereblyézését? Tedd szórakoztatóvá a munkát!

26. 09. 2022

Unod már a levelek gereblyézését? Tedd szórakoztatóvá a munkát!

Tapasztalta már, hogy vannak munkák amivel lazítani lehet, és vannak olyan munkák, amelyeket teljesen utálatosak? Én például végképp utálom a leveleket gereblyézni. Talán ennek az az oka, hogy gyerekkoromban kötelességem volt minden évben meggereblyézni a leveleket egy érett diófa alatt. És amíg a barátaim sárkányt eregettek, én a fa alatt húztam a gereblyét...

Bár szeptember vége van, máris rémülten nézem, ahogy néhány fa színt vált, és itt-ott felbukkan egy-egy levél a gyepen. Röviden, ismét közeledik az idő, amikor a fák lehullatják a leveleiket, és hibernálnak. Azonban minden lehullott levelet el kell takarítani, különben otthont adnak mindenféle kártevőnek, amely tavasszal megfertőzi a kertet. Nem beszélve a különféle betegségekről, amelyek jövőre minden növényt és termést megtizedelnek. Ráadásul, ha egész télen hagyom, hogy a levelek a gyepen üljenek, tavasszal sok munkám lesz, hogy befoltozzam azokat a csupasz helyeket, ahol a penész elpusztította a gyepet.

Csak hát, ha idén megkönnyítem a dolgomat azzal, hogy tavaszig nem hagyom a kertben heverni a leveleket, úgysem kerülöm ki a takarítást, és még sok dolgom lesz a felmerülő következmények kiküszöbölésében. És nem szabad megfeledkeznem a kártevők és betegségek elleni permetek vásárlásával járó anyagi költségekről sem, amelyeknek a levélréteg adott telelőhelyet.

Nagyon sok olyan hely van a kertemben, amit a legnagyobb erőfeszítéssel sem érek el gereblyével. Nem lehet gereblyét áthúzni a sövény vastag csonkjain, és nem lehet leveleket kiásni a sziklakertbe kövek között vagy évelők ágyásában. Szerencsére ma már a technológia segíthet a levelek megtisztításában – egy lomb fúvó/szívó.

A levélszívónak számos előnye van a gereblyével szemben. A keskeny fúvóka a legelérhetetlenebb sarkokból is kiszívja a leveleket, sík felületeken a porszívót fújó üzemmódba kapcsolom és gyorsan nagy kupacba fújom a leveleket. Nem kell lassan levélről levélre porszívóznom a pázsitot, sokkal nagyobb területet fed le egyszerre a fúvó. Amikor pedig felhalmozódnak a levelek, visszakapcsolom a fúvót szívó üzemmódba, és beszívom a leveleket a gyűjtő zsákba. A komposztban lévő levelek sokkal gyorsabban rothadnak, ráadásul a szél sem fújja ki könnyen a komposztból. De ne dicsekedjünk, a lombszívónak van egy hátránya is: nem bírja a nedves leveleket. Ezért ki kell választani azt az időpontot, amikor a kertbe megyek a porszívóval.

És melyik lombszívó a legjobb? A motoros lombszívót a viszonylag kis kertembe (600 m2) azonnal visszautasítottam. Bár sokkal erősebb, mint az elektromos és akkumulátoros lombszívók, és sokkal gyorsabban tudtam elvégezni a munkát, zavart a zajos motor és a bonyolultabb karbantartás. Ráadásul csak néhány fa van a kertemben, így egy elektromos vagy akkumulátoros porszívó is bőven elegendő kisebb mennyiségű levélhez.

Végül egy vezeték nélküli lombszívóra esett a választás. Két oka volt. Az első az volt, hogy nem akartam minden alkalommal kibogozni az elektromos gép hosszabbítóját. Ráadásul állandóan útban van a kábel, elakad valahol egy időre és nem egyszer törtem vele virágot a virágágyásokba, amitől a feleségem nem volt éppen elragadtatva. A második ok az volt, hogy több akkumulátoros gépem is van már itthon, amihez már van két, a lombszívóval kompatibilis akkum. Így nem kellett újabb akkumulátort vennem töltővel, és a már otthon lévő akkumulátorokat használtam a lombszívó áramellátására.

És ami a legfontosabb - a gereblyével végzett unalmas és fárasztó munka szórakoztatóvá vált a lombszívóval, és általában a gyerekek is belekeverednek a lombszívózásba. 

Érdekes cikket kapott?
Ossza meg másokkal
Ez is érdekelheti Önt

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

Hangyák a lakásban? Itt a megoldás!

28. 05. 2024

Valószínűleg senki sem örül a konyhapulton átvonuló hangyaraj látványának, pedig véglegesen megszabadulni tőlük sajnos…

Hova nem való a robotfűnyíró?

Hova nem való a robotfűnyíró?

23. 04. 2024

A kert gondozása sok erőfeszítést és időt igényel. Az ágyások kialakítása, a gyomirtás és az öntözés mellett a…

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

A gyomirtás hatékony és környezetbarát módszerei

19. 04. 2024

A gyom - minden kertész legádázabb ellensége. Amellett, hogy rontja a járdák és virágágyások megjelenését, károsítja is…

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

Ne bajlódjon a fűnyírással! Bízza a munkát a robotfűnyíróra

18. 04. 2024

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de én mindig izgatottan várom a tavaszt, amikor minden újra zöld lesz, és virágozni…